Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 11 Iulie 2008 / 00:00 558 accesări

Procurorul lui Hayssam rămîne cu revocarea din funcţie

Curtea de Apel Bucureşti a respins, ieri, cererea procurorului Ciprian Nastasiu de suspendare a executării ordinului prin care a fost revocat de procurorul general de la Parchetul General, însă decizia poate fi atacată cu recurs. În şedinţa de ieri, reprezentanţii Parchetului General au susţinut, în faţa magistraţilor, că acţiunea procurorului Nastasiu a rămas fără obiect. La ieşirea din sala de judecată, Nastasiu a declarat că decizia procurorului general îl poate duce cu gîndul la “orice”, mai ales că se află în „prim proces de evaluare”. Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, ieri, că anchetele pe care le avea în lucru procurorul Ciprian Nastasiu nu sînt afectate de revocarea acestuia, fapt care ar fi fost făcut doar din cauza sancţiunilor disciplinare primite în cazul Hayssam.

CSM “atenţioneză” DNA în legătură cu imaginile din presă în cazul Remeş

CSM consideră, avînd în vedere raportul inspecţiei judiciare, că se impune atenţionarea DNA în legătură cu modul de gestionare a informaţiilor obţinute de procurori, Consilului luînd această decizie în cazul apariţiei în presă a unor interceptări din dosarul Remeş-Mureşan. Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, a arătat că, prin modul în care DNA a gestionat aceste informaţii, a fost favorizată scurgerea de informaţii. Procurorul DNA, Claudiu Dumitrescu, cel care a instrumentat dosarul Remeş-Mureşan, a acuzat, ieri, în şedinţa de plen a CSM, că inspectorii Consiliului s-au folosit, în cercetările privind difuzarea interceptărilor din acest caz, de informaţii găsite pe blogul unui consilier politic. Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a acuzat că verficarea făcută de inspecţia judiciară a CSM este “partizană, sau hai să îi spun superficială”.

Muscă cere instanţei revizuirea deciziei privind colaborarea sa cu Securitatea

Fostul deputat Mona Muscă a solicitat Curţii de Apel Bucureşti revizuirea hotărîrii judecătoreşti prin care a fost declarată colaborator al fostei Securităţi, cerere introdusă după ce CNSAS a fost declarat neconstituţional. Cererea ei a fost introdusă la Secţia de contencios administrativ a Curţii, iar în 30 iunie, în urma dezbaterilor, s-a decis că judecarea acţiunii este de competenţa Secţiei civile. Astfel, invocîndu-se necompetenţa funcţională, instanţa a decis scoaterea de pe rol a acţiunii, iar vineri, 11 iulie, dosarul va fi trimis la Secţia a lll-a civilă a Curţii de Apel Bucureşti, pentru judecare.

Voiculescu cere promulgarea modificării PC la Legea caselor naţionalizate

Preşedintele de onoare al PC Dan Voiculescu i-a adresat, ieri, o scrisoare şefului statului, Traian Băsescu, cerîndu-i să promulge de urgenţă modificarea Legii caselor naţionalizate, care prevede ca imobilele naţionalizate şi vîndute de stat să nu mai fie retrocedate în natură. Liderul PC precizează că legea nu exclude şi nu marginalizează proprietarii, cărora li se oferă despăgubirea financiară pentru imobilele care le-au aparţinut şi care au fost confiscate de statul român. El apreciază că “legea pune punct şi acţiunilor mafiei retrocedărilor, acţiuni favorizate de durata lungă a proceselor, de corupţia din justiţie şi administraţie şi de instabilitatea legislativă” şi că “se blochează specula cu tilurile litigioase aparţinînd foştilor proprietari care nu o dată au fost victimele complicităţii dintre mafie şi funcţionari ai statului”.

Şandru, indecisă în privinţa unei noi candidaturi la parlamentare

Vicepreşedintele PIN, Lavinia Şandru, rămîne rezervată cînd vine vorba despre o nouă candidatură pentru un mandat de deputat, după ce a candidat pentru un fotoliu de parlamentar european şi după ce a coordonat campania PIN pentru locale. Aceasta a declarat, ieri, că nu a luat o decizie în acest sens, dar că timpul le rezolvă pe toate. Ea a precizat că amînarea luării unei decizii nu are legătură cu introducerea votului uninominal, pe care nu-l consideră “\'o problemă\'”. În ceea ce priveşte alegerile locale, Şandru a arătat că o analiză a rezultatelor obţinute în iunie se va face după ce vor fi alese conducerile organizaţiilor locale ale partidului, care au demisionat după încheierea alegerilor, potrivit statutului.

CNSAS a deschis o expoziţie cu documente şi aparatură aparţinînd Securităţii

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a deschis, ieri, expoziţia permanentă \'Încălcarea drepturilor omului în România\' şi a lansat un prim volum al “Caietelor CNSAS”, pentru ca publicul larg să aibă acces la informaţii legate de abuzurile săvîrşite de organele represive ale regimului comunist. Potrivit instituţiei, expoziţia cuprinde documente din arhivele fostei Securităţi, fotografii, precum şi aşa-numitele “ploşniţe” - tehnică prin care agenţii poliţiei politice o montau în case particulare sau instituţii pentru a asculta convorbirile celor urmăriţi.

Eurodeputatul Nechifor solicită sprijin real regiunilor sărace

Eurodeputatul PSD Cătălin Nechifor, membru al Comisiei pentru buget a Parlamentului European, a solicitat, ieri, ca bugetul UE pentru 2009 să ofere un sprijin real regiunilor mai sărace al Uniunii, printre care şi din România, ca expresie a solidarităţii europene. Nechifor consideră că România trebuie să beneficieze de şansa de a reduce diferenţele semnificative de dezvoltare faţă de alte state membre ale UE. El a arătat că chiar dacă bugetul pe 2009, în valoarea de 116,7 miliarde euro, va fi mai mic, în termeni reali, faţă de cel de anul precedent, printr-o mai bună alocare de resurse şi prin monitorizarea mai strictă a cheltuielilor vor putea fi atinse obiectivele legate de creşterea economică, crearea de noi locuri de muncă, schimbările climatice şi de construire a unei Uniuni durabile.

Membrii FDGR nu ar trebui să apară pe listele unor partide

Preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania, Klaus Johannis, a declarat, ieri, că FDGR nu va face nicio alianţă politică pînă nu se vor cunoaşte toate detaliile legate de alegerile din toamnă, iar membrii FDGR nu ar trebui să apară pe listele unor partide, însă “Consiliul Naţional va avea ocazia să îşi spună punctul de vedere, dar nu cred că locul nostru e pe listele partidelor politice. FDGR reprezintă interesele minorităţii germane şi nu cred că este cazul acum să ne poziţionăm de partea unui partid politic. Este de presupus că pentru minorităţi va exista o reglementare specială pentru alegerile generale - listă unică pe ţară sau candidat unic pe ţară”.

“Salvaţi Copiii” crede că amprentarea copiilor români încalcă Convenţia ONU

Organizaţia “Salvaţi Copiii” apreciază că iniţiativa autorităţilor italiene de a amprenta copiii români încalcă grav Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, iar înregistrarea etniei şi religiei persoanei amprentate sînt măsuri fără precedent în istoria Europei după al doilea război mondial. Mai mult, organizaţia consideră că această “operaţiune poliţienească” de identificare a imigranţilor ilegali vizează şi înregistrarea etniei şi religiei adultului sau copilului amprentat, fiind măsuri fără precedent în istoria Europei de la sfîrşitul celui de-al doilea război mondial.



12