Turcia - Atac asupra unei baze militare
Patru angajaţi turci din domeniul securităţii şi doi separatişti kurzi au fost ucişi duminică, în urma unui atac cu rachetă al rebelilor asupra unei baze militare din estul Turciei. Atacul iniţial a avut loc în provincia Bingol, unde între 15 şi 20 de membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan au lansat rachete asupra bazei. Separatiştii s-au retras, după ce doi dintre membrii ai gherilei au fost ucişi într-un schimb de focuri cu personalul din domeniul securităţii. Armata, asistată de elicoptere, a lansat o operaţiune de căutare a grupului de separatişti. Potrivit presei, doi militari au fost de asemenea ucişi sîmbătă, după ce separatiştii au atacat o bază militară din provincia Silopi, din sud-estul ţării. În ultima vreme Partidul Muncitorilor din Kurdistan şi-a intensificat atacurile asupra ţintelor civile şi militare.
China - Cutremur
Cutremurul produs sîmbătă în sud-vestul Chinei a provocat moartea a 27 de persoane, rănmirea altor 350 şi avarierea a peste 180.000 de locuinţe, afectînd cel puţin 800.000 de locuitori, a anunţat presa chineză duminică. Epicentrul seismului a fost localizat la circa 30 de kilometri la sud-est de Panzhihua, la o adîncime de circa zece kilometri. O replică de 5,6 grade s-a produs în aceeaşi zonă, duminică. Părţi ale provinciei Sichuan, din sud-vestul Chinei, au fost devastate de un cutremur puternic la 12 mai, ce a provocat moartea a 70.000 de persoane.
India - Evacuaţi din calea apelor
Peste 300.000 de persoane au fost evacuate în estul Indiei, în urma inundaţiilor devastatoare provocate de ploile torenţiale înregistrate în această ţară. Circa 60 de persoane au murit şi alte trei milioane au fost afectate de ploile abundente, care s-au abătut asupra statului indian Bihar. Ploile au provocat ieşirea din matcă a rîului Kosi, care s-a vărsat în albia unui fluviu secat de cîteva secole. Autorităţile au amenajat circa 100 de adăposturi temporare. Aproximativ 600.000 de persoane care au rămas fără apă potabilă şi fără hrană aşteaptă în continuare ajutoare. Guvernul a apreciat că revenirea la normal a situaţiei ar dura mai multe luni, în timp ce Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii a avertizat cu privire la riscul apariţiei unor epidemii în aceste adăposturi. Intemperiile din India s-au soldat din iunie cu peste 800 de morţi.
Serbia - Ratko Mladici, localizat
Specialişti din cadrul echipei pentru cooperare cu tribunalul de la Haga susţin că au descoperit locul unde se află fostul lider militar al sîrbilor bosniaci, Ratko Mladic. Fostul general a fost localizat şi de aceea în urmă cu cîteva zile ministrul Apărării, Dragan Sutanovac, i-a cerut acestuia să se predea. Considerîndu-se că un raid în vederea arestării sale ar fi riscant. Arestarea sa ar fi de bun augur în cadrul eforturile de aderare a Serbiei la UE şi păstrarea controlului asupra provinciei Kosovo. Preşedintele sîrb Boris Tadic se va deplasa miercuri la Bruxelles, în cadrul unei delegaţii ce va discuta cu oficiali europeni de rang înalt pe tema unei viitoare aderări a Serbiei la UE. Delegaţia se va întîlni cu Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana şi cu comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn. Vizita intervine în momentul în care Parlamentul sîrb trebuie să ratifice Acordul de Stabilizare şi Asociere, semnat la sfîrşitul luni aprilie.
Mexic - Accident de bicicletă
Preşedintele Mexicului, Felipe Calderon, şi-a fracturat umărul sîmbătă, într-un accident de bicicletă. În timpul exerciţiului matinal obişnuit, preşedintele a avut un accident de bicicletă provocat de terenul umed şi alunecos şi va fi în convalescenţă între şase şi opt săptămîni, se arată într-un comunicat al preşedinţiei. Activităţile sale oficiale nu vor fi afectate totuşi, potrivit unui surse apropiate preşedinţiei. Preşedintele Calderon i-a primit duminică pe organizatorii Marşului alb, împotriva criminalităţii, răpirilor şi corupţiei, la care au participat 200.000 de persoane în capitală şi zeci de mii pe întreg teritoriul ţării.
Thailanda - Hotărîre de a rămîne în funcţie
Premierul thailandez Samak Sundaravej a promis că nu va demisiona din funcţie din cauza protestelor faţă de Guvernul său, instalat în urmă cu şapte luni. Adresîndu-se miilor de susţinători cu ocazia unui eveniment oficial, Samak Sundaravej a declarat că a cerut să fie primit în audienţă la regele Bhumibol Adulyadej, pentru a-l informa în legătură cu situaţia politică, după ce protestatarii au ocupat clădirea Guvernului pentru a cincea zi. Acesta a mai declarat că a fost ales conform Constituţiei în luna decembrie şi că nu va ceda cererilor protestatarilor, care sînt hotărîţi să rămînă în faţa biroului oficial al premierului pînă la căderea Guvernului. Unul dintre liderii protestatarilor, Sondhi Limthongkul, şi-a reiterat hotărîrea de a nu renunţa pînă cînd Samak Sundaravej, pe care îl acuză că este un apropiat al fostului premier Thaksin Shinawatra, nu va fi demis.