Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 20 August 2008 / 00:00 489 accesări

Senatorii PSD vor vota conform propriei conştiinţe în cazurile Şereş şi Păcuraru

Liderul social-democrat Mircea Geoană a declarat, ieri, că senatorii PSD vor vota în conformitate cu propria conştiinţă în privinţa dosarelor lui Şereş şi Păcuraru, fiind consecvenţi astfel deciziei luate la Cameră, unde deputaţilor partidului nu li s-a impus un anumit vot referitor la dosarele lui Mitrea şi Năstase. Senatul se va reuni în 25-28 august în sesiune extraordinară pentru cazurile Şereş şi Păcuraru. Reamintim că membrii Comisiei juridice au decis, săptămîna trecută, să recomande plenului Senatului aprobarea solicitărilor de avizare a urmăririi penale în cazurile lui Codruţ Şereş şi Paul Păcuraru.

PC nu a decis cum votează în cazurile Şereş şi Păcuraru

Vicepreşedintele PC Bogdan Ciucă a declarat, ieri, că formaţiunea sa nu a luat o decizie politică în ceea ce priveşte votul în cazurile Şereş şi Păcuraru, el precizînd că, probabil, se va lăsa la latitudinea fiecărui senator modul în care va vota. Ciucă a precizat că grupul parlamentar PC din Senat se va reuni în şedinţă înaintea sesiunii extraordinare, pentru a discuta acest subiect.

Geoană vrea sesiune extraordinare pe tema inundaţiilor

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri, că formaţiunea sa va solicita, probabil, în cursul săptămînii viitoare, în mod formal, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pe tema efectelor inudaţiilor: “Considerăm în continuare că ceea ce premierul a prezentat ca răspuns la problema inundaţiilor este nesatisfăcător şi săptămîna viitoare vom solicita, probabil, în mod formal, convocarea unei sesiuni extraordinare la început de septembrie pe aceste subiecte”. Sesiunea ordinară a Parlamentului va debuta pe 1 septembrie.

Comisie parlamentară de anchetă pentru defrişări ilegale?

Senatorul conservator Marius Marinescu a declarat, ieri, că PC solicită înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru investigarea tăierilor ilegale din fondul forestier şi propune imputarea pagubelor cauzate de inundaţii demnitarilor care au facilitat tăierile ilegale de arbori. Potrivit textului proiectului de hotărîre pe care senatorul îl va propune Senatului, comisia ar urma să identifice persoanele care, prin tăieri ilegale, au determinat destructurarea fondului forestier, cu implicaţii asupra climei şi asupra sănătăţii publice, membrii comisiei trebuind să-şi prezinte raportul pînă în data de 30 noiembrie. Conservatorii propun, de asemenea, ca pagubele provocate de inundaţii să fie imputate şi demnitarilor care nu au luat măsuri contra tăierilor ilegale de arbori în jurisdicţia de care au răspuns în timpul mandatului. Potrivit propunerii senatorului Marinescu, persoanele fizice sau juridice care au în proprietate terenuri cu destinaţie forestieră ar urma să fie obligate să le împădurească, urmînd, de asemenea, să fie alocate fonduri din bugetul statului pentru achiziţionarea de terenuri cu destinaţie forestieră. El a arătat că se aştepta ca, în urma dezastrelor naturale din perioada 2005-2008, în care au murit mulţi oameni înecaţi şi au fost produse pagube de sute de milioane de euro, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu, care deţin pîrghiile constituţionale, să declanşeze o anchetă şi să ia măsuri concrete pentru stoparea cauzelor care au dus la producerea respectivelor dezastre.

“România continuă să sprijine aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei”

Ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu a declarat, ieri, la reuniunea extraordinară a Consiliului Nord-Atlantic, că România continuă să sprijine aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei, în concordanţă cu deciziile Summit-ului de la Bucureşti. Potrivit MAE, şeful diplomaţiei române a afirmat că “escaladarea conflictului din Georgia a demonstrat, fără echivoc, pericolul reprezentat de conflictele îngheţate din regiunile Mării Negre şi Caucazului”. Comănescu este de părere că evenimentele din Georgia au arătat că actorii regionali nu pot preveni sau soluţiona singuri astfel de evoluţii. Aliaţii din cadrul NATO au afirmat ieri că “examinează serios” implicaţiile acţiunilor Rusiei în Georgia, iar contactele obişnuite sînt imposibile pînă ce trupele ruse nu se retrag complet.



12