Bulgaria - Gaze toxice în hotel
Doi copii bulgari şi o femeie au fost internaţi în spital după ce au inhalat gaze toxice în camera lor de hotel, în apropierea staţiunii litorale Nessebar, de pe coasta Mării Negre, informează novinite.com. Vieţile victimelor sînt în afara oricărui pericol, potrivit doctorilor care au adăugat că turiştii au fost, cel mai probabil, intoxicaţi cu metan şi dioxid de sulf. Experţii încearcă, momentan, să afle motivul din spatele incidentului de la Hotel Palace, care este situat între Ravda şi Nessebar. Ei sînt de părere că accidentul ar fi putut fi provocat de probleme la sistemul de ventilaţie sau de materialele folosite în construcţia hotelului.
Rusia – Morţi la furat
Doi ruşi au murit marţi, după ce obuzele pe care le furaseră dintr-un depozit de armament pentru a le vinde ca fier vechi au explodat, relatează presa rusă. “Doi locuitori ai satului Ilinogorsk au furat 49 de obuze de la garnizoana militară din Mulinski, pentru a le vinde la fier vechi”, au anunţat procurorii într-o declaraţie, citaţi de agenţia de ştiri Interfax. “Cînd au încercat să descarce obuzele la un centru de colectare al fierului vechi, unul dintre ele a explodat. Un sudor si un locuitor din Ilinogorsk şi-au pierdut viaţa”, au anunţat autorităţile.
Grecia – Seism în Marea Egee
O femeie a murit, ieri dimineaţă, în insula Rhodos, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,3 pe Scara Richter. Femeia a murit după ce a căzut pe scări, în timp ce încerca să iasă din casă. Epicentrul seismului a fost localizat în largul Arhipelagului Dodecanez din sud-estul Greciei. Seismul a avut loc la 445 de kilometri sud-est de Atena, la ora 06:26. Pe de altă parte, peste 50 de vehicule de pompieri şi 11 avioane sînt implicate în operaţiunile de stingere a unui mare incendiu de lîngă Atena, în timp ce vîntul puternic contribuie la propagarea flăcărilor spre un depozit de muniţie. Circa 280 de pompieri şi trei elicoptere se străduiesc să controleze flăcările în apropiere de satul Inoi din munţii Parnitha, la 35 de kilometri nord-est de Atena. Zona, una dintre ultimele împădurite din regiunea Attica din jurul Atenei, a fost grav afectată anul trecut de incendiile în care au murit 65 de oameni. “Incendiul nu poate fi controlat. Este mare”, a declarat un oficial de la cartierul general al pompierilor de la Atena. “Nu avem informaţii despre răniţi sau case afectate”. Primarul comunei Dervenohoria, din care fac parte Inoi şi alte cinci sate, a spus că peste 20 de vehicule de pompieri au fost aduse în apropierea unei fabrici de muniţie şi în împrejurimi, pentru a fi pregătite să intervină în caz că incendiul se apropie de aceasta. Incendiul este ultimul din seria care afectează Grecia în acest sezon, pe măsură ce temperaturile se apropie de nivelul record din 2007. Valul de incendii care a făcut ravagii timp de zece zile în sudul Greciei anul trecut, în august, a fost pus pe seama temperaturilor ridicate, a secetei şi neglijenţei.
Danemarca – Tragedie în Groenlanda
Doi turişi danezi septuagenari au murit după ce bucăţi imense s-au desprins dintr-un gheţar, în Groenlanda, iar valul format în urma desprinderii a inundat zona în care se aflau cei doi, aruncîndu-i în mare. Cei doi bărbaţi, în vîrstă de 71 şi 73 de ani, făceau parte dintr-un grup de 12 turişti danezi aflaţi în vizită în Uummannaq, în vestul insulei, un teritoriu semiautonom din Danemarca. Plecaţi duminică după-amiază pentru o plimbare într-un fiord din apropiere, ei stateau lîngă un gheţar pentru a face fotografii. “Dintr-o dată, s-a auzit ca şi cum a tunat şi zona unde se aflau turiştii s-a umplut de bucăţi de gheaţă, de apă şi de noroi”, a relatat Anders Pedersen, căpitanul vaporului Kisaq, cu care aceştia au făcut excursia. Cinci persoane, între care şi un ghid, au fost purtate de val în marea îngheţată. Trei dintre ele au putut fi scoase rapid din apă de echipajul vaporului, însă cei doi au fost găsiţi înecaţi. “Facem excursii pe mare de mai bine de 20 de ani şi nu am mai trecut printr-o astfel de tragedie”, a spus căpitanul vaporului.
Ungaria – Natura dezlănţuită
Pompierii din Ungaria au fost solicitaţi la aproximativ 400 de intervenţii din cauza daunelor produse de furtunile de luni seara, 100 de persoane fiind evacuate din locuinţe, a anunţat Departamentul ungar pentru Situaţii de Urgenţă. Majoritatea apelurilor de urgenţă, circa 135, au fost din comitatul Pest, însă daunele cele mai însemnate se înregistrează în nord-estul Ungariei. Aproximativ 250 de clădiri au fost avariate în localitatea Bogacs, unde mulţi stîlpi de electricitate şi copaci au fost doborîţi de rafalele puternice de vînt. În Bogacs au fost evacuate 80 de persoane, iar în Saly 15. Trei persoane au necesitat îngrijiri medicale pentru răni minore cauzate indirect de către furtuni. Meteorologii au anunţat că ploile torenţiale vor continua marţi, dar intensitatea vîntului se va diminua.
Irak – Atentate sinucigaşe
Cel puţin nouă persoane au fost ucise marţi, în două atentate sinucigaşe la Mosul, în nordul Irakului, a anunţat un oficial al poliţiei locale şi un medic. Un kamikaze şi-a detonat maşina încărcată cu explozibil lîngă o patrulă a poliţiei irakiene, în estul oraşului Mosul, provocînd moartea a cinci persoane şi rănirea altor şase. Alte patru persoane au fost ucise şi cinci rănite într-un atentat sinucigaş comis de un kamikaze, care viza o patrulă a poliţiei din centrul Mosulului. Bărbatul şi-a detonat centura de explozibili în momentul în care poliţiştii au încercat să îl aresteze. O maşină-capcană a explodat în apropiere de o patrulă a armatei irakiene, în vestul oraşului, rănind şase persoane, printre care doi soldaţi. Cel puţin 20 de recruţi ai armatei irakiene au fost ucişi, iar alţi 55 au fost răniţi marţi, într-un dublu atentat sinucigaş comis în apropiere de oraşul Baaquba, un bastion al reţelei al-Qaida. Teroriştii kamikaze au vizat un centru de recrutare al armatei irakiene situat la zece kilometri est de Baaquba. Provincia Diyala, unde se află Baaquba, este considerată una dintre cele mai periculoase zone din Irak.
Afganistan – Cetăţeni turci răpiţi
Doi turci, angajaţi ai unei firme de construcţii private şi şoferul acestora au fost răpiţi luni seară, de un grup de persoane înarmate, în urma unui incident produs în vestul Afganistanului, au anunţat, marţi, surse din cadrul poliţiei afgane. La Herat, oraş prosper situat nu departe de graniţa cu Iranul, au loc frecvent răpiri pentru răscumpărare. La sfîrşitul anului trecut, medici, oameni de afaceri şi ingineri care lucrează în zonă au declanşat o grevă pentru a denunţa aceste răpiri, al căror număr înregistrează o creştere.
ANP - 12 membri ai grupării Hamas, arestaţi în Cisiordania
Armata israeliană a arestat, marţi, 12 membri ai grupării Hamas în nordul Cisiordaniei, a declarat un oficial palestinian. Aproximativ patruzeci de maşini de teren au sosit marţi dimineaţă la Napluz. Un număr de 12 membri ai mişcării Hamas au fost arestaţi, printre care două femei şi doi consilieri municipali, a precizat un oficial care şi-a păstrat anonimatul. Un purtător de cuvînt al armatei israeliene a declarat că patru palestinieni au fost arestaţi în timpul unor percheziţii de rutină în regiune. Israelul a lansat recent o serie de operaţiuni împotriva organizaţiilor şi asociaţiilor palestiniene din Cisiordania, pe care le bănuieşte de legături cu gruparea Hamas.
Germania - Trei islamişti irakieni, condamnaţi
Trei islamişti, membri ai mişcării kurde irakiene Ansar al-Islam, au fost condamnaţi marţi, în Germania, primind pedepse cuprinse între şapte ani şi jumătate de închisoare şi zece ani, pentru apartanenţă la o organizaţie teroristă străină şi tentativă de asasinat. Cei trei bărbaţi au fost găsiţi vinovaţi pentru că au plănuit, la 3 decembrie 2004, un atentat la o filială a Deutsche Bank din Berlin, care îl viza pe fostul şef al Guvernului provizoriu irakian, Iyad Allaoui, aflat atunci în vizită în Germania. Curtea de Apel din Stuttgart l-a condamnat pe principalul acuzat, Ata Abdoulaziz Rashid, la zece ani de închisoare. Ceilalţi doi co-acuzaţi, Mazen Ali Hussein şi Rafik Mohamad Yousef, au fost condamnaţi la şapte ani şi jumătate, respectiv opt ani de închisoare.
Belgia – Demisia Guvernului
Premierul belgian, Yves Leterme, a prezentat, luni, demisia Guvernului său regelui Albert al II-lea, după eşecul tentativei de a stabili un acord privind o reformă care să acorde mai multă autonomie Flandrei. “Regele nu îşi prezintă deocamdată decizia”, se arată într-un comunicat laconic al suveranului. Această întîrziere înseamnă fie că regele Albert al II-lea speră să îl convingă pe actualul şef al Guvernului să rămîne în funcţie, ceea ce pare puţin probabil, fie că are nevoie de timp pentru a continua consultările şi a găsi un mijloc de a evita ca ţara să intre din nou în criză. Leterme, în vîrstă de 48 de ani, a eşuat, luni, în tentativa sa de a stabili un acord între cele două comunităţi belgiene pe tema unei reforme, în perioada pe care o propusese odată cu preluarea funcţiei, la sfîrşitul lui martie. “Se adevereşte că viziunile opuse între comunităţi în ceea ce priveşte noul echilibru necesar în construcţia noastră statală sînt astăzi ireconciliabile”, a declarat el, într-un comunicat. Leterme sperase că va putea convinge cele cinci partide din coaliţia sa să accepte amînarea pînă la toamnă a acestei negocieri, care ar fi fost extinsă la reprezentanţi ai regiunilor, Wallonia, Flandra şi Bruxelles.
Bosnia-Herţegovina - Percheziţie la domiciliul soţiei lui Karadzic
Forţa Uniunii Europene (EUFOR) în Bosnia a declarat marţi că a efectuat o percheziţie la domiciliul lui Ljiljana Zelen-Karadzic, soţia fostului lider politic al sîrbilor bosniaci, căutat de justiţia internaţională, pentru genocid. Operaţiunea a avut loc în apropiere de Sarajevo, la Pale, fostul cartier general al sîrbilor bosniaci în timpul războiului interetnic din 1992-1995, în vederea stabilirii legăturilor şi susţinerii acordate de familia Karadzic fostului lider politic, a precizat EUFOR într-un comunicat. Această operaţiune a fost desfăşurată la cererea Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, care l-a acuzat în 1995 pe Radovan Karadzic de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, pentru rolul său în conflictul bosniac. Karadzic, în vîrstă de 62 de ani, este unul dintre cei trei foşti oficiali căutaţi de TPI, alături de fostul lider militar al sîrbilor bosniaci, Ratko Mladic, în vîrstă de 64 de ani, de asemenea acuzat de genocid de către TPI şi un fost lider sîrb din Croaţia, Goran Hadzic. Ambasadorul american pentru probleme privind crime de război, Clint Williamson, declarase luni presei bosniace că dispune de informaţii potrivit cărora cei doi s-ar ascunde în Serbia.
Japonia - 250.000 de pescari în grevă
Grevă de proporţii în Japonia, unde 250.000 de pescari protestează faţă de creşterea preţurilor la combustibili şi au încetat lucrul. Mii de oameni au manifestat la Tokyo. Ei au arborat pancarte pe care scria „Nu putem să mai pescuim” şi au cerut ajutorul Guvernului. Preţul la motorină a crescut de peste trei ori în Japonia, în ultimii 5 ani. Federaţia Naţională a Pescarilor a anunţat că 85.000 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă, dacă barilul de petrol va ajunge la 150 de dolari. Japonia este pe locul al doilea în topul ţărilor consumatoare de fructe de mare şi pe primul loc în lume la consumul de carne de ton.