Egipt -Tragedie rutieră
Douăsprezece persoane, printre care şase turişti străini, au murit luni, în Egipt, la Ras Sedr, în urma unei coliziuni frontale între autocarul la bordul căruia se aflau şi un camion, în Peninsula Sinai. Cel puţin 37 de persoane au fost rănite în urma accidentului care a avut loc la 17 kilometri de oraşul Ras Sedr şi la circa 50 de kilometri sud de tunelul care leagă Peninsula Sinai de restul Egiptului. Printre cele douăsprezece persoane ucise se numără şase egipteni şi şase străini, între care o femeie de naţionaluitate rusă, potrivit acestuia. Agenţia de presă egipteană Mena a menţionat moartea unui cetăţean olandez şi a unui ucrainean. Ambasadele celor trei ţări (Olanda, Rusia şi Ucraina) la Cairo nu au putut confirma bilanţul în acest stadiu. Cei şase egipteni nu erau turişti. Patru dintre aceştia se aflau la bordul camionului, ceilalţi doi fiind şoferul şi poliţistul care îl însoţea. Dintre răniţi, şase au fost transportaţi la spitalul din Suez, s-a anunţat, fără a se oferi alte detalii. Autocarul turistic, al companiei Sea Shell, părăsise staţiunea balneară Sharm el Sheikh şi se îndrepta spre Cairo, pentru o vizită de o zi la Museul egiptean. Vinerea trecută, trei turişti italieni au murit iar alţi cinci au fost răniţi în urma unui alt accident rutier în Sinaiul egiptean. Circa 6.000 de persoane îşi pierd viaţa iar alte 30.000 sînt rănite în urma accidentelor rutiere, în fiecare an, în Egipt, potrivit Ministerul Transporturilor, în special din cauza proastei întreţineri a autovehiculelor şi a nerespectării regulilor de siguranţă.
Turcia - Feribot scufundat
Un feribot care transporta circa 100 de pasageri s-a scufundat în apropiere de portul Bandirma din nord-vestul Turciei, în noaptea de duminică spre luni, provocînd moartea unei persoane şi dispariţia altor patru. Peste 30 din cele 89 de peroane rănite au fost spitalizate. Pescarii locali au participat la operaţiunile de salvare, după ce feribotul încărcat cu 73 de camioane şi două maşini s-a scufundat în Marea Marmara, la scurt timp după ce a plecat din Bandirma, avînd ca destinaţie Istanbul. Potrivit oficialilor, cauza accidentului este deocamdată necunoscută. Se crede că feribotul fusese supraîncărcat.
Taiwan - Morţi şi dispăruţi în urma taifunului Sinlaku
Patru persoane au murit, 17 au fost rănite şi alte şapte au fost date dispărute luni, în Taiwan, în urma trecerii taifunului Sinlaku, care a provocat prăbuşirea unui pod şi o alunecare de teren. Rafalele de vînt au atins viteze de 160 de kilometri pe oră. Aproximativ 460.000 de persoane au fost evacuate din două provincii chineze, Zhejiang şi Fujian, înaintea furtunii tropicale Sinlaku, a anunţat, luni, agenţia China Nouă. În Zhejiang, aproape 30.000 de ambarcaţiuni au rămas ancorate în porturi. Sinlaku a redevenit, luni dimineaţă, furtună tropicală, din taifun, după ce s-a abătut asupra Taiwanului. Circa 100.000 de locuinţe au rămas fără curent electric, iar traficul aerian a fost blocat. Sinlaku este cea de-a 13-a furtună tropicală care s-a abătut asupra Chinei în acest an.
China - Peste 1.250 de copii bolnavi din cauza laptelui praf
Cel puţin 1.253 de nou-născuţi s-au îmbolnăvit după ce au fost hrăniţi cu lapte praf contaminat cu o substanţă chimică, 53 dintre aceştia fiind în stare gravă, a anunţat, luni, Ministerul chinez al Sănătăţii, confirmînd bilanţul de doi morţi. Pînă la 10.000 de copii ar fi putut consuma laptele praf Sanlu, adaugă documentul citat. Bilanţul anterior, dat publicităţii vineri, arăta că un copil a murit iar alţi 432 sufereau de calculi renali după ce au fost hrăniţi cu laptele praf produs de compania Sanlu, contaminat cu melanină, un produs chimic utilizat în producţia de materiale plastice. Cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în provincia Gansu din nord-vestul Chinei.
Indonezia - Morţi într-o busculadă
23 de oameni au murit într-o busculadă, în insula indoneziană Java, în timp ce aşteaptau să primească ajutoare băneşti din partea unui om de afaceri. Aproape 10.000 de indonezieni s-au călcat în picioare pentru cîţiva euro oferiţi de un afacerist, cu ocazia Ramadanului. La auzul veştii, localnicii din oraşul Pasuran au dat năvală pe o străduţă îngustă, acolo unde se împărţeau banii, ca să fie siguri că vor prinde o parte din donaţie. În îmbulzeala creată, zeci de oameni au fost striviţi de vii. Unii au murit asfixiaţi, iar mulţimea nu s-a calmat pînă la sosirea echipelor de intervenţie. Astfel de acţiuni caritabile sînt organizate frecvent în Indonezia, în timpul Ramadanului.
Irak - Vizită-surpriză la Bagdad
Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a sosit la Bagdad, luni, înaintea unei schimbări la conducerea forţelor americane din Irak. Generalul David Petraeus va transfera responsabilitatea forţelor americane din Irak generalului Ray Odierno, adjunctul comandantului american din această ţară. Gates a declarat săptămîna trecută că războiul din Irak a intrat în faza finală.
Bulgaria - Semnături împotriva coaliţiei de guvernămînt
Un total de 475.023 de semnături au fost strînse în Bulgaria, în timpul unei campanii împotriva coaliţiei de guvernămînt, organizate de trei partide din opoziţie, a declarat Ţvetan Ţvetanov, liderul partidului Cetăţeni pentru Dezvoltare Europeană a Bulgariei. Celelalte două partide care au participat la organizarea campaniei sînt Democraţii pentru o Bulgarie Puternică (DSB) şi Uniunea Forţelor Democrate (UDF). Doar în capitala Sofia au fost strînse 150.000 de semnături, urmată de oraşul Plovdiv, cu 60.000, Burgas, cu peste 30.000 şi Ruse, cu 20.000 de semnături. Conform lui Ţvetanov, susţinătorii tuturor organizaţiilor politice din Bulgaria au semnat sau vor să semneze împotriva Guvernului, inclusiv membri ai Partidului Socialist Bulgar, aflat la putere. Lubov Panaiotova, vicepreşedinte al UDF, a declarat că numeroase semnături au fost strînse prin intermediul Internetului, de la bulgarii aflaţi în străinătate.
Zimbabwe - Acord pentru formarea unui guvern de uniune naţională
Preşedintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe şi adversarul său, Morgan Tsvangirai, au semnat luni, într-o ceremonie publică, un acord pentru formarea unui guvern de uniune naţională, încheiat după cinci luni de violenţe şi negocieri. Preşedintele Mugabe, în vîrstă de 84 de ani, dintre care 28 de ani la putere, a fost întîmpinat cu huiduieli de mai multe persoane aflate în sala unui hotel din Harare, în timp ce adversarul său, Morgan Tsvangirai, a fost aplaudat de un public format în mare parte din deputaţi. Partidul lui Tsvangirai, Mişcarea pentru Schimbare Democratică (MDC), a cîştigat majoritatea în Camera Deputaţilor, în urma alegerilor generale din 29 martie, care au alimentat criza politică. Zece lideri africani au asistat la ceremonia oficială în urma căreia adversarii politici au încheiat acest acord.