Italia - Român arestat pentru o tîlhărie comisă la Budapesta
Un cetăţean român în vîrstă de 27 de ani, cu antecedente penale şi fără ocupaţie, a fost arestat la Roma, în baza unui mandat internaţional emis după o tîlhărie săvîrşită la Budapesta. Românul trebuie să ispăşească o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru agresarea unui cetăţean ungar în aprilie 2006. În aşteptarea extrădării în Ungaria, românul va fi încarcerat temporar în Penitenciarul Regina Coeli din Roma. Cetăţenii români condamnaţi printr-o sentinţă definitivă în ţară, pe numele cărora a fost emis un mandat de arestare european, vor fi repatriaţi, chiar dacă au o familie şi un loc stabil de muncă în Italia, a decis Curtea de Casaţie din Peninsulă. Curtea de Casaţie a confirmat o decizie anterioară a Curţii de Apel de la Brescia, care aprobase repatrierea unui cetăţean român condamnat de autorităţile de la Bucureşti pentru conducere în stare de ebrietate. Românul se stabilise apoi în Italia, unde se căsătorise. Susţinînd că întreaga sa viaţa este în prezent în Peninsulă, bărbatul ceruse Curţii de Casaţie să îi confirme dreptul de a ispăşi pedeapsa în Italia. Instanţa a decis, însă, că numai cetăţenii italieni au dreptul să refuze să ispăşească o pedeapsă în străinătate. În prezent, cetăţeanul român poate cere autorităţilor din ţara de origine să îi permită să ispăşească pedeapsa în Italia, în baza Convenţiei Europene.
Irlanda - Dispozitiv în faţa sediului Shell din Dublin
O echipă de genişti a detonat un dispozitiv explozibil de mici dimensiuni, descoperit în faţa sediul din Dublin al companiei Royal Dutch Shell, luni noapte, au anunţat, marţi, autorităţile irlandeze. Shell operează în nord-vestul Irlandei, pe cîmpul gazeifer Corrib, ceea ce a generat o serie de manifestaţii. Un profesor a intrat săptămîna trecută în greva foamei, pentru a protesta faţă de construirea unei conducte între cîmpul gazeifer şi continent. Reprezentanţii Shell Irlanda nu au comentat incidentul.
Marea Britanie - Datele a 18.000 de angajaţi ai sistemului de sănătate au fost pierdute
Datele personale a circa 18.000 de persoane din Marea Britanie, angajate ale sistemului naţional de sănătate, au fost pierdute în momentul în care au fost expediate prin poştă, relatează publicaţia ”Daily Telegraph”. Patru CD-uri care conţin informaţii referitoare la peste 17.900 de foşti şi actuali angajaţi au fost pierdute în iulie, cînd acestea trebuiau să ajungă, prin poştă, de la spitalul Whittington la o firmă de procesare a datelor, McKesson. Pe CD-uri se aflau numele, data de naştere, numărul de asigurare socială şi informaţii referitoare la salariile tuturor persoanelor care se află în baza de date a fondului de asiguraţi ai spitalelor Whittington, Islington şi Camden. Discurile conţineau şi adresele unora dintre angajaţi, însă administratorii fondului Whittington pretind că baza de date nu conţine informaţiile bancare ale persoanelor. Potrivit reprezentanţilor fondului, discurile au fost pierdute în momentul în care plicul în care erau puse a fost plasat într-o cutie poştală destinată corespondenţei înregistrate, la 22 iulie. Nu există însă nicio dovadă potrivit căreia discurile au fost trimise. David Sloman, directorul executiv al fondului, susţine că fiecare disc poate fi accesat pe baza unei parole care poate fi foarte greu spartă, doar de hackeri specializaţi. Acesta şi-a prezentat scuzele tuturor celor afectaţi de incident.
Rusia - Anchetă la Aeroflot
Parchetul General rus a anunţat marţi că lansează o anchetă privind respectarea normelor de siguranţă aeriană de către compania Aeroflot, după accidentul unuia dintre avioanele sale, produs duminică, în Urali şi soldat cu 88 de morţi. Ministerul Public va face verificări privind aplicarea regulamentelor de siguranţă aeriană de către companie, a anunţat Parchetul, într-un comunicat. Aparatul Boeing 737 al Aeroflot, care decolase de la Moscova, s-a prăbuşit cu puţin timp înainte de a ateriza la Perm, la aproximativ 1.400 de kilometri est de capitala rusă. Avionul aparţinea Aeroflot-Nord, o filială deţinută în proporţie de 51% de compania rusă. Departamentul de transporturi al Parchetului va examina respectarea normelor pentru siguranţă aeriană de către Aeroflot şi de către filialele sale şi va lua măsuri pentru a evita încălcări ale acestora care ameninţă siguranţa transportului aerian. Parchetul va face verificări similare şi la agenţiile federale pentru siguranţă aeriană. La scurt timp după catastrofă, patronul Aeroflot, Valeri Okuloc, a anunţat că filiala Aeroflot-Nord îşi va schimba numele, pentru a păstra reputaţia companiei-mamă şi că aceasta din urmă va pune capăt unui acord de parteneriat cu Aeroflot-Nord privind vînzarea de bilete. Printre cele 88 de victime se numără şapte copii, şase membri ai echipajului şi aproximativ 20 de străini. Aeroflot a anunţat faptul că avionul, aflat în circulaţie de 16 ani, a fost închiriat pentru perioada 2008-2014 societăţii Pinewatch Limited, înregistrată în Dublin. Aparatul fusese folosit anterior de o companie chineză. Printre cauzele numeroaselor accidente aeriene din Rusia, experţii citează deficienţe de formare profesională a piloţilor şi aparatele vechi.
Cuba - Ike şi Gustav au provocat pagube de cinci miliarde de dolari
Pagubele cauzate de trecerea uraganelor Gustav şi Ike în Cuba se ridică la cinci miliarde de dolari, potrivit autorităţilor cubaneze, care au dat publicităţii un bilanţ preliminar al consecinţelor acestui dezastru natural, cel mai grav din istoria ţării comuniste. ”Cele două uragane reprezintă catastrofa cea mai devastatoare de acest gen din istoria Cubei, în urma cărora 443.000 de locuinţe au fost avariate, 63.000 distruse, stîlpi de înaltă tensiune şi reţele electrice au fost scoase din funcţiune şi peste 135.000 de hectare de cultură şi plantaţii au fost afectate”, potrivit unui mesaj oficial transmis la postul naţional de televiziune. Gustav şi Ike au dus şi la evacuarea a 3,17 milioane de persoane din totalul de 11 milioane de locuitori ai insulei, iar peste 200.000 nu vor avea locuinţe pentru o încă o perioadă de timp, afirmă autorităţile cubaneze. Gsustav a devastat vestul insulei comuniste la 30 august, iar Ike, partea estică şi centală a ţării, săptămîna trecută. Ike a provocat moartea a şapte persoane, primele după Dennis, un uragan care s-a soldat cu decesul a 16 persoane în 2005 şi pierderi de 1,4 miliarde de dolari. Uraganul Michelle din 2001 a cauzat, potrivit autorităţilor, daune de 1,4 miliarde de dolari. Mai multe organizaţii şi ţări, printre care Rusia şi Venezuela, s-au oferit să ajute statul cubanez. Această catastrofă a provocat un conflict cu SUA, cărora autorităţile cubaneze le-au cerut în repetate rînduri, fără rezultat, deocamdată, să suspende pentru şase luni embargo-ul impus asupra vînzării de materiale de construcţie şi asupra accesului la credite. Havana a precizat că a refuzat din această cauză o donaţie din partea SUA, ajutor acordat sinistraţilor cubanezi prin intermediul organizaţiilor neguvernamentale. SUA au impus, în 1962, un embargo în vigoare încă, asupra insulei comuniste, cu excepţia produselor alimentare şi farmaceutice cubaneze.
SUA - Posibilă criză în domeniul sănătăţii, în Texas
Statul Texas se confruntă cu o posibilă criză în domeniul sănătăţii, întrucît ajutoarele primite sînt pe punctul de a se termina, după ce uraganul Ike a distrus mai multe regiuni din această zonă. Mii de persoane au fost nevoite să părăsească oraşul Galveston, care a fost devastat atunci cînd furtuna a ajuns aici, sîmbătă dimineaţă. Circa 2.000 de persoane au fost salvate din zonele inundate, cu ajutorul elicopterelor şi bărcilor, în cadrul celei mai mari operaţiuni din istoria acestui stat. Însă, între 15.000 şi 20.000 de persoane, dintre cei 60.000 de locuitori ai oraşului, încă trăiesc în condiţii care se degradează rapid, după trecerea uraganului. Locuitorii oraşului au ieşit pe străzi pentru a căuta alimente, subliniind că autorităţile federale nu par să le furnizeze ajutoare. Totuşi, agenţiile guvernamentale susţin că au livrat pachete cu alimente, gheaţă şi apă în oraş.
Timorul de Est - Seism puternic
Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,1 grade pe Scara Richter, s-a produs la est de capitala Timorului de Est, marţi, a anunţat Institutul geologic din SUA. Cutremurul nu a fost însă resimţit la Dili şi nu au fost semnalate pagube imediat, potrivit agenţiei indoneziene de geofizică şi meteorologie. Seismul a avut loc în jurul orei locale 20.15 (14.15, ora României), la 140 de kilometri est de oraşul Dili, fiind localizat la o adîncime de 44 de kilometri. Micul stat al Timorului de Est este situat pe Centura de Foc a Pacificului, la punctul de întîlnire al plăcilor continentale, o zonă cu o puternică activitate seismică şi vulcanică.