Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 28 August 2008 / 00:00 408 accesări

Italia - Români arestaţi după ce au jefuit şi agresat un frizer

Trei români au fost arestaţi în Italia, după ce au agresat şi jefuit, marţi dimineaţă, un frizer în vîrstă de 36 ani din Cesena. Frizerul a povestit carabinierilor că a fost abordat de patru străini care, după ce l-au bătut, i-au furat telefonul mobil, un ceas Rolex, un laptop şi portofelul cu cartea de identitate, paşaportul şi circa 50 de euro. După ce victima a depus plîngere, carabinierii au demarat o anchetă în urma căreia au fost reţinuţi trei români. Poliţia a găsit în urma percheziţiei maşinii unuia dintre români obiectele furate, care au fost înapoiate victimei. Victima a fost internată într-un spital din Ravenna, necesitînd opt zile de spitalizare. În acest context, ministrul italian al Justiţiei, Angelino Alfano, a declarat într-un interviu pentru cotidianul ”Il Giornale” că intenţionează să expulzeze străinii condamnaţi la mai puţin de doi ani de detenţie şi să recurgă la brăţări electronice pentru a reduce aglomeraţia din închisori. Aproximativ 4.200 de persoane se află în această situaţie, în condiţiile în care închisorile italiene sînt supraaglomerate. Potrivit datelor oficiale, în penitenciarele din Italia, care au capacitate totală de 43.000 de locuri, se aflau în luna iunie 54.000 de deţinuţi. Aceste măsuri vor fi integrate într-o măsură mai amplă a justiţiei, pe care Guvernul vrea să o aplice în toamnă şi care a generat deja un val de critici din partea magistraţilor, care se tem că îşi vor pierde independenţa.

Marea Britanie - Arestaţi pentru ameninţarea premierului

Două persoane suspectate de terorism au fost arestate în cadrul anchetei demarate de poliţia britanică privind ameninţările cu moartea primite de premierul Gordon Brown. Cei doi bărbaţi, unul în vîrstă de 29 de ani, iar celălalt de 25 de ani, au fost arestaţi separat, marţi, a anunţat poliţia din Manchester, ieri. În acest caz au mai fost arestaţi alţi trei bărbaţi, pe aeroportul din Manchester, la 14 august. Cinci persoane au rămas în arestul poliţiei în cadrul anchetei. Potrivit informaţiilor apărute în presă, ancheta poliţiei se referă la ameninţări postate pe un site jihadist, în ianuarie, de un grup care se autointitula al-Qaida din Marea Britanie, conform căruia atacuri sinucigaşe vor fi comise împotriva lui Blair şi Brown, dacă Marea Britanie nu îşi retrage trupele din Irak şi Afganistan. Ameninţările au apărut pe site-ul alekhlaas.net, care găzduieşte un catalog al mesajelor islamiste şi care este vizitat de peste 17 milioane de persoane. O sursă de securitate declara la acel moment că incidentul este perceput ca o acţiune tipică a militanţilor, avînd un nivel scăzut de pericol.

Ucraina - Incendiu la un depozit de muniţii

Mai multe mii de persoane au fost evacuate după ce un incendiu de proporţii a izbucnit, miercuri, într-un depozit militar din Lozovaia, în sud-estul Ucrainei, unde se aflau 95.000 de tone de muniţii, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării. ”Un incendiu de pădure s-a extins la depozit, din cauza rafalelor de vînt”, a anunţat ministerul într-un comunicat. Potrivit datelor preliminare ale autorităţilor, incendiul nu a provocat victime. Aproximativ 4.600 persoane care locuiau în oraşul militar în care s-a produs incidentul au fost evacuate. Numeroase explozii s-au auzit în oraşul militar cu o suprafaţă de 4,94 kilometri pătraţi. Persoanele în vîrstă, copiii şi bolnavii din Lozovaia, un oraş cu 64.000 de locuitori, au fost evacuaţi cu vehiculele, potrivit Interfax. În ultimii ani s-au înregistrat mai multe explozii şi incendii la depozite de armament din Ucraina. În mai 2007, o explozie la un depozit din sudul ţării s-a soldat cu moartea a două persoane.

Rusia - Seism puternic în Siberia

Un cutremur puternic s-a produs în zona lacului Baikal din estul Siberiei, ieri, generînd panică, însă deocamdată nu există informaţii privind victime sau pagube. ”Imediat după cutremur, în Irkuţk a fost întreruptă electricitatea, conexiunea mobilă şi la Internet, băncile şi-au întrerupt activitatea. Unele case au rămas fără acoperişuri. Nu s-au înregistrat victime”, a declarat un purtător de cuvînt al Ministerului local pentru Situaţii de Urgenţă. El a precizat că epicentrul seismului a fost localizat la circa 30 de kilometri nord-est de oraşul Baikalsk şi s-a produs la ora locală 10.35 (04.35, ora României). Purtătorul de cuvînt a precizat că pe Scara Richter, cutremurul măsoară intensitatea 9, deşi Observatorul din Hong Kong şi Institutul Geofizic American au înregistrat intensitatea de 6,3.

Portugalia - Avion britanic, aterizat de urgenţă

Un avion al companiei britanice Thomas Cook, care făcea legătura între Marea Britanie şi Insulele Canare, a aterizat de urgenţă, ieri după-amiază, pe aeroportul din oraşul portughez Faro. Aparatul Boeing 757, care avea la bord 210 pasageri, majoritatea britanici, a aterizat fără probleme pe aeroportul din Faro, la ora 12.45 (14.45 ora României). Se pare că aterizarea de urgenţă a fost decisă din cauza unei probleme la unul dintre motoare.

Canada - Avion francez ieşit de pe pistă

Un avion Boeing 747-400 al companiei Air France, care venea de la Paris, a ieşit de pe pistă, marţi seară, în timpul aterizării pe aeroportul Pierre-Eliott Trudeau din Montreal, dar fără a provoca rănirea vreunei persoane, au indicat serviciile aeroportuare şi compania. Incidentul a avut loc la 17.44 (00.44, ora României). Avionul decolase de pe aeroportul parizian Charles de Gaulle şi transporta 490 de pasageri şi 18 membri ai echipajului. Imaginile surprinse din elicopter de televiziuni arătau avionul imobilizat la capătul unei piste, cu faţa şi trenul din faţă care au depăşit pista şi se aflau în iarbă. Trenul din faţă al aparatului părea deformat. Pasagerii au evocat o problemă la frînare şi pe pistă se vedeau urme lungi de pneuri. O anchetă a Biroului pentru Securitatea Transporturilor a fost deschisă.

Olanda - Avion evacuat

Un avion care urma să decoleze, marţi, de pe aeroportul din Rotterdam către Turcia a fost evacuat, după ce serviciile de intervenţie au primit o ameninţare telefonică privind posibila deturnare a aparatului, au anunţat autorităţile olandeze. Pasagerii cursei companiei low-cost Transavia au rămas în avion, aproximativ cinci ore, înainte de a fi evacuaţi. Un purtător de cuvînt al procuraturii olandeze a afirmat că doi bărbaţi şi o femeie care se aflau la bordul avionului au fost interogaţi. Un reprezentant al companiei olandeze Transavia a afirmat că la bordul aparatului se aflau 114 persoane, iar pasagerilor li s-a oferit posibilitatea de a pleca spre Turcia cu un alt zbor.

SUA - Defecţiune la sistemul de comunicaţii, remediată

Cele mai importante aeroporturi din SUA au început să funcţioneze normal, marţi seară, în urma unor probleme legate de sistemul de comunicaţii care au determinat întîrzierea a sute de zboruri, a anunţat Administraţia Federală a Aviaţiei americane (FAA). Departamentul pentru Securiate Internă a precizat că nu există informaţii care să indice un act terorist, iar FAA a anunţat că defecţiunile tehnice nu au afectat legătura cu avioanele aflate în zbor. Problema a fost rezolvată în jurul orei locale 18.00 (miercuri, 01.00, ora României), la patru ore şi jumătate după o problemă la reţeaua de comunicaţii a sistemului care procesează planurile de zbor, la o instalaţie din sudul Atlantei. Sute de zboruri pe întreg teritoriul SUA, din Dallas şi Chicago pînă pe Coasta de Est, au suferit întîrzieri din cauza defectării sistemului. Pe aeroporturile din Boston, Chicago, Baltimore şi Atlanta au fost înregistrate cele mai numeroase întîrzieri, în urma acestei pobleme. Cauza defectării sistemului nu este cunoscută, însă nu s-a produs ca urmare a unui atac cibernetic, a spus Hank Krakowski, ofiţer de operaţiuni din cadrul diviziei de trafic aerian al FAA. Planurile de zbor includ informaţii referitoare la tipul avionului, destinaţia şi numărul pasagerilor. Cealaltă instalaţie de procesare a planurilor de zbor din Salt Lake City a fost nevoită să acopere întreaga ţară, după ce sistemul de la Atlanta s-a defectat, însă sistemul de rezervă a fost activat rapid. Purtătoarea de cuvînt a FAA, Diane Spitalire, a declarat că agenţia nu s-a mai confruntat niciodată cu o problemă atît de gravă.

Spania - Ancheta continuă

Avionul companiei Spanair care s-a prăbuşit în data de 20 august, la Madrid, a atins pista cu coada, a declarat Francisco Soto, coordonatorul anchetei asupra accidentului soldat cu 154 de morţi. Urmele găsite în jurul pistei indică faptul că avionul a atins solul cu coada. Ca urmare, partea din spate a avionului s-a rupt, iar aparatul a parcurs o traiectorie de circa 1.200 de metri, lovind de trei ori denivelări ale solului înainte de a lua foc. Anchetatorii nu au găsit urme de pneuri pe pistă, ceea ce înseamnă că pilotul nu a încercat să frîneze, a adăugat Soto. Întrebat despre ipotezele avansate de presa spaniolă şi confirmate de unii martori, conform cărora motoarele avionului nu au avut suficientă putere pentru decolare, Soto s-a mulţumit să spună că motoarele au fost recuperate şi vor fi analizate. Avionul MD-82 al companiei spaniole Spanair s-a prăbuşit la decolare, miercuri, provocînd moartea a 154 de persoane şi rănirea altor 18, în cea mai gravă catastrofă aeriană înregistrată în Spania, în ultimii 25 de ani. Avionul asigura legătura între Madrid şi Las Palmas, în arhipelagul Canare. Cutiile negre ale avionului, în parte avariate, au fost trimise vineri în Marea Britanie, în vederea analizării într-un laborator specializat.

Haiti - Morţi şi răniţi după Gustav

Uraganul Gustav a provocat moartea a cel puţin cinci persoane şi rănirea altor şapte în Haiti. Numeroase case au fost distruse sau avariate grav de rafalele puternice de vînt. La ora 00.00 GMT (3.00 ora României), centrul uraganului se afla la 100 de kilometri vest de Port-au-Prince şi la 250 de kilometri sud-est de Guantanamo. Uraganul de categoria I pe Scara Saffir-Simpson se îndrepta cu 11 km pe oră spre nord-vest, degajînd rafale de vînt de peste 120 de kilometri pe oră. Potrivit Institutului cubanez de Meteorologie, Gustav, care va afecta şi Cuba, ar putea creşte în intensitate, ajungînd la categoria 2 sau 3. Guvernul din Haiti a decretat, luni seara, mobilizarea generală, interzicînd traficul maritim şi aerian şi evacuînd sute de persoane. Un membru al Guvernului, Paul-Antoine Bien-Aime, a lansat un apel la ajutor internaţional şi la sprijinul organizaţiilor neguvernamentale. Organizaţia World Vision a anunţat că a pregătit apă potabilă, pături şi alimente care vor fi distribuite populaţiei. Alerte de uragan au fost lansate în Republica Dominicană, vecină cu Haiti, în Jamaica şi Cuba. De altfel, 4.000 de persoane au fost evacuate în R. Dominicană, iar 20.000 de persoane, inclusiv 90 de turişti, au primit ordine de evacuare în Cuba.

Libia - Piraţii aerului s-au predat

Persoanele care au deturnat avionul sudanez ajuns în Libia s-au predat miercuri, după eliberarea tuturor pasagerilor, a confirmat Autoritatea Aeronautică libiană. Avionul fusese deturnat marţi, imediat după decolarea din regiunea sudaneză Darfur şi a aterizat peste cîteva ore în oraşul Kufra din deşertul libian. 95 de persoane se aflau la bordul avionului Boeing 737/200. Piraţii aerului i-au eliberat iniţial pe pasageri şi doi membri ai echipajului, alţi şase membri ai echipajului rămînînd ostatici pe durata negocierilor. Deocamdată nu se cunoaşte identitatea piraţilor aerului. Pilotul avionului a declarat că cei doi fac parte din Mişcarea Sudaneză de Eliberare (SLM), o grupare din Darfur.

Taguri articol


12