Austria - Scurgere radioactivă
O scurgere de plutoniu de mică amploare a avut loc în noaptea de sîmbătă spre duminică la un laborator al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică din Seibersdorf, în apropiere de Viena, fără a provoca victime, a anunţat duminică Ministerul austriac al Mediului. Nicio persoană nu a fost contaminată şi nici nu s-a înregistrat vreo creştere a nivelului de radioactivitate. Totuşi, va fi demarată o anchetă asupra incidentului. Labortaroul Seibersdorf se ocupă de eşantioanele prelevate în cadrul misiunilor de supraveghere ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică din întreaga lume.
China - Acces de furie
Un sătean cuprins de un acces de furie a înjunghiat mortal, sîmbătă, şase persoane, între care un copil în vîrstă de şapte ani, în centrul Chinei. Doi fraţi de 60 de ani, un cuplu de 50 de ani şi o batrînă de 90 de ani au fost ucişi în satul Xuyang, în provincia Hubei. Mama copilului înjunghiat a fost, de asemenea, grav rănită de agresor, în timp ce încerca să îşi apere fiul. Ucigaşul, Zhang Jinfu, de 43 de ani, a folosit o seceră pentru a-şi ataca victimele. Bărbatul, care ar putea avea probleme psihice, a fost reţinut în timp ce încerca să fugă.
India - Busculadă
Circa 120 de persoane au fost ucise, iar alte 40 rănite duminică, în timpul unei busculade produse într-un templu hindus din nordul Indiei. Busculada s-a produs în templul Naina Devi, în statul Himachal Pradesh, din nordul ţării, unde zeci de credincioşi se reuniseră în cadrul unui festival regional. Nu se ştie ce anume a provocat busculada.
Siria - Asasinat
Presa arabă a anunţat, duminică, asasinarea unui reprezentant militar de rang înalt din Siria, care, potrivit informaţiilor difuzate, era generalul care intermedia dialogul dintre regimul de la Damasc şi gruparea libaneză Hezbollah. Cotidianul arab “Al-Hayat”, cu sediul la Londra, a titrat că un reprezentant militar sirian de rang înalt a fost găsit mort şi că circumstanţele incidentului nu sînt clare. Pe de altă parte, un site de informaţii în limba arabă, “Al-Bawaba”, a anunţat că persoana decedată este Mohammad Sleimane, ofiţerul de legătură al Siriei cu mişcarea libaneză Hezbollah. Site-ul susţine că bărbatul a fost ucis vineri seară de către un trăgător de elită în oraşul Tartous, din nord-vestul Siriei, urmînd să fie înhumat duminică în localitatea de origine, la Driekesh, în aceeaşi regiune. Cotidianul libanez antisirian “Al-Mustaqbal”, care citează un site sirian de informare, precizează că generalul Sleimane era directorul serviciilor de securitate de la palatul prezidenţial şi mîna dreaptă\\\" a preşedintelui Bashar al-Assad, dar nu menţionează gruparea Hezbollah. Acest asasinat are loc la şase luni după asasinarea, la Damasc, a lui Imad Moughnieh, unul dintre membrii importanţi ai Hezbollah. Gruparea Hezbollah a acuzat Israelul pentru această crimă, statul evreu negînd orice implicare.
Algeria - Atentat
O maşină-capcană a explodat, duminică, în apropierea unei secţii de poliţie dintr-un oraş situat la est de capitala Alger, rănind 21 de persoane, inclusiv şase poliţişti, a anunţat Ministerul algerian de Interne. Explozia s-a la Tizi Ouzou, principalul oraş din regiunea muntoasă Kabilia, din nordul Algeriei.
Israel - Acord
Guvernul israelian a aprobat, ieri, eliberarea a cinci prizonieri palestinieni în cadrul schimbului convenit cu gruparea Hezbollah, în urma căruia au fost returnate cadavrele a doi militari israelieni, capturaţi de mişcarea şiită în 2006. Israelul urmează să elibereze prizonierii, care nu au fost implicaţi în atacuri asupra cetăţenilor israelieni, în următoarele săptămîni. Pe de altă parte, trei poliţişti membri Hamas şi şase combatanţi al-Fatah au fost ucişi, iar 95 de persoane au fost rănite sîmbătă, în Fîşia Gaza, în timpul confruntărilor violente dintre cele două facţiuni rivale. Violenţele ar putea prejudicia eforturile egiptene de reconciliere între la-Fatah şi Hamas. Tensiunile dintre cele două grupări au culminat anul trecut, cînd Hamas a preluat controlul asupra Fîşiei Gaza de la forţele loiale preşedintelui Abbas.
Marea Britanie - Noi temeri
Temerile că teritoriul britanic este folosit în continuare în escalele din cadrul controversatului program al CIA de extrădări extraordinare s-au intensificat, după ce un avion cu destinaţia Guantanamo a aterizat la o bază militară britanică. Aeronava militară americană a aterizat la baza Mildenhall din Suffolk, duminica trecută, în condiţii de securitate stricte, a realimentat şi apoi a decolat către baza din Cuba. Săptămîna trecută, un avion C-17A Globemaster al forţelor aeriene americane a generat suspiciuni după ce a aterizat la baza aeriană Incirlik din Turcia, folosită ca escală de rutină pentru zborurile militare către Afganistan, în condiţii de securitate stricte. SUA nu pot desfăşura extrădări extraordinare în Marea Britanie sau din Marea Britanie către alte teritorii fără permisiunea Guvernului de la Londra. Zborul de săptămâna trecută a făcut escală la Mildenhall pentru realimentare, iar sosirile şi plecările sînt acoperite de acordul Open Skies dintre Marea Britanie şi SUA, care permite avioanelor militare să survoleze teritoriul britanic şi să realimenteze fără o permisiune anterioară.
Australia - Anchetă la compania Qantas
Direcţia de aviaţie civilă australiană a declanşat, duminică, deschiderea unei anchete speciale în legătură cu incidentul de la bordul avionului aparţinînd companiei aeriene naţionale Qantas. Un aparat Boeing 767 al companiei Qantas cu destinaţia Philipine, a aterizat sîmbătă, la puţin timp după decolare, în urma unei scurgeri de lichid hidraulic la o aripă. La 28 iulie, un alt aparat de zbor al companiei a fost constrîns să efectueze o aterizare de urgenţă la Adelaide în sudul Australiei, în urma unei probleme la o trapă de la trenul de aterizare, care nu s-a închis. Incidentul a intervenit la trei zile după aterizarea de urgenţă, la Manila, a unui aparat 747-400 al aceleiaşi companii, după apariţia unei spărturi produse în fuzelaj, la nivelul unei aripi. Aparatul avea 365 de pasageri la bord.