Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 08 Iulie 2008 / 00:00 557 accesări

Data alegerilor parlamentare va fi 23 sau 30 noiembrie

Liderul PD-L, Emil Boc, a solicitat duminică din nou Executivului să fixeze data alegerilor parlamentare şi să delimiteze colegiile electorale, pentru a infirma suspiciunile privind decalarea scrutinului sau anularea votului uninominal. În replică, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a declarat ieri că, potrivit Constituţiei, data alegerilor poate fi 23 noiembrie sau 30 noiembrie şi va fi anunţată în timp util, el transmiţîndu-i liderului PD-L să nu aibă niciun fel de emoţii în acest sens.

Comisia de Cod electoral a delimitat colegiile uninominale din 10 judeţe

Preşedintele Comisiei de Cod electoral, liberalul Mihai Voicu, a anunţat, ieri, că structura parlamentară pe care o conduce a realizat decuparea colegiilor uninominale din zece judeţe, arătînd că votul s-a realizat cu o largă majoritate, singurul care s-a opus fiind reprezentantul PD-L. Potrivit lui Voicu, cele zece judeţe sînt: Bistriţa Năsăud, Caraş-Severin, Cluj, Giurgiu, Gorj, Iaşi, Ilfov, Olt, Teleorman şi Tulcea. Pe de altă parte, Voicu şi-a exprimat speranţa că, săptămîna viitoare, ar putea fi gata decupajele în 30-35 de circumscripţii electorale. El a infirmat teoria liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor, potrivit căreia la alegerile parlamentare din acest an votul nu va fi uninominal, ci pe liste. De asemenea, Voicu a mai spus că nu este nevoie de un recensămînt efectuat cu şase luni înainte pentru a se desfăşura alegeri parlamentare pe sistem uninominal.

Bugetul ANI va fi majorat

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine că în domeniul Justiţiei s-au obţinut progrese importante anul acesta, arătînd că Legea privind Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) a fost adoptată, instituţia funcţionează, iar bugetul agenţiei va fi substanţial majorat. ANI a solicitat o suplimentare bugetară, întrucît sumele cerute sînt imperios necesare pentru a se asigura plata integrală a drepturilor de natură salarială de care beneficiază personalul Agenţiei. La jumătatea lunii iunie, şeful ANI susţinea că, pentru a putea gestiona declaraţiile de avere şi de interese primite de la instituţii, ANI are nevoie de un sistem informatic complex care să permită stocarea şi arhivarea electronică a declaraţiilor de avere şi de interese.

Orban, audiat la Parchetul ICCJ

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a fost audiat, ieri, de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în dosarul deschis în urma unei plîngeri a UCECOM privind închirierea unor spaţii comerciale din perioada în care a fost viceprimar general al capitalei. Ministrul a mai fost, în urmă cu o săptămînă, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fiind citat în acelaşi dosar.

Blocaj în gestionarea protocolului CNSAS-MIRA

Funcţionarii Direcţiei Juridice a CNSAS sînt acuzaţi de indolenţă în gestionarea protocolului CNSAS-MIRA de către anumiţi membri ai Colegiului Naţional, dar şi în alte situaţii în care atitudinea lor faţă de serviciu nu a fost demnă de salariile pe care le primesc. Unul din membrii CNSAS, care a dorit ca identitatea să nu-i fie dezvăluită întrucît poziţia pe care o exprimă nu a fost încă asumată de Colegiu, a declarat, ieri, că şeful Direcţiei Juridice din CNSAS, Francesco Popescu, ar fi vinovat de faptul că, timp de jumătate de an, un protocol prin care instituţia trebuia să primească o serie de documente de la Ministerul de Interne nu a putut produce efecte. Potrivit sursei citate, Popescu, şeful Direcţiei Juridice a CNSAS, a omis să ducă la îndeplinire mandatul pe care l-a primit de la conducerea instituţiei în ceea ce priveşte protocolul CNSAS - MIRA.



12