Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 26 Iulie 2008 / 00:00 510 accesări

Franţa - Foc la o tabără de rromi

Circa 100 de rromi din România au fost evacuaţi, joi, după un incendiu izbucnit într-o tabără de nomazi din apropiere de Paris. Incendiul a izbuncit în incinta unei foste tipografii din localitatea Montreuil, situată la zece kilometri la vest de Paris. Autorităţile au organizat o reuniune de urgenţă pentru a le găsi un alt spaţiu temporar de cazare celor 100 de romi, dintre care 40 sînt copii. Nicio persoană nu a fost rănită în incendiul care se pare că a izbucnit accidental

Bulgaria - Acord

Parlamentul bulgar a ratificat vineri acordul semnat de Rusia şi Bulgaria cu privire la cooperarea pentru construirea gazoductului South Stream. Acordul a fost adoptat cu 140 de voturi pentru, 47 împotrivă şi două abţineri, după ce a fost semnat la 18 ianuarie, în cursul vizitei întreprinse în Bulgaria de fostul preşedinte Vladimir Putin. Opoziţia parlamentară bulgară susţine însă că ratificarea acordului se opune vederilor europene privind renunţarea la monopolurile din domeniului energetic. Mai mult, beneficiile economice aduse de acord nu sînt evidente. South Stream este proiectul unui gazoduct care să transporte gaze naturale din Rusia pînă în Italia, pe o lungime de 900 de kilometri.

Grecia - Foc pe insula Rhodos

Pompierii greci încercau vineri, pentru a patra zi consecutiv, să stingă un incendiu violent din insula Rhodos, din Marea Egee, cu ajutorul avioanelor trimise de Franţa şi Italia. Incendiul nu ameninţă zonele rezidenţiale de pe această insulă, una dintre cele mai importante destinaţii turistice ale Greciei. Circa 34 de camioane, 160 de pompieri, 100 de soldaţi şi 13 avione iau parte la operaţiunile de stingere a incendiului din estul insulei. Incendiul a ars pînă în prezent circa 5.000 de hectare de pădure şi vegetaţie. Pe de altă parte, cel puţin cinci persoane au fost ucise, patru rănite şi alte trei declarate dispărute într-un incendiu al unui petrolier aflat în reparaţie şi andocat în Perama, în apropiere de Atena. Navigînd sub pavilion panamez şi aparţinînd companiei elene Friendshipgas, vasul era în reparaţii la Perama. Incendiul a fost declanşat de un accident de sudură.

Afganistan - Vizită surpriză în Afganistan

Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a sosit vineri la Herat, în vestul Afganistanului, pentru o vizită surpriză de patru zile. Aceasta este a treia vizită efectuată de ministrul social-democrat în Afganistan, care va preda autorităţilor afgane responsabilitatea proiectului de aprovizionare cu apă potabilă, realizat la Herat cu ajutorul Germaniei, unul dintre statele puternice care susţin reconstrucţia şi dezvoltarea Afganistanului.

Cipru - Reluarea negocierilor

Negocierile dintre liderii ciprioţi grec şi turc, menite să relanseze procesul de reunificare al insulei divizate de 34 de ani vor începe la 3 septembrie, a declarat vineri şeful misiunii ONU în Cipru, Taye-Brook Zerihoun. Anunţul a fost făcut la încheierea unei întîlniri care a durat peste două ore, între preşedintele cipriot Demetris Christofias şi liderul cipriot turc Mehmet Ali Talat, la cartierul general al ONU din zona-tampon aflată în capitala insulei.

Marea Britanie - Alegeri în Scoţia

Partidul Laburist al premierul britanic Gordon Brown a pierdut un scrutin legislativ parţial, crucial în Scoţia, în circumscripţia East Glasgow. John Mason, candidatul partidului separatist scoţian SNP, l-a învins pe candidatul laburist Margaret Curran cu marjă cuprinsă între 10.912 şi 11.277 de voturi diferenţă. În cadrul ultimelor alegeri în circumscripţia din East Glasgow, în 2005, Partidul Laburist a cîştigat cu un avans de 13.507 voturi. Înfrîngerea laburiştilor fragilizează şi mai mult poziţia lui Gordon Brown, în timp ce premierul continuă să bată recordurile de lipsă de popularitate. La începutul lunii mai, laburiştii au înregistrat în cadrul alegerilor locale cea mai grea înfrîngere în ultimii 40 de ani.

India – Serie de explozii

Şapte bombe cu intensitate redusă au explodat vineri în oraşul indian Bangalore, provocînd moartea unei persoane şi rănirea altor 15. În toate aceste cazuri, exploziile au fost provocate cu ajutorul dispozitivelor cu ceas. Explozibilul utilizat echivalează cu cantitatea conţinută de o grenadă sau două. Bangalore reprezintă zona de maximă dezvoltare IT din India şi sediul a peste 1.500 de firme de top, printre care şi Microsoft, Intel şi IBM.

SUA - Atac armat la un colegiu

Trei persoane au fost rănite într-un colegiu public din Phoenix, în Arizona, în sud-estul SUA, într-un atac armat comis de un bărbat. Un tînăr în vîrstă de 25 de ani şi o femeie de 22 de ani, răniţi cu gloanţe în incinta colegiului South Mountain, sînt în stare critică, în timp ce o a treia persoană rănită, de 17 ani, este în stare stabilă. Potrivit unui martor, autorul atacului era însoţit de un alt bărbat şi a vizat în mod deliberat victimele în sala de computere a colegiului, unde intră 8.000 de elevi. Poliţia şi conducerea şcolii au luat măsurile necesare pentru a asigura securitatea elevilor şi a personalului didactic.

Mexic - Ravagii după trecerea uraganului

O persoană a murit după ce miercuri ciclonul Dolly a trecut prin oraşul Matamoros din nordul Mexicului, acolo unde numeroase cartiere au fost inundate. Aproximativ 110.000 de locuitori din Matamoros au fost afectaţi de inundaţii iar 95.000 de persoane au rămas fără energie electrică. De partea cealaltă a frontierei, în SUA, rafalele puternice de vînt, de aproximativ 180 kilometri pe oră, au distrus acoperişuri, au smuls copacii din rădăcini şi au dărîmat stîlpii de electricitate.

Israel - Un nou interogatoriu

Poliţia israeliană intenţionează să îl interogheze, din nou, săptămîna viitoare, pe premierul Ehud Olmert, în cadrul unei anchete ce ar putea conduce la demisia acestuia. Un oficial guvernamental afirmă că biroul premierului Olmert a acceptat interogarea timp de două ore la 1 august. Aceasta va fi a patra şedinţă de interogare într-un caz în care Ehud Olmert este suspectat că a primit bani de la un om de afaceri american şi de decontarea deplasărilor în străinătate de mai multe ori. Criza politică din Israel ar putea afecta negocierile de pace dintre Ehud Olmert şi Mahmud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene.

Irak – Invitaţie pentru Papă

Premierul irakian l-a invitat vineri pe Papa Benedict al XVI-lea să viziteze Irakul, afirmînd că acest lucru ar ajuta procesul de reconciliere. Nuri al-Maliki, care s-a întîlnit cu Papa timp de 20 de minute la reşedinţa de vară a Suveranului Pontif, a negat în faţa presei că minoritatea creştină ar fi persecutată de musulmani în Irak. Papa Ioan Paul intenţiona să viziteze Irakul în anul 2000, dar nu a primit permisiunea Guvernului lui Saddam Hussein. Minoritatea creştină din Irak a încercat să se menţină la distanţă de violenţele interconfesionale dintre şiiţi şi sunniţi, care s-au soldat cu zeci de mii de morţi din 2003. Însă clerul creştin şi bisericile au fost vizaţi în mod repetat de grupări militante sunnite, care au legături cu al-Qaida.



12