Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 21 Iulie 2008 / 00:00 481 accesări

Spania - Serie de atentate

Patru bombe au explodat în nordul Spaniei, duminică, fără a provoca victime. Ultima dintre bombe a explodat în apropiere de localitatea Noja, după ce zona fusese evacuată de poliţie. A treia bombă a fost detonată în doar cîteva ore în staţiunea Laredo, din provincia spaniolă Cantabria. Se pare că a treia explozie a avut loc în apropierea unui sediul al Crucii Roşii. Un alt dispozitiv a explodat, după un avertisment primit din partea organizaţiei separatiste basce ETA, potrivit unor oficiali guvernamentali. Noi atacuri cu bombă ale grupării separatiste ETA vizează interesele turistice spaniole.

Azerbaidjan - Incident suspect

Militari azeri au ucis în noaptea de vineri spre sîmbătă un agent al serviciilor de informaţii armene care încerca să treacă frontiera dintre cele două ţări, a anunţat sîmbătă Ministerul azer al Apărării, într-un comunicat. Incidentul s-a produs într-un sat din regiunea Tovuz din nord-vestul Azerbaidjanului. Alţi agenţi armeni, prezenţi la faţa locului, s-au retras. Tensiunile sînt recurente între cele două ţări, în special de la războiul din enclava Nagorno Karabah. Un armistiţiu a fost semnat în 1994, însă Armenia şi Azerbaidjanul nu reuşesc să ajungă la un acord în privinţa statutului regiunii.

Israel - Contestaţie

Avocaţii premierului israelian doresc să demonstreze că mărturia omului de afaceri Morris Talansky, martor-cheie într-un caz de corupţie care îl vizează pe Ehud Olmert, este nulă. Morris Talansky, un om de afaceri american, declara în mai că în ultimii 15 ani i-a oferit lui Ehud Olmert peste 100.000 de dolari, sugerînd că o parte din aceşti bani au fost cheltuiţi pentru servicii de lux. Morris Talansky a fost interogat deja de două ori de avocaţii lui Olmert. Prim-ministrul israelian neagă că ar fi săvârşit vreo acţiune ilegală, recunoscînd totuşi că a primit fonduri electorale. Cotidianul “Maariv” a publicat duminică declaraţiile făcute de Ehud Olmert în timpul interogării de către poliţie la 2 mai. “Nu ştiu, nu-mi amintesc, nu am răspunsuri, presupun că Shula Zaken, fostul şef de cabinet, ştie mai multe”, le-a răspuns acesta anchetatorilor.

Irak - Noi violenţe

Militarii americani i-au împuşcat mortal pe fiul guvernatorului provinciei Salahuddin, din nordul Irakului şi pe o altă rudă a acestuia, într-un raid efectuat duminică. Fratele guvernatorului Hamad al-Qaisi, locotenent-colonelul Saad al-Qaisi, a declarat că trupele americane au vizat o locuinţă din oraşul Beiji, unde se aflau fiul guvernatorului, Hussam şi vărul său. Un comunicat al armatei americane arată că militarii au rănit şi au capturat un finanţator al reţelei al-Qaida, aflat în această casă. Potrivit oficialilor locali, guvernatorul şi-a anulat o vizită în Turcia, în urma acestui incident şi a cerut demararea unei anchete.

Pakistan - Ofensivă împotriva miliţiilor Taliban

Militarii pakistanezi asistaţi de elicoptere de asalt au ucis 15 luptători Taliban şi au capturat alţi 60, într-o operaţiune condusă de miercuri în nord-vestul ţării, în apropiere de frontiera afgană. Autorităţile au lansat miercuri această ofensivă în regiunea Hanghu, după ce 17 paramilitari au fost ucişi într-un atac al combatanţilor Taliban. SUA şi ţările occidentale exercită presiuni asupra Pakistanului, cerîndu-i să lupte împotriva miliţiilor Taliban din nord-vestul ţării.

Israel - Imagini controversate

O organizaţie neguvernamentală israeliană a difuzat duminică o înregistrare video în care este înfăţişat un militar care trage cu gloanţe de cauciuc într-un palestinian arestat de armată. În această înregistrare, dată publicităţii de asociaţia B\'Tselem, poate fi observat militarul care trage în piciorul unui manifestant arestat, cu cătuşe la mîini şi legat la ochi, în timp ce un colonel israelian îl ţine. Manifestantul, Ashraf Abu Rahma, de 27 de ani, a fost rănit uşor la picior. În urma unei plîngeri înaintate de B\'Tselem şi a transmiterii înregistrării video de către o televiziune palestiniană, armata a anunţat deschiderea unei anchete în acest caz. Incidentul s-a produs la 7 iulie, în satul Nilin, din nordul Cisiordaniei, în care armata impusese restricţii de circulaţie în urma manifestaţiilor împotriva construirii zidului de separare. Anterior, 12 palestinieni fuseseră răniţi cu gloanţe de cauciuc, potrivit serviciilor de urgenţă palestiniene.

Turcia - Turişti eliberaţi

Trei alpinişti germani răpiţi în cursul acestei luni de rebeli din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan sînt în siguranţă, în custodia Guvernului turc, a declarat duminică un purtător de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe. Şeful diplomaţiei turce Ali Babacan l-a informat în mod oficial pe omologul său german, Frank-Walter Steinmeier. Detaliile operaţiunii de eliberare a turiştilor vor fi anunţate mai tîrziu, de guvernatorul provinciei Agir, unde fuseseră răpiţi alpiniştii.

Marea Britanie - Lipsă de încredere

Guvernul britanic nu trebuie să se mai încreadă în asigurările date de SUA, care susţin că nu utilizează tortura, a anunţat duminică o comisie parlamentară care se ocupă de controlarea politicii autorităţilor de la Londra privind drepturile omului. Marea Britanie acceptase anterior declaraţiile unor oficiali americani, printre care şi cele ale secretarului american de Stat Condoleezza Rice şi ale preşedintelui Bush, care au garantat că administraţia de la Washington nu a recurs la astfel de practici. Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul britanic a subliniat într-un raport că Londra nu se poate mulţumi cu aceste declaraţii, după ce directorul serviciului american de informaţii, Michael McConnell, a recunoscut că metoda simulării înecului a fost utilizată pentru interogarea unor suspecţi de terorism. Şeful diplomaţiei britanice, David Miliband, a declarat în două rînduri în faţa Parlamentului că metoda simulării înecului echivalează cu tortura. Poziţia ministrului Miliband are implicaţii serioase pentru politica Executivului britanic, a subliniat comisia în raportul său anual 2007-2008 privind drepturile omului. Marea Britanie este stat semnatar al Convenţiei ONU, care împiedică extrădarea suspecţilor spre ţări care au recurs la tortură.



12