Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 17 Iulie 2008 / 00:00 444 accesări

Bulgaria - Panică la Burgas

Fumul provenind de la fumigenele utilizate în timpul unui exerciţiu militar efectuat în portul bulgar Burgas a provocat panică în rîndul locuitorilor, relatează ”Dnevnik Daily”, citat de Sofia Echo în pagina electronică. Fumul a provocat panică în rîndul localnicilor, iar turiştii s-au înghesuit în holurile hotelurilor. După aproximativ o oră, locuitorii au fost anunţaţi că incidentul a fost provocat de două fumigene utilizate pentru a simula un incendiu la bordul unei nave. Operaţiunea a făcut parte din exerciţiul naval internaţional Breeze, desfăşurat în portul Burgas. Lipsa de comunicare între instituţii şi starea de confuzie care a urmat exploziilor înregistrate la depozitul de muniţie de lîngă Sofia sînt principalele motive ale incidentului. Oficialii bulgari s-au incriminat unii pe alţii pe parcursul întregii zile, relatează site-ul mediapool.bg. Potrivit sursei citate, primarul oraşului, Dimitar Nikolov, a declarat că autorităţile locale ar fi trebuit anunţate în legătură cu detaliile exerciţiului militar. Ministerul Apărării susţine însă că toate informaţiile necesare au fost comunicate primăriei la timp şi integral.

Japonia - Ostatici în autobuz

Un tînăr japonez înarmat cu două cuţite a fost arestat miercuri, după ce a luat ostatici zece călători dintr-un autobuz, pentru a se răzbuna pe părinţii săi, relatează poliţia şi media din Japonia. Călătorii au fost ţinuţi ostatici aproximativ o oră, iar adolescentul a anunţat, într-un final, poliţia, de pe telefonul mobil. Nicio persoană nu a fost rănită. ”Părinţii mei m-au certat şi am făcut asta ca să îi supăr”, le-a spus tînărul poliţiştilor. Suspectul, care a zis că are 14 ani, a fugit de acasă, a cumpărat două cuţite, după care a urcat într-un autobuz care face legătura între Nagoya şi Tokyo, în care se aflau zece persoane. Tînărul l-a obligat pe şofer să oprească autobuzul la un refugiu aflat la 250 de kilometri de capitală, unde a şi fost arestat de poliţişti.

Franţa - Şi-a omorît fiicele şi s-a spînzurat

Un bărbat şi-a omorît, marţi seară, cele două fiice, în vîrstă de 2 şi respectiv 7 ani, în Lacroix-Saint-Ouen, în nordul Franţei, după care s-a spînzurat, relatează surse judiciare. Corpurile celor două fetiţe şi al tatălui lor, în vîrstă de 40 de ani, au fost descoperite marţi seară, la domiciliul mamei copiilor, potrivit surselor citate. Cei doi, care lucrau într-o fabrică de cosmetice, au divorţat în urmă cu doi ani. Fetele se aflau în grija tatălui lor de la începutul lunii iulie, în perioada vacanţei. Tatăl a intrat prin efracţie, împreună cu fetele, în casa fostei sale soţii, cît timp aceasta era la serviciu. Alerta a fost dată de mama celor două fete, potrivit unor surse apropiate anchetei. Cînd a venit acasă, femeia a observat urme de forţare a garajului şi s-a dus imediat la Jandarmerie. Jandarmii au venit pentru a cerceta locul. Ei au descoperit fetele spînzurate de tavanul unei camere de la primul etaj şi pe tatăl lor spînzurat în altă cameră. Mama celor două fete, bunicii acestora şi prietena actuală a tatălui lor au fost transportaţi, marţi seară, în stare de şoc, la un spital din Compiegne. Acest caz s-a înregistrat după ce în urmă cu cîteva zile, un bărbat aflat în proces de divorţ şi-a împuşcat mortal fraţii, pe cei doi fii ai săi şi pe prietena unuia dintre ei, înainte de a se sinucide.

Germania - 5.000 de persoane evacuate

Aproximativ 5.000 de locuitori ai Berlinului au fost evacuaţi din cartierul în care locuiau, după descoperirea unei bombe neexplodate din al doilea război mondial. Bomba, de provenienţă britanică, a fost găsită pe un şantier din cartierul Wilmersdorf al capitalei germane. În jur de 400 de persoane dintre cele evacuate au fost cazate temporar în şcoli şi alte clădiri publice. Bombe neexplodate sînt frecvent descoperite în Germania, deşi de la încheierea războiului au trecut mai bine de 60 de ani.

Marea Britanie - Grevă de amploare

Zeci de mii de angajaţi şi funcţionari locali au fost în grevă, miercuri, în Marea Britanie, pentru a cere creşterea salariilor. O creştere cu 2,45% le-a fost propusă de angajatori, dar ea a fost respinsă, deoarece angajaţii consideră că, avînd în vedere nivelul actual al inflaţiei, ar fi vorba despre un regres al puterii de cumpărare. ”Preţurile produselor de consum curent, ca laptele, pîinea, petrolul, gazul şi electricitatea au crescut foarte mult, membrii noştri nu-şi permit o altă diminuare a plăţii”, a spus Dave Perentis, secretarul general al sindicatului Unison, care a chemat la o grevă de 48 de ore. Greva intervine chiar după publicarea cifrelor inflaţiei în Marea Britanie, care a atins 3,8% în iunie, din cauza preţurilor mari la alimente şi carburant.

SUA - Test amînat

Un test al sistemului american antirachetă, care trebuia să aibă loc mîine, a fost amînat pentru luna decembrie, din cauza unei probleme tehnice, a anunţat Agenţia americană de Apărare Antirachetă (MDA). Testul, constînd în lansarea unei rachete care trebuia să intercepteze o altă rachetă-ţintă cu rază lungă de acţiune, a fost amînat după descoperirea unei defecţiuni la dispozitivul conceput pentru măsurarea comportamentului interceptorului-rachetă, a declarat generalul Henry Obering, directorul agenţiei MDA. ”Aş fi putut alege să continuăm testul şi să lansăm racheta vineri, dar exista un risc de cel puţin 20% să pierdem toate datele. Acest test costă mult”, a explicat oficialul american. Un test de acest gen costă între 80 şi 100 de milioane de dolari, potrivit unor oficiali din cadrul MDA. Testele efectuate pentru dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă au fost anevoioase în ultimii ani, mai ales din cauza complexităţii proiectului. Generalul Obering a subliniat că nu există defecţiuni majore în conceperea şi funcţionarea lor.

Pakistan - Atac NATO

Trupele NATO din Afganistan au atacat o serie de obiective din Pakistan cu artilerie şi elicoptere, după ce au fost ţinta unor atacuri cu rachetă de peste graniţă. Situaţia este foarte tensionată de-a lungul graniţei, atacurile dinspre Pakistan intensificîndu-se şi mai mult în estul Afganistanului, oficialii afgani şi cei ai NATO considerînd că de vină pentru acestea este armistiţiul de facto între armata pakistaneză şi militanţii stabiliţi în zonele tribale. Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate în Afganistan (ISAF) a fost atacată în mod repetat cu rachete de militanţii din Pakistan, la 15 iulie, se arată într-o declaraţie oficială a Alianţei. Trupele au identificat punctul de plecare al atacurilor şi au răspuns cu focuri combinate din elicoptere şi artilerie, îndreptate către Pakistan, precizează documentul. Nu se ştie exact cînd au fost lansate atacurile trupelor ISAF, majoritatea militarilor mobilizaţi în estul Afganistanului fiind americani. ISAF şi armata pakistaneză şi-au coordonat îndeaproape operaţiunile. Armata pakistaneză a acceptat să participe la operaţiunile de căutare în zonă, în cazul în care tirurile continuă.

Irak - Predare de ştafetă

Forţele coaliţiei au transferat, miercuri, armatei irakiene, controlul asupra provinciei şiite Diwaniyah din centrul Irakului, a anunţat vicepreşedintele Parlamentului irakian, Khaled al-Attiya. ”Primim gestionarea securităţii. Această zi reprezintă o nouă pagină dintr-o serie de succese care arată capacitatea şi forţa trupelor irakiene”, a declarat Attiya. Diwaniyah este cea de-a zecea dintre cele 18 provincii irakiene care au trecut sub controlul armatei irakiene. În mai, generalul David Petraeus, comandantul forţelor americane din Irak, apreciase că transferarea controlului armatei irakiene pentru toate provinciile nu va fi finalizată la sfîrşitul anului. Forţele irakiene deţin controlul asupra a zece provincii, respectiv Diwaniyah, Missane, Mouthanna, Basra, Zi Qar, Najaf, Kerbala şi cele trei provincii kurde Dohouk, Souleimaniyeh şi Erbil.



12