Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 23 Iulie 2008 / 00:00 518 accesări

Marea Britanie - Român judecat pentru viol

Un român este judecat în Marea Britanie, fiind acuzat de o femeie spaniolă că a violat-o de două ori după ce s-au întîlnit într-un club de noapte, relatează ”Cambridge News”. Iustin Gherasimescu, de 29 de ani, a fost audiat în Cambridge Crown Court. Cei doi s-au întîlnit în clubul de noapte Soul Tree, cu cîteva zile înainte de viol. Presupusa victimă a recunoscut că a acceptat să îşi petreacă noaptea cu bărbatul, în noaptea în care l-a cunoscut. Potrivit procurorului Gregory Perrins, românul s-ar fi dus la femeie acasă neinvitat, pe 8 februarie, la patru zile după întîlnirea din club şi ar fi forţat-o de două ori să întreţină relaţii sexuale cu el. Gherasimescu le-a spus poliţiştilor că femeia a acceptat să facă acest lucru şi a pledat nevinovat.

SUA - Oficiali sirieni în vizită privată

Departamentul de Stat american a declarat luni că este pregătit să primească doi oficiali sirieni în vizită privată la Washington, fapt deosebit de rar. Siria se află pe lista neagră a SUA, alături de ţările care sprijină terorismul. Riad Daoudi, consilier al Ministerului sirian al Afacerilor Externe şi negociator-şef cu Israelul şi Turcia şi Ahmad Samir al-Taki, conslier al premierului, participă, astăzi, la un forum organizat de Brookings Institution, la Washington. Vizita lor este patronată de o organizaţie neguvernamentală internaţională, Search for Common Ground, cu sediul la Washington şi Bruxelles, care a solicitat, pentru aceştia, o discuţie la Departamentul de Stat. ”Este obişnuit ca noi să primim asemenea oaspeţi şi adjunctul secretarului de Stat care se ocupă de Orientul Mijlociu, David Welch este pregătit să îi primească”, a declarat Gonzalo Gallegos, purtător de cuvînt al Departamentului de Stat. El a insistat însă pe faptul că ”nu este vorba de negocieri oficiale, cele două personalităţi siriene acţionînd în nume personal”.

Elveţia - Exporturile de echipamente militare au crescut cu peste 60%

Valoarea exporturilor elveţiene de echipamente militare a crescut cu două treimi în ultimele şase luni, ajungînd la 348 de milioane de franci (aproximativ 215 milioane de euro), printre cumpărători numărîndu-se şi România, informează site-ul Swissinfo. Principalul importator de armament din Elveţia este Pakistanul, nivelul achiziţiilor fiind de circa 67 de milioane de franci (41 milioane de euro). Consiliul Federal a autorizat, la începutul lunii aprilie, reluarea vînzărilor către Islamabad a 24 de sisteme de apărare aeriană, potrivit unei statistici a Administraţiei Federale a Vămilor. Pakistanul este urmat de Danemarca, cu importuri de 43,6 milioane franci (27 de milioane de euro), Belgia cu 35,1 milioane de franci (21 milioane de euro) şi Marea Britanie cu 25,5 milioane de franci (16 milioane de euro). România, Finlanda şi Olanda au achiziţionat fiecare echipamente militare cu valori cuprinse între 19 şi 23 de milioane de franci elveţieni (11,7 şi 14 milioane de euro).

Italia - 100 de milioane de euro pentru proiecte de siguranţă publică

Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, propune alocarea a 100 de milioane de euro proiectelor de siguranţă urbană, informează Adnkronos în ediţia online. ”Este vorba de proiecte în materie de siguranţă urbană, spre exemplu, instalarea unor camere de luat vederi, controlul teritoriului şi prevenirea infracţionalităţii”, explică ministrul de Interne.

Rusia - Hugo Chavez propune un parteneriat

Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez, aflat în vizită la Moscova, a apreciat că Rusia şi Venezuela trebuie să devină aliaţi strategici în domeniul militar şi petrolier. ”Acest lucru va garanta suveranitatea Venezuelei, în prezent ameninţată de SUA”, a declarat liderul socialist. Chavez, care efectuează o vizită în Rusia în perioada 22-23 iulie, se va întîlni cu reprezentanţi ai companiei Iliuşin şi va încheia acorduri în domeniul militar şi tehnic, potrivit unui membru al delegaţiei venezuelene.

Ucraina - Proiect de lege pentru retragerea flotei ruse din Crimeea

Ucraina a pregătit un proiect de lege privind retragerea flotei ruse de pe teritoriul ucrainean, prevăzută în 2017, a anunţat, marţi, ministrul de Externe de la Kiev. ”Proiectul de lege este pregătit şi va fi supus în scurt timp atenţiei Parlamentului”, a declarat Volodimir Ogrizko, şeful diplomaţiei ucrainene. Flota rusă din Marea Neagră este staţionată în portul ucrainean Sevastopol, în baza unui acord încheiat în 1997, pe 20 de ani. Rusia a anunţat recent că este pregătită să negocieze majorarea chiriei pentru staţionarea flotei, dar Ucraina nu doreşte prelungirea contractului după 2017. Preşedintele pro-occidental Viktor Iuşcenko doreşte aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică.

Peru - Tragedie rutieră

22 de morţi şi 69 de răniţi este tragicul bilanţ al unui accident de circulaţie în Peru. Două autobuze care se deplasau în sensuri opuse s-au ciocnit la nord de capitala Lima. Cauza accidentului nu a fost încă stabilită dar poliţia peruană a anunţat că e posibil ca unul din autobuze să se fi lansat într-o depăşire, fără să observe celălalt vehicul îndreptîndu-se spre el. Răniţii au fost transportaţi imediat la un spital local, pentru îngrijiri medicale.

Portugalia - Caz închis

Procurorul şef al Portugaliei a închis, luni, cazul dispariţiei Madeleinei McCann, suspendînd investigarea altor noi piste şi absolvindu-i pe părinţii fetiţei de orice suspiciune, aceştia fiind suspectaţi pînă acum că ar fi avut o implicare în dispariţia fetei lor. Madeleine a dispărut din camera de hotel dintr-o staţiune din Algarve în 3 mai anul trecut, cu cîteva zile înainte să împlinească 4 ani. Cazul a intrat în atenţia presei internaţionale, mai ales în momentul în care poliţia i-a numit suspecţi în acest caz chiar pe părinţii fetei. Pentru că poliţia nu a reuşit să o găsească pe fată şi nici nu a putut strînge probe suficiente pentru a acuza pe cineva, cazul a fost închis.



12