Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 07 August 2008 / 00:00 490 accesări

Văcăroiu, şef de stat interimar

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, că l-a “rugat” pe preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, “să vegheze la funcţia prezidenţială” cît timp el se va afla la Beijing, unde participă la deschiderea Jocurilor Olimpice, şeful statului urmînd să lipsească din ţară de joi, pînă sîmbătă. La rîndul lui, Nicolae Văcăroiu a confirmat că a stabilit împreună cu şeful statului o linie directă de comunicare rapidă pe perioada deplasării acestuia la Beijing, urmînd să-i comunice despre eventuala apariţie a unor evenimente deosebite: “Există o înţelegere, o convenienţă, de cîte ori pleacă şeful statului. Nu e nevoie de acte sau de o regulă în acest sens. Preşedintele Senatului, în calitatea sa de al doilea om din stat, preia automat aceste responsabilităţi pentru eventualele evenimente deosebite şi se stabileşte o linie directă de comunicare rapidă cu şeful statului”. Anul trecut, Nicolae Văcăroiu a fost, timp de o lună, în perioada suspendării lui Băsescu, şef interimar al statului.

Campanie de informare privind votul uninominal

Conducerea PNL a anunţat, printr-un comunicat de presă, că va desfăşura, în perioada 18 august - 18 septembrie, o campanie de informare la nivel naţional cu privire la modul de funcţionare şi aplicare a votului uninominal odată cu alegerile parlamentare din această toamnă. Calendarul liberalilor prevede ca, în perioada următoare, fiecare filială teritorială să înceapă campanii de informare cu privire la votul uninominal, asigurînd astfel promovarea acestui nou sistem electoral în rîndul electoratului. Potrivit comunicatului amintit, la nivelul fiecărui judeţ se vor distribui broşuri informative. Broşura “Votul uninominal. Instrucţiuni de folosire” cuprinde informaţii sintetizate privind modul de utilizare a votului uninominal şi este pusă la dispoziţia tuturor organizaţiilor PNL din teritoriu pentru promovarea sistemului uninominal la nivel naţional. Liberalii consideră că implementarea sistemului uninominal nu este încheiată pînă cînd principiile acestuia nu vor ajunge să fie cunoscute de către cetăţeni. Hotărîrea de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale a fost adoptată de Executiv luna trecută, dar PRM a anunţat că va ataca în contencios administrativ hotărîrea de Guvern, în 30 de zile de la emiterea ei.

Liderul PRM Valu lui Traian, demisionar din partid

Scandalurile din PRM Constanţa, după excluderea fostului preşedinte Radu Comănici, au dus la plecări şi excluderi în masă ale membrilor organizaţiilor peremiste din judeţ. Un alt preşedinte de filială care s-a decis să părăsească partidul este cel de la Valu lui Traian, Ion Chirciu. Potrivit declaraţiilor lui Chirciu, agitaţia din PRM începută în urmă cu cîteva luni l-a determinat să renunţe la funcţia pe care o deţine în partid dar şi la partid. Se pare însă că a sărit din lac, în... puţ din moment ce Chirciu s-a înscris într-un alt partid plin de ape tulburi, PD-L. El şi-a motivat gestul spunînd că se cunoaşte cu membrii din PD-L Valu lui Traian.

Sondaj pentru desemnarea candidaţilor PD-L la parlamentare

Liderul interimar al PD-L Constanţa, Ion Popescu, a declarat că partidul va face un sondaj de opinie pentru stabilirea candidaţilor la alegerile parlamentare, în condiţiile în care sînt colegii cu doi-trei potenţiali candidaţi: „Pentru că sînt colegii cu mai mulţi candidaţi, în urma sondajului vom desemna candidaţii care se vor poziţiona cel mai bine. Criteriile de selectare vor fi stabilite de firma de specialitate pe care o vom angaja“. Biroul Permanent Judeţean (BPJ) al PD-L, reunit marţi, a stabilit o listă cu 23 de potenţiali candidaţi pentru cele zece colegii de deputaţi şi patru de senatori. Lista nu cuprinde niciun membru din cea de-a doua aripă a organizaţiei judeţene a PD-L Constanţa, care l-a ales ca preşedinte interimar al filialei pe Constantin Chirilă, într-un Consiliu de Coordonare Judeţean întrunit pe 2 august. Popescu a precizat că lista a fost ajustată după excluderea mai multor membri de partid care se regăseau pe lista de candidaţi.

A murit deputatul Sotiris Fotopolos

Sotiris Fotopolos, deputat în Parlament din partea Uniunii Elene din România, a decedat, marţi seara, oficialul fiind dus la camera de gardă a Spitalului de Urgenţă Floreasca după ce i s-a făcut rău. Doctorul Bogdan Opriţă, purtătorul de cuvînt al Spitalului, a declarat, ieri, că deputatul a suferit un stop cardiac, el murind în timp ce era transportat de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Ilfov, care-l preluase din zona localităţii Săftica. Opriţă a precizat că oficialul era cunoscut cu afecţiuni cardiace. Corpul neînsufleţit al deputatului Fotopolos va fi depus la sediul Uniunii Elene din România, iar înmormîntarea acestuia va avea loc vineri, la Cimitirul din satul Ghermăneşti - comuna Snagov. Camera Deputaţilor îşi exprimă regretul profund faţă de decesul acestuia. Sotiris Fotopolos s-a născut în anul 1937, în localitatea Heisi din Grecia. La 28 decembrie 1989, împreună cu un grup de iniţiativă, el a pus bazele Uniunii Elene din România, al cărui preşedinte a fost pînă în ultimul moment al vieţii. Din anul 2000, Fotopolos a reprezentat Uniunea Elenă ca deputat în Parlamentul României, a fost membru al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, membru al Comisiei pentru politică externă, preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Elenă, membru al Grupurilor parlamentare de prietenie cu Cipru şi Lituania şi vicepreşedinte al Uniunii Mondiale a Parlamentarilor de Origine Greacă.



12