Kosovo - Trei civili şi un poliţist al ONU răniţi la Mitrovica
Un albanez, doi sîrbi şi un poliţist al ONU au fost răniţi cu pietre, luni seară, în oraşul Kosovska Mitrovica din nordul Kosovo, unde situaţia rămîne tensionată, a declarat, marţi, un responsabil al poliţiei kosovare, care nu a făcut precizări cu privire la gravitatea rănilor. Incidentul s-a produs în apropiere de principalul pod pe rîul Ibar, care împarte Mitrovica între partea de sud, locuită în majoritate de albanezi şi cea de nord, unde sîrbii sînt majoritari.
Marea Britanie - Coliziune la sol
Două avioane care transportau în total 287 de pasageri s-au lovit la nivelul aripilor, marţi, pe aeroportul din Manchester, fără ca incidentul să se soldeze cu răniţi. În incident au fost implicate un Boeing 737-800 al companiei irlandeze Futura, cu destinaţia Tenerife şi avînd 180 de pasageri la bord şi un Airbus A320 al companiei germane Lufthansa, care transporta 107 pasageri şi se îndrepta spre Frankfurt. Un purtător de cuvînt al companiei germane Lufthansa a afirmat că aparatul Airbus a suferit pagube importante. Conform acestuia, avionul companiei Lufthansa era oprit în momentul incidentului, cu frîna activată şi aştepta autorizaţia de decolare cînd a fost lovit de celălalt avion.
Ucraina - 38 de morţi şi dispăruţi după inundaţii
Un număr de 38 de persoane, printre care opt copii, şi-au pierdut viaţa sau sînt date dispărute în urma inundaţiilor devastatoare din vestul Ucrainei, potrivit unui comunicat remis de Ministerul Sănătăţii, care nu precizează numărul persoanelor care au murit. Bilanţuri anterioare indicau 31 de morţi, printre care şi şase copii. Un număr de 498 de persoane au fost rănite. Autorităţile se tem că inundaţiile ar putea cauza o problemă de sănătate gravă în regiunea cea mai afectată, Ivano-Frankovsk, din vestul Ucrainei, unde 38 de cimitire şi patru gropi de deşeuri au fost inundate. Toate posibilele focare de infecţii au fost izolate. Mii de persoane au fost evacuate în urma furtunilor care au lovit vestul Ucrainei şi R. Moldova în perioada 23-27 iulie. Sute de oraşe şi sate au fost inundate, 40.000 de case fiind afectate, în timp ce alte 2.000 sînt în continuare sub ape. Astfel, preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a decretat stare de urgenţă pe o perioadă de trei luni, în timp ce Parlamentul de la Kiev a alocat circa 1,2 miliarde de dolari pentru operaţiunile de intervenţie. Ucraina a prmiti deja ajutoare umanitare din partea Poloniei, Lituaniei, Rusiei, Cehiei şi Ungariei. Ulterior, vor sosi ajutoare şi de la NATO, UE, ONU, Japonia, Spania, SUA şi Estonia.
Spania - Peste două tone de haşiş, confiscate
Vameşii spanioli au anunţat, marţi, că au capturat 2,5 tone de haşiş ascunse într-o navă de pescuit din largul coastelor andaluze, fiind arestate şase persoane, doi mexicani şi patru spanioli. Drogurile, capturate luni dimineaţă, au fost găsite în calele vaporului, fiind puse în 80 de pachete. Vameşii spanioli au anunţat, luni, că au organizat o operaţiune similară, în urma căreia au fost confiscate 3,8 tone de haşiş de pe un vapor care se afla în largul Galiţiei. În această operaţiune au fost reţinuţi trei membri ai echipajului, toţi olandezi. Spania este unul din principalele porturi europene prin care stupefiantele ajung în Europa, fie că este vorba de haşiş din Africa sau de cocaină din America Latină.
SUA - Furtuna tropicală Edouard se îndreaptă spre Texas şi Louisiana
Furtuna tropicală Edouard a ajuns în regiunea de coastă a statului Texas, marţi dimineaţă, cu rafale de vînt care au atins viteza maximă de 100 de kilometri pe oră. O alertă de furtună tropicală este în vigoare de la Grand Isle (Louisiana) pînă la Sargent, în Texas. Intensitatea furtunii urma să scadă treptat în cursul zilei de marţi. Furtuna Edouard a fost precedată, luni, de o serie de ploi în regiunea de coastă a statelor Texas şi Louisiana şi ar putea provoca tornade izolate. Luni, grupurile petroliere Shell şi Chevron au anunţat că au demarat operaţiuni de evacuare a persoanului care lucrează pe platformele lor din Golful Mexic, dar au dat asigurări că producţia nu va fi afectată în urma acestei măsuri. Gigantul petrolier american ExxonMobil a precizat că nu a efectuat evacuări. Sezonul uraganelor din Oceanul Atlantic are loc în perioada 1 iunie - 30 noiembrie. Pentru anul 2008, meteorologii au anunţat o activitate intensă, fiind aşteptate între 12 şi 16 furtuni, dintre care între şase şi nouă astfel de fenomene ar putea fi uragane. Într-un sezon normal se produc 11 furtuni, între care şase sînt uragane, inclusiv două foarte puternice.
Japonia - Un mort şi patru dispăruţi în urma unor ploi torenţiale
Un muncitor şi-a pierdut viaţa şi alţi patru au fost daţi dispăruţi după ce au fost luaţi de ape, marţi, în timp ce efectuau lucrări în canalele de scurgere din Tokyo. Şase muncitori reparau un canal de scrugere în cartierul central Toshima, în momentul în care o furtună violentă s-a abătut asupra capitalei. Unul dintre aceştia reuşit să scape, însă ceilalţi cinci au fost luaţi de ape. Cinci persoane s-au înecat săptămîna trecută la Kobe, în urma revărsării apelor unui rîu, din cauza ploilor torenţiale.
Kîrgîzstan - Arme confiscate de la americani
Poliţia kîrgîză a confiscat arme de foc şi muniţie dintr-o casă care era închiriată unor cetăţeni americani, în Bişkek, a anunţat, marţi, Biroul de Presă al Ministerului de Interne. În cadrul operaţiunii, desfăşurată într-un cartier nou din capitala kîrgîză în cursul după-amiezii de luni, poliţiştii au descoperit armament, inclusiv şase arme automate grele, 26 de mitraliere, două lansatoare de grenade, patru puşti cu lunetă şi dispozitive de vedere pe timp de noapte, într-o casă al cărei proprietar este un cetăţean kîrgîz în vîrstă de 66 de ani. Mai mulţi angajaţi ai ambasadei SUA, care dispun de imunitate diplomatică şi alţi zece militari americani angajaţi să instruiască o unitate specială kîrgîză se aflau în casă în timpul percheziţiei. Un purtător de cuvînt al ambasadei americane a declarat că armele erau ţinute în casă cu permisiunea autorităţilor kîrgîze, pe perioada cît militarii americani se aflau în această ţară pentru exerciţii antiteroriste. Potrivit ambasadei, ”operaţiunea poliţiei a fost un incident neplăcut”.
Italia - Fostul primar al Romei, jefuit
Reşedinţa de vară a fostului primar al Romei, Walter Veltroni, din localitatea Sabaudia, situată în centrul Italiei, a fost jefuită, relatează pagina online a agenţiei Adnkronos. Potrivit unei prime reconstituiri, hoţii ar fi forţat uşa de la intrare şi ar fi furat un laptop, o cameră video, un i-Pod şi aproximativ 600 de euro. Poliţia a demarat o anchetă în acest caz.
Germania - Navă avariată de un val puternic
Un număr de 24 de persoane au fost rănite după ce un val puternic a lovit fereastra panoramică a unei ambarcaţiuni germane, în Marea Nordului. Accidentul s-a produs luni seară, la bordul navei MS Polarstern, care face legătura între insulele Helgoland şi Borkum şi care avea la bord 361 de pasageri. Răniţii au fost afectaţi de cioburile de sticlă. Nava a ajuns în insula Borkum, de unde trei răniţi grav au fost transportaţi cu elicopterul la spital pe continent, în timp ce celelalte persoane au primit îngrijiri pe loc.
Bulgaria - Şofer arestat cu o alcoolemie de 8,15
Un şofer bulgar a fost prins de poliţie cu o alcoolemie de 8,15 grame la litru, fiind oprit pentru că a provocat un accident uşor de circulaţie, în apropiere de Batak, în sud-vestul Bulgariei. Şoferul, în vîrstă de 25 de ani, care a fost oprit, duminică, de poliţie, a recunoscut că a băut 20 de litri de bere în 24 de ore! În Bulgaria, şoferii pot conduce avînd alcoolemia de maximum 0,5 grame la litru. Poliţia a intensificat controalele în această vară, din cauza numărului tot mai mare de accidente cu urmări grave. În accidentele rutiere au murit peste o mie de persoane în 2007, în Bulgaria, o ţară cu 7,7 milioane de locuitori.
SUA - Avion prăbuşit peste o casă de vacanţă
Un avion de mici dimensiuni cu doi oameni la bord s-a prăbuşit, luni, peste o casă de vacanţă din statul american Oregon. Cei doi pasageri şi doi copii aflaţi în clădire au murit pe loc. Alţi trei oameni aflaţi la sol, un adult şi doi minori au ajuns la spitalul din Portland, cu arsuri. Din primele informaţii, avionul Cessna decolase cu puţin timp înaintea accidentului, din nord-vestul statului Oregon. Pentru că zbura la altitudine joasă a atins vîrful unui copac şi s-a prăbuşit peste o casă de vacanţă şi a avariat serios o alta, nelocuită în acel moment. Impactul a fost urmat de o explozie şi un incendiu.
Coreea de Nord - O lună de festivităţi
La Phenian au început, luni, festivităţile care marchează 60 de ani de la înfiinţarea statului Coreea de Nord. Mii de oameni au urmărit spectacolul extraordinar găzduit de stadionul din capitala nord-coreană, care a excelat prin energie şi culoare. Festivităţile au debutat luni şi vor continua cel puţin o lună. Coreea de Nord va sărbători cea de-a 60-a aniversare pe 9 septembrie.
Republica Inguşetia - Petiţie pentru demiterea preşedintelui
Peste 80.000 de cetăţeni ai Republicii Inguşetia din sudul Rusiei au semnat o petiţie prin care cer autorităţilor să îl demită pe preşedintele sprijinit de Kremlin şi să îl înlocuiască cu liderul precedent. Asasinatele, atacurile cu bombă şi răpirile s-au înmulţit în Inguşetia, o mică republică cu aproape 500.000 de locuitori, în majoritate musulmani şi avînd frontieră comună cu Cecenia. Petiţia este ultima formă de protest faţă de Murat Ziazikov, care a devenit preşedinte în 2002. Comitetul pentru Protejarea Jurnaliştilor, o organizaţie cu sediul la New York, a avertizat, săptămîna trecută, că grupuri de persoane au atacat şi răpit activişti ai opoziţiei, fără ca autorităţile din Inguşetia să reacţioneze. Armata rusă încearcă să pună capăt valului de violenţe din Inguşetia prin triplarea numărului militarilor detaşaţi în această republică, dar populaţia este tot mai frustrată şi vehementă împotriva atorităţilor. Petiţionarii cer demiterea lui Ziazikov, susţinut public de Rusia şi înlocuirea sa cu fostul preşedinte Ruslan Auşev. Auşev, fost comandant militar care a primit cea mai mare distincţie sovietică, Eroul Uniunii Sovietice, este o figură respectată în Inguşetia. El a demisionat din funcţia de preşedinte în 2001, pe fondul unor divergenţe cu Kremlinul. În 2004, Moscova a decis ca liderii regionali să nu mai fie aleşi prin vot direct. Cabinetul preşedintelui Ziazikov a refuzat să comenteze iniţiativa opoziţiei.