Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 18 August 2008 / 00:00 414 accesări

Ungaria - Români răniţi într-un accident rutier

Patru români au fost răniţi duminică, în urma coliziunii dintre două vehicule, în apropiere de localitatea Muraszemenye din sud-vestul Ungariei. Ambele vehicule aveau numere de Italia, potrivit unui purtător de cuvînt al poliţiei. Accidentul s-a produs după ce unul dintre vehicule, la bordul căruia se aflau doi ucraineni, a pătruns pe sens contrar şi a intrat în coliziune cu o altă maşină, în care se aflau cinci români, un bărbat şi patru femei. Toţi au suferit răni grave, cu excepţia uneia dintre tinere. Cei doi ucraineni au scăpat teferi.

Marea Britanie - Coliziune aeriană

Cinci persoane au murit duminică, în coliziunea între două avioane de mici dimensiuni, în apropierea aeroportului Coventry, situat în centrul Angliei, anunţă surse medicale britanice. Cele două avioane au intrat în coliziune la aproximativ opt kilometri de aeroport.

Spania - Bombă pe o plajă din Malaga

O bombă a explodat duminică, fără a provoca victime, pe o plajă din Malaga, în sudul Spaniei, evacuată în urma unui avertisment lansat de organizaţia separatistă bască ETA. Un reprezentant al organizaţiei ETA sunase la pompierii din localitatea Benalmadena, în apropiere de Malaga, avertizînd că pe plajă exista o bombă. Explozia bombei a avut loc la ora 13.00 (14.00 ora României), în apropierea unui hotel.

Germania - Intoxicaţie cu dioxid de carbon la o fabrică

90 de persoane au fost intoxicate sîmbătă dimineaţă, în urma unei scurgeri de dioxid de carbon la o fabrică de lacuri şi vopsele din Moenchengladbach, în vestul ţării, potrivit unui bilanţ provizoriu anunţat de poliţia locală. 13 dintre victime sînt în spital, dar vieţile lor nu sînt puse în pericol, a afirmat un purtător de cuvînt al poliţiei. Cauzele exacte ale scurgerii de dioxid de carbon nu se cunosc deocamdată. Mai multe posturi de televiziune anunţaseră iniţial că un incendiu a izbucnit în fabrică şi că o problemă tehnică la sistemul automat antiincendiu ar fi la originea scurgerii.

Canada - Document secret, pe o stradă din capitală

Un scandal de proporţii a izbucnit în Canada, după descoperirea unui document guvernamental secret, pierdut pe străzile capitalei Ottawa. Raportul de 131 de pagini vorbea despre problemele din reţeaua informatică a Ministerului canadian al Mediului. Trecătorul care a găsit documentul l-a dat jurnaliştilor de la postul public de televiziune CBS. Aceştia au stat de vorbă cu specialişti în securitate şi au aflat că dacă raportul ajungea în mîinile unor răufăcători, le-ar fi permis acestora să intre în baza de date a Ministerului Mediului şi să modifice sau să şteargă informaţii. În urmă cu trei luni, ministrul de Externe canadian a demisionat după ce s-a descoperit că a lăsat documente confidenţiale în casa fostei sale amante, bănuită de implicare în crima organizată.

Ucraina - Variantă antirachetă

Ucraina ar putea integra instalaţiile sale antirachetă într-un sistem european sau ar putea propune serviciile lor unor ţări străine, a anunţat, sîmbătă, Ministerul ucrainean de Externe. ”Anularea unor acorduri ruso-ucrainene privind utilizarea comună a sistemelor de radare, decisă anul acesta, va oferi Ucrainei posibilitatea de a stabili o cooperare activă cu ţările europene”, se arată în comunicatul ministerului ucrainean. Această cooperare va consta în integrarea unor elemente ucrainene antirachetă şi de control spaţial, cu state străine, se adaugă în comunicat.

Belarus - Dizidentul Alexandr Kozulin a fost eliberat

SUA au salutat eliberarea lui Alexandr Kozulin, liderul opoziţiei din Belarus, considerat, în Occident, drept cel mai marcant prizonier politic din spaţiul ex-sovietic. Departamentul de Stat american a declarat că aşteaptă noi semne pozitive din partea autorităţilor bieloruse, în vederea ameliorării relaţiilor dintre Minsk şi Washington. Kozulin a fost arestat în 2006 şi condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare, după ce a susţinut protestele opoziţiei din Belarus, care denunţau realegerea preşedintelui Alexandr Lukaşenko. Occidentul a condiţionat ameliorarea relaţiilor cu Belarus de eliberarea lui Kozulin. După disputa cu Rusia, aliatul său tradiţional, pe tema preţului la energie, Lukaşenko, acuzat, în Occident, de încălcări grave ale drepturilor omului, s-a trezit într-o stare de izolare politică aproape totală. Diplomaţia din Belarus a depus, timp de un an, eforturi sistematice pentru reapropierea de Occident, în special de UE.

Iran - Satelit lansat cu succes

Teheranul a anunţat că a lansat cu succes, în spaţiu, primul satelit fabricat în Iran. ”Satelitul iranian Omid (în traducere, speranţă) a fost lansat duminică, prin intermediul unei rachete Safir”, a anunţat agenţia de presă Irna, citînd un comunicat publicat de forţele armate iraniene. Iranul, implicat într-o dispută cu statele occidentale din cauza ambiţiilor sale nucleare, a provocat, în februarie, îngrijorare pe plan internaţional, după ce a testat o rachetă capabilă să transporte satelitul.

Cuba - Feriţi din calea furtunii

Furtuna tropicală Fay a provocat, sîmbătă, moartea a cel puţin două persoane şi dispariţia altor patru în Republica Dominicană şi Haiti şi se apropia, ieri, de Cuba, unde autorităţile au procedat la evacuări preventive ale populaţiei. Duminică, la ora locală 06.00 (13.00 ora României), furtuna, însoţită de rafale de vînt de pînă la 85 de kilometri pe oră, se afla la 25 de kilometri de coasta estică a Cubei şi se deplasa cu o viteză de 20 de kilometri pe oră. Din cauza temperaturii ridicate a apelor, experţii nu excludeau ca Fay să poată deveni ciclon înainte de a traversa insula, în noaptea de duminică spre luni. Mai multe locuinţe au fost evacuate sîmbătă seară, ca măsură de precauţie, după înregistrarea primelor ploi pe coastele cubaneze.

Spania - Prea mulţi imigranţi în ţară

68,6% dintre spanioli consideră că sînt prea mulţi imigranţi în Spania, ţară unde numărul străinilor a explodat în ultimii ani, potrivit unui sondaj publicat ieri în cotidianul ”El Mundo”. Studiul a fost realizat în perioada 15 - 21 iulie, pe un eşantion de 1.000 de persoane. De la începutul anului 2008, Spania se confruntă, însă, cu o scădere a dezvoltării economice, iar rata şomajului, în special în rîndul imigranţilor, este în creştere. La 1 ianuarie 2008, în Spania trăiau 5,22 milioane de străini, adică 11,3% din totalul de 46,06 milioane de locuitori, în timp ce în 1996, numărul acestora era de numai 500.000. Românii, marocanii şi ecuadorienii sînt cei mai numeroşi. Atît majoritarea socialiştilor (51,8%), cît şi majoritatea alegătorilor de dreapta (79,2%) consideră că în Spania sînt prea mulţi imigranţi. De asemenea, în rîndul femeilor, această opinie este mai răspîndită (77,4%) decît în rîndul bărbaţilor (62,6%). Imigraţia a devenit una dintre principalele surse de îngrijorare pentru spanioli. Potrivit celui mai recent studiu lunar realizat de centrul de sondaje CIS, imigraţia se află pe locul trei în topul preocupărilor spaniolilor, după economie şi şomaj.



12