Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 13 August 2008 / 00:00 444 accesări

Ungaria - Camion înmatriculat în România, răsturnat pe o autostradă

Un camion înmatriculat în România s-a răsturnat, marţi dimineaţă, pe autostrada M5 din Ungaria, blocînd traficul în sensul de mers spre Szeged, a anunţat poliţia locală. Accidentul a avut loc în apropierea localităţii Orkeny, situată la 47 de kilometri sud-est de Budapesta, a declarat purtătorul de cuvînt al poliţiei locale, Monika Benyi. Camionul, care transporta trei motostivuitoare şi un autoturism, a derapat şi s-a izbit de parapetul lateral, răsturnîndu-se apoi de-a lungul autostrăzii. Accidentul a dus la blocarea traficului, în spatele camionului formîndu-se o coadă de aproape zece kilometri. Poliţia rutieră a fost nevoită să redirecţioneze traficul, a adăugat Benyi.

Bulgaria - Proteste faţă de taxa de pod impusă la vama Ruse

Un grup de biciclişti bulgari a protestat, luni, în oraşul Ruse, faţă de taxa de 35 de leva (circa 18 euro) pe care automobiliştii care traverseză podul peste Dunăre, în România, trebuie să o plătească, relatează Sofia Echo în ediţia electronică. Bicicletele au fost utilizate în mod simbolic deoarece acestea sînt singurul tip de vehicul care nu este vizat de aceste taxe. Participanţii au purtat tricouri pe care era afişat mesajul “Nu taxelor!” şi au traversat Dunărea pînă în oraşul Giurgiu, revenind apoi în Bulgaria. Localnicii susţin că taxele trebuie anulate deoarece mulţi dintre ei călătoresc des în România, în timp ce românii vizitează frecvent oraşul bulgar de pe malul Dunării.

Finlanda - Concesii în schimbul ratificării Tratatului UE

Insulele Aland, un teritoriu autonom finlandez, solicită concesii din partea Guvernului de la Helsinki pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona, informează publicaţia electronică EUObserver. Guvernul regional din Mariehamn a anunţat că va aproba ratificarea Tratatului UE doar dacă îi vor fi îndeplinite patru solicitări. Ministrul responsabil de această regiune, Astrid Thors, a vizitat Insulele Aland, luni, precizînd că populaţia locală va primi unele drepturi în cadrul UE. Thors nu a oferit însă concesii în privinţa cererii guvernului local de obţinere a unui loc în Parlamentul European. “Sper să se ajungă la o soluţie între Aland şi Finlanda privind relaţiile cu UE”, a declarat Astrid Thors într-o conferinţă de presă.

Franţa - O parte a plafonului sediului PE s-a prăbuşit

O parte a plafonului fals din principala sală a sediului PE din Strasbourg s-a prăbuşit joi, fără a provoca victime, a informat, ieri, site-ul www.strastv.com. Parlamentul European încă nu a făcut niciun anunţ pe această temă. Plafonul a căzut de două ori, prima dată în jurul orei 18.00 şi a doua oară la 22.36. Sala, în care o dată pe lună se reunesc deputaţii europeni, era goală în momentul evenimentului. Cauzele incidentului nu sînt cunoscute. Potrivit anumitor ipoteze, ar putea fi vorba de o defecţiune a plăcilor plafonului fals.

Marea Britanie - Numărul britanicilor arestaţi în străinătate este în creştere

Numărul britanicilor arestaţi în străinătate din cauza unui comportament neadecvat, în special din cauza alcoolului, este în creştere, a anunţat Ministerul britanic de Externe, într-un raport dat publicităţii marţi. În acest studiu anual, Foreign Office a constatat că numeroase arestări ale britanicilor în străinătate se datorează unui comportament provocat de consumul excesiv de alcool. Spania este ţara unde cel mai mare număr de britanici sînt arestaţi, 2.302 arestări, reprezentînd o creştere de 32%, în perioada aprilie 2006-martie 2007. În Franţa, 153 de britanici au fost arestaţi, reprezentînd o creştere de 42%. Tot în Spania, ţara cea mai vizitată de britanici, cu 17 milioane de călătorii pe an, a fost înregistrat cel mai mare număr de britanici în spitale, respectiv 695 şi tot aici a fost constatat cel mai mare număr de paşapoarte britanice pierdute, 6.710. Raportat la numărul vizitelor, în Cipru, unde sînt staţionaţi soldaţi ai armatei regale, britanicii prezintă cea mai mare probabilitate de a fi arestaţi, înainte de SUA şi Emiratele Arabe Unite. Raportul vizează atît turiştii britanici, cît şi cetăţenii acestei ţări care locuiesc în străinătate.

Daghestan - Poliţişti de frontieră ucişi

Doi poliţişti de frontieră au fost ucişi iar şoferul lor rănit de persoane necunoscute care au deschis focul asupra autovehicului în care se aflau, luni seară, în Daghestan, o republică din Caucazul rus, a relatat, marţi, agenţia Itar-Tass. La scurt timp după miezul-nopţii, trei persoane necunoscute au deschis focul asupra vehicului militar de teren în care se aflau poliţiştii de frontieră şi care patrulau într-un sector situat între două sate din districtul Derbent, de pe malul Mării Caspice, înainte de a se ascunde într-o pădure. Unul din poliţişti a murit pe loc iar al doilea la spital, din cauza rănilor suferite, în timp ce şoferul a fost rănit. Atacurile împotriva reprezentanţilor autorităţilor, în special a poliţiştilor, sînt frecvente în Daghestan, republică vecină Ceceniei şi afectată în ultimii ani de instabilitate politică.

Liban - Vot de încredere pentru Guvern

Noul Guvern libanez a obţinut, marţi, un vot de încredere în Parlament, avînd acordul pentru o declaraţie politică care recunoaşte dreptul grupării Hezbollah de a folosi toate mijloacele posibile pentru a recîştiga teritoriul ocupat de Israel şi revendicat de Liban. Un număr de o sută de parlamentari dintr-un total de 128 au votat în favoarea Guvernului, format ca parte a unui acord care a cauzat un conflict de mare amploare între coaliţia majoritară sprijinită de SUA şi alianţa opoziţiei condusă de Hezbollah. Gruparea şiită sprijinită de Iran şi aliaţii săi au drept efectiv de veto în noul Guvern de uniune naţională condus de premierul Fouad Siniora. Declaraţia politică recunoaşte dreptul Libanului, al Guvernului său, poporului şi rezistenţei de a folosi toate mijloacele pentru a recîştiga teritoriul revendicat de Liban, Fermele Shebaa şi partea ocupată de Israel a satului Ghajjar. Israelul şi ONU susţin că Shebaa, ocupate în timpul războiului arabo-israelian din 1967, aparţin Siriei. Damascul şi Beirutul, care nu au trasat niciodată graniţele, spun că aparţin Libanului. Declaraţia politică a fost discutată în cinci zile de dezbatere parlamentară care au demonstrat un mare clivaj în ceea ce priveşte arsenalul militar al grupării Hezbollah, una dintre problemele care au stat la baza unui conflict politic care a împins Libanul în pragul unui război civil. ”Acceptăm acest Guvern din nevoie, chiar dacă nu este altceva decît un Guvern de adversari”, a declarat Boutros Harb, un membru al blocului majoritar.

China - Trei poliţişti înjunghiaţi mortal

Trei agenţi de securitate au fost înjunghiaţi mortal şi un al patrulea a fost grav rănit într-un atac care a avut loc la Kashgar, în provincia chineză Xinjiang. Atacul a avut loc la un punct de control rutier, unde un necunoscut înarmat a sărit dintr-o maşină. La Kashgar au fost ucişi, săptămîna trecută, 16 poliţişti. Provincia chineză Xinjiang este, de cîteva luni, scena unor incidente violente care au culminat cu două atentate împotriva forţelor de securitate, la Kashgar şi la Kuga.

Pakistan - Atentat sîngeros

Cel puţin 13 poliţişti au murit după ce o bombă puternică a explodat ieri dimineaţă, într-un oraş din nord-estul ţării, unde se află cartierul general al armatei pakistaneze. Deflagraţia s-a produs la trecerea unui autobuz al armatei aerului peste un pod de la marginea oraşului. În explozie au mai fost răniţi alţi 11 oameni. Pakistanul este de mai bine de un an scena unui val de atentate în care au murit peste o mie de oameni. Atentatul a avut loc la puţin timp după ce armata pakistaneză anunţase că unui din cei mai importanţi lider al-Qaeda, Abu Saeed al-Masri, a fost ucis în confruntările dintre militanţii islamişti şi forţele guvernamentale, în regiunea muntoasă de la graniţa cu Afganistanul.



12