Italia - Hoţi de buzunare, reţinuţi
Poliţia italiană a arestat şase hoţi de buzunare români care operau în gara Termini din Roma. Doi bărbaţi cu antecedente penale în vîrstă de 19 şi 40 de ani au fost surprinşi în timp ce încercau să îi sustragă portofelul unui bărbat de 68 de ani. Ulterior, au fost reţinuţi alţi trei români de 19 ani, 40, respectiv, 28 de ani, şi o femeie de 34 de ani, care îi furaseră portofelul unei turiste japoneze.
Turcia - Presupuşi membri al-Qaida, arestaţi
21 de persoane suspectate că ar avea legături cu reţeaua teroristă al-Qaida şi că ar pregăti atentate au fost arestate vineri, în urma unei operaţii de amploare desfăşurate la Istanbul. Poliţia a efectuat descinderi în mai multe cartiere ale metropolei turce, arestînd persoane suspectate de faptul că au fost instruite ideologic şi militar în Afganistan. Suspecţii, în prezent interogaţi, vor compărea în următoarele zile în faţa unui tribunal care va decide dacă vor fi sau nu inculpaţi. Poliţia turcă efectuează în mod regulat arestări în rîndul islamiştilor suspectaţi că ar avea legături cu al-Qaida.
Haiti - Furtună devastatoare
Furtuna tropicală Gustav, care a provocat cel puţin 59 de morţi în Haiti şi Republica Dominicană, se apropie de coastele jamaicane şi riscă să se transforme din nou în uragan, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane al SUA, cu sediul la Miami. Haiti a fost până acum cel mai afectat stat. Furtuna a străbătut această ţară, provocînd moartea a 51 de persoane, dispariţia altor şapte şi rănirea altor 22, precum şi importante pagube materiale. În Republica Dominicană, furtuna a provocat moartea a opt persoane, toate membre ale aceleiaşi familii. La ora 21.00 ora României, furtuna se afla la 65 de kilometri este de Kingston, capitala jamaicană şi la 540 de kilometri est-sud-est de Grand Cayman. Cu rafale de vînt de 110 kilometri pe oră, furtuna se deplasa cu o viteză de şapte kilometri pe oră.
Italia - Polemica ascultărilor telefonice
Săptămînalul italian „Panorama”, care aparţine grupului editorial controlat de familia premierului Berlusconi, a publicat vineri înregistrările unor ascultări telefonice din care reiese că fostul premier Romano Prodi şi-ar fi favorizat unele rude în timpul mandatului din anii \'90. Faptul readuce în actualitate discuţia cu privire la amendarea legilor din domeniu în vederea restrîngerii procedurii de ascultare a telefoanelor, aşa cum a propus Guvernul Berlusconi. Silvio Berlusconi a ţinut să-şi exprime solidaritatea faţă de Romano Prodi, deşi acesta din urmă a declarat că nu are nicio obiecţie în publicarea înregistrărilor tuturor conversaţiilor sale, întrucît faptele prezentate de „Panorama” sînt neconcludente. Ascultările telefonice la care face referire publicaţia italiană au fost obţinute în vara anului trecut, în cadrul unei anchete cu privire la nişte presupuse nereguli în cesionarea grupului tehnologic Itatel companiei Siemens, în anii \'90.
Polonia - Fără închisori secrete
În Polonia, nu au existat închisori secrete ale CIA, ci o colaborare la nivelul serviciilor de spionaj cu SUA în lupta împotriva terorismului, a asigurat fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski. Întrebat dacă este bine că de caz se ocupă procuratura poloneză, fostul preşedinte a spus că acest lucru nu este necesar. Departamentul Procuraturii Naţionale de la Varşovia cercetează într-o anchetă secretă dacă a existat acordul autorităţilor de la Varşovia pentru înfiinţarea în Polonia a presupuselor închisori secrete CIA. Potrivit zvonurilor din mass-media, în cadrul anchetei sînt audiaţi membrii conducerii superioare a ţării, între care fostul preşedinte Aleksander Kwasniewski, care după cum s-a scris, este una dintre persoanele care ar fi trebuit să-şi dea acordul pentru crearea în Polonia a presupuselor închisori secrete CIA, în care au fost anchetaţi şi torturaţi suspecţi de terorism. Sînt vehiculate şi numele fostului premier Leszek Miller şi fostului şef al Serviciului Militar de Informaţii, generalul Marek Dukaczewski. Despre faptul că în Polonia pot exista închisori secrete CIA, în care se presupune că au fost anchetaţi terorişti musulmani, se vorbeşte din 2005. Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch a publicat un raport potrivit căruia CIA are la dispoziţie în cîteva ţări europene, între care Polonia şi România, baze în care reţine deţinuţi al-Qaida. Consiliul Europei a efectuat o anchetă în cazul închisorilor CIA din Europa, însă nu a confirmat veridicitatea acuzelor.
SUA - Concesii faţă de Belarus
Autorităţile americane au anunţat că ar putea pune capăt sancţiunilor împotriva Republicii Belarus dacă această ţară ia măsuri în direcţia reformelor politice. Secretarul de stat asistent adjunct David Merkel a discutat săptămîna trecută, la Minsk, cu oficiali din Belarus modalităţi de a îmbunătăţi relaţiile dintre SUA şi fosta republică sovietică. SUA au salutat recenta eliberare a unor deţinuţi politici de către Belarus, solicitată de mai multă vreme. Administraţia de la Washington va avea în vedere şi modul de desfăşurare a alegerilor legislative din Belarus prevăzute pentru 28 septembrie pentru a decide în legătură cu renunţarea la sancţiuni şi la restricţiile la acordarea de vize. SUA doresc totodată ca Belarus să permită revenirea diplomaţilor americani invitaţi să părăsească ţara mai devreme în cursul acestui an în răspuns la sancţiunile impuse de Washington.
UE - Investigaţie
Comisia Europeană investighează acordul de cooperare semnat de British Airways, American Airlines şi Iberia în luna august cu privire la colaborarea pe rutele transatlantice, între America de Nord şi Europa, profitînd de acordul dintre SUA şi UE denumit Cer Deschis, semnat în acest an.
Investigaţia nu este o măsură de rutină din cadrul reglementărilor de fuziune, dar aceasta este într-un stadiu preliminar. Alianţele permit companiilor să împartă rutele şi resursele şi să-şi reducă capacitatea fără a fi nevoite să fuzioneze.
Cele trei companii intenţionează să coopereze în privinţa zborurilor comerciale între SUA, Mexic şi Canada şi UE, Norvegia şi Elveţia. Acordul Cer Deschis permite companiilor aeriene să aibă acces la orice oraş american din orice punct al UE şi viceversa, ceea ce înseamnă că operatorii pot avea acces la aeroportul britanic Heathrow. American Airlines şi British Airways au încercat de două ori să obţină acordul instituţiilor antitrust, dar au eşuat în tentativa lor din cauză că aveau o poziţie dominantă asupra aeroportului Heathrow din Londra.
Imunitatea va permite unui operator să concureze mai eficient cu alte alianţe transatlantice, care au deja acest statut. Printre acestea se numără Star Alliance, formată din Lufthansa din Germania şi United Airlines din SUA şi SkyTeam, care include Air France-KLM şi Delta Air Lines.