Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 22 Iulie 2008 / 00:00 521 accesări

SUA - Bombardier prăbuşit în largul insulei Guam

Un bombardier american, care trebuia să participe la parada organizată de Ziua Eliberării în teritoriul american Guam, s-a prăbuşit în Oceanul Pacific, la cîteva momente după decolare. Cel puţin şase membri ai echipajului sînt daţi dispăruţi. Forţele aeriene americane au declarat, în cadrul unui comunicat, că nu au informaţii privind starea echipajului. Acestea nu au precizat cîte persoane se aflau la bordul bombardierului sau care au fost motivele prăbuşirii, produse la ora 9.45 (02.45 ora României), cu 15 minute înaintea începerii paradei. La data de 21 iulie, insula Guam comemorează eliberarea de sub ocupaţia japoneză din timpul celui de-al doilea război mondial.

Bolivia - Cinci morţi în prăbuşirea elicopterului prezidenţial

Patru ofiţeri din Venezuela şi un oficial militar bolivian au murit după prăbuşirea în centrul Boliviei a unui elicopter folosit de obicei de preşedintele Evo Morales. Acesta nu se afla la bordul aparatului în momentul prăbuşirii în regiunea Cochabamba, dar zburase cu acelaşi elicopter înainte cu cîteva ore, a anunţat ministrul bolivian al Apărării, Walker San Miguel. Aparatul era unul dintre cele două elicoptere pe care Venezuela i le împrumutase lui Morales în 2006. Evo Morales este un aliat apropiat al preşedintelui Venezuelei, Hugo Chavez. San Miguel a precizat că o comisie va investiga accidentul.

China - Atentate cu autobuze

Două explozii produse la bordul unor autobuze au provocat, luni, moartea a două persoane şi rănirea altor 14 în oraşul Kunming din sud-vestul Chinei, incidente ce intervin pe fondul măsurilor de securitate severe luate de autorităţi în vederea Jocurilor Olimpice de luna viitoare. Cauzele exploziilor nu sînt clare pentru moment, dar acestea au intervenit la interval de o oră una de cealaltă, în capitala provinciei Yunnan, cu mai puţin de trei săptămîni înainte de Jocurile Olimpice. China a avertizat că evenimentul sportiv ar putea fi ţinta unor atacuri teroriste. \" China afirmă că terorismul este cea mai mare ameninţare în timpul Jocurilor Olimpice, iar serviciile sale antiterorism de 100.000 de membri sînt deja în alertă. Un atentat cu avion eşuat în martie şi tulburările din Tibet din aceeaşi lună au demonstrat clar că există planuri de sabotare a Jocurilor Olimpice de la Beijing, susţin oficialii chinezi. Organizaţiile pentru drepturile omului afirmă însă că Beijingul se foloseşte de terorism pentru a suprima nemulţumirile interne, în special în regiunile Tibet şi Xinjiang, unde locuiesc peste opt milioane de musulmani uiguri. China a instituit deja măsuri de securitate draconice. Pe lîngă forţa antiterorism de 100.000 de oameni, au fost desfăşurate rachete sol-aer în zonele în care vor avea loc principalele evenimente sportive şi bagajele pasagerilor de la metrou sînt controlate minuţios.

Kîrgîzstan - Tragedie rutieră

Cel puţin şapte persoane au murit şi alte cîteva zeci au fost rănite luni, în Kîrgîzstan, după ce un autobuz plin cu turişti a intrat în coliziune cu o maşină, în apropierea unei staţiuni alpine, a anunţat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă. Accidentul s-a produs în apropiere de Issyk-Kul, al doilea lac alpin ca mărime din lume, considerat simbol naţional în Kîrgîzstan, după ce autobuzul care avea la bord 53 de turişti a intrat în coliziune cu o maşină. Persoanele decedate erau turişti din statul vecin, Kazahstan. Mii de persoane mor anual în accidente rutiere în Asia Centrală, în special din cauza imprudenţei la volan şi a drumurilor proaste. Tot luni, alte patru perosane au murit într-un accident de maşină în regiunea Jambil din Kazahstan, potrivit presei locale.

Ungaria - Salmonella la cantină

Analizele medicale au demonstrat prezenţa bacteriei Salmonella într-o cantină din Budapesta unde săptămîna trecută s-au îmbolnăvit 31 de studenţi norvegieni, informează MTI. Studenţii cazaţi într-un cămin din Budapesta au fost spitalizaţi săptămîna trecută cu simptome precum stare de vomă şi deshidratare. Unul dintre studenţi este în continuare internat, iar alţi doi se află sub supraveghere.

Turcia - Anchetaţi pentru asasinarea unui jurnalist celebru

Doi oficiali din serviciile turce de securitate sînt vizaţi de o anchetă privind uciderea jurnalistului turco-armean Hrant Dink, a anunţat agenţia de presă Anatolia. Cei doi, un colonel şi un căpitan, sînt suspectaţi că ar ascunde informaţii şi că nu ar fi acţionat la informaţiile potrivit cărora Dink s-ar fi aflat în pericol, a declarat guvernatorul din Trabzon, Nuri Okutan. Această anchetă este una dintre primele vizînd suspiciunile că poliţia nu a acţionat, deşi avea informaţii legate de ameninţări la adresa lui Dink, ucis în faţa biroului său din Istanbul, în ianuarie 2007. Potrivit unui tribunal, unul dintre acuzaţii din dosarul Dink a acţionat ca informator şi a anunţat poliţia în legătură cu planul de asasinare al jurnalistului cu cîteva luni înainte de crimă. Dink a primit numeroase ameninţări cu moartea în urma articolelor în care cerea Turciei să îşi asume responsabilitatea pentru crimele în masă comise de turcii otomani şi de kurzi, în 1915, împotriva armenilor. Ancheta intervine după un val de arestări ale mai multor ofiţeri activi şi în retragere, acuzaţi că ar fi plănuit o lovitură de stat împotriva partidului de la guvernare, AKP.

Polonia - Trenuri blocate de… hoţi

Hoţii de cabluri electrice au provocat, luni dimineaţă, blocarea mai multor trenuri în Silezia Inferioară, în sud-vestul Poloniei, a anunţat Miroslaw Siemieniec, purtătorul de cuvînt al companiei poloneze a Căilor Ferate PKR. Două linii de cale ferată care legau Wroclaw de Opole şi Klodzko au fost paralizate de furtul a aproximativ 400 de metri de cabluri. PKP a oferit pasagerilor alternative de transport regional, iar trenurile de marfă au fost deviate pe alte linii. Numai în Silezia Inferioară, căile ferate poloneze evaluează pierderile anuale la 610.000 de euro, din cauza furturilor de cabluri electrice.

Bulgaria - Cereri de despăgubiri

Locuitorii unui cartier din Sofia au organizat, luni, un protest pentru că nu au primit compensaţii după avarierea caselor în urma exploziilor produse acum trei săptămîni la depozitul de armament de la Celopecene, informează site-ul Novinite.com. Protestatarii au cerut evaluarea imediată a locuinţelor avariate, îndemnînd Ministerul Apărării să emită garanţii că terenurile agricole nu sînt contaminate. Protestatarii au ameninţat că intenţionează să blocheze şoseaua de centură a Sofiei, dacă revendicările nu le vor fi îndeplinite.

Liban - Vizita ministrului sirian de Externe

Şeful diplomaţiei siriene, Walid Mouallem, a ajuns, luni, la Beirut, pentru o vizită scurtă, în timpul căreia i-a înmînat preşedintelui libanez, Michel Suleiman, o invitaţie din partea omologului său sirian, Bashar al-Assad, de a merge la Damasc. Mouallem a ajuns pe aeroportul internaţional Rafic Hariri cu un avion privat şi s-a deplasat imediat la palatul prezidenţial din Baabda, unde a fost primit de Suleiman. Relaţiile bilaterale şi stabilirea unor legături diplomatice au fost în centrul discuţiilor. Decizia Damascului şi a Beirutului de a-şi deschide reciproc ambasade a fost anunţată la Paris, la 12 iulie, după întrevederile preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, cu Assad şi Suleiman. Libanul şi Siria nu au reluat niciodată relaţiile diplomatice de la proclamarea independenţei lor, în urmă cu 60 de ani. Timp de 30 de ani, Siria a menţinut o puternică tutelă politică şi militară în Liban. Aceasta a fost forţată să îşi retragă militarii după acuzarea ei în legătură cu asasinarea fostului premier libanez, Rafic Hariri, în 2005.

Israel - Dreptate pentru un palestinian

Un purtător de cuvînt al armatei israeliene a anunţat, luni, arestarea unui militar israelian care a fost filmat în timp ce trăgea, de la mică distanţă, cu gloanţe de cauciuc asupra unui palestinian arestat de armată. Potrivit imaginilor înregistrate de un sătean şi date publicităţii de asociaţia B\'Tselem, soldatul ţinteşte piciorul unui manifestant arestat, cu cătuşe la mîini şi legat la ochi, în timp ce un locotenent-colonel israelian îl ţine de braţ. Manifestantul, Ashraf Abou Rahma (27 de ani) a fost rănit uşor la picior. În urma unei plîngeri depuse de B\'Tselem şi a difuzării casetei video la televiziunile palestiniană şi israeliană, armata a anunţat deschiderea unei anchete asupra acestui incident, care s-a produs la 7 iulie, în satul Nilin din nordul Cisiordaniei. Armata impusese restrucţii de circulaţie în urma manifestaţiilor violente împotriva construirii barierei de securitate, potrivit organizaţi nonguvernamentale. Anterior, 12 palestinieni fuseseră răniţi cu gloanţe de cauciuc, potrivit serviciilor palestiniene de urgenţă.

Pakistan - Executaţi pentru spionaj în favoarea SUA

Combatanţii talibani care operează în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului au executat doi bărbaţi acuzaţi de spionaj în favoarea trupelor americane în Afganistan. Într-un bilet lăsat lîngă cadavrele celor doi bărbaţi, în satul Lowara Mandi din Waziristanul de Nord, aceştia erau acuzaţi că ar fi fost spioni în favoarea forţelor americane. ”Toţi cei care spionează pentru SUA vor avea aceeaşi soartă”, se arată în acest mesaj. Doi bărbaţi acuzaţi de spionaj în favoarea trupelor americane în Afganistan au fost executaţi în aceeaşi zonă, la sfîrşitul lui iunie. Talibanii l-au decapitat pe unul dintre bărbaţi şi l-au împuşcat pe cel de al doilea. Cei doi au fost acuzaţi că au transmis informaţii care au dus la declanşarea unui atac cu rachete împotriva oraşului Bajaur, soldat cu 14 morţi, în mai. Tot în mai, un afgan care a fost de asemenea acuzat de spionaj în favoarea trupelor americane în regiune a fost ucis. Trupul lui Akhtar Nawaz (40 de ani) a fost aruncat în mijlocul pieţei centrale a unui oraş frontalier cu Afganistanul situat în regiunea Waziristanl de Nord, fieful combatanţilor islamişti apropiaţi talibanilor şi reţelei al-Qaida. La 14 mai, tot în Waziristanul de Nord, talibanii pakistanezi au decapitat un militar, acuzîndu-l tot de spionaj în favoarea SUA. Zona tribală pakistaneză, frontalieră cu Afganistanul, se confruntă cu intensificarea violenţelor după ce zeci de combatanţi islamişti care au legături cu al-Qaida şi talibanii alungaţi de la putere şi-au găsit refugiul aici.

Marea Britanie - Dezminţire made in China

Beijingul a dezminţit, luni, informaţiile apărute într-un cotidian britanic, potrivit cărora agenţi secreţi chinezi ar fi sustras telefonul mobil al unui colaborator al premierului britanic, Gordon Brown, cu ocazia unei vizite a acestuia în China. Potrivit publicaţiei “Sunday Times”, colaboratorul ar fi fost victima unei capcane puse la cale de o prostituată chineză, informaţie dezminţită însă de Guvernul britanic. “Sperăm să nu mai auzim acest gen de informaţii iresponsabile pe viitor”, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului chinez de Externe, Liu Jianchao, într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului. “Sunday Times” anunţase că respectivul colaborator, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, se întîlnise, într-o discotecă din Shanghai, cu o femeie care acceptase să îl însoţească la hotel. “Este adevărat că un membru al biroului premierului şi-a pierdut telefonul în timpul unei vizite în China, în ianuarie, însă nu în circumstanţele prezentate de săptămînal”, a anunţat biroul lui Brown într-un comunicat, adăugînd că ulterior, o anchetă a fost demarată.



12