Ambasadorul Franţei în România remarcă progrese în… Justiţie
Henri Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti a declarat, ieri, că aşteaptă cu interes raportul CE pentru că, în opinia sa, România a realizat “în mod incontestabil progrese” în domeniul justiţiei, printre care înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate, “structură fără echivalent în numeroase state membre”. Întrebat ce mesaj va conţine concret raportul CE, Henri Paul a dat un răspuns diplomatic, spunînd că nu este în măsură să judece în ansamblu eficienţa eforturilor autorităţilor române şi preferă să aştepte evaluarea Comisiei Europene.
Strategia pentru Dezvoltare Durabilă, înaintată Parlamentului
Strategia naţională pentru Dezvoltare Durabilă a fost supusă, ieri, ultimei sesiuni de dezbateri, la Academia Română, iar forma finală va fi trimisă în septembrie, după dezbaterea publică, la Parlament. Strategia naţională pentru Dezvoltare Durabilă este un document în care sînt incluse obiectivele care trebuie îndeplinite pe termen mediu şi lung, pînă în 2030, pentru a armoniza strategia naţională a României la viziunea UE privind dezvoltarea durabilă. Ieri a avut loc a cincea sesiune de dezbateri, în urma căreia se va ajunge la varianta finală a strategiei. Documentul va fi lansat dezbaterii publice în această vară, pentru ca în septembrie să fie înaintat Parlamentului.
Unii deputaţi au vorbit o singură dată în plen în patru ani
Au lucrat patru ani de zile în Parlamentul României şi au jurat să respecte Constituţia reprezentînd drepturile şi dorinţele oamenilor, însă, după aceşti patru ani nu se pot lăuda cu nimic. De exemplu, fostul ministru al Privatizării, Ovidiu Muşetescu, a luat cuvîntul în plenul Camerei o singură dată şi a iniţiat o signură lege. De asemenea, în cazul UDMR-ului se remarcă Hamar Şandor cu o declaraţie, o interpelare şi o iniţiativă legislativă. În tabăra liberalilor, Ioan Lefter iese în evidenţă cu o luare de cuvînt şi două iniţiative legislative. Liderul PIN, Cozmin Guşă, a vorbit de nouă ori în plenul Camerei Deputaţilor, în patru ani. De asemenea, el a mai avut 13 iniţiative legislative.
Norica Nicolai, rugată de şase filiale PNL să candideze pentru Senat
Vicepreşedinte PNL Norica Nicolai a declarat, ieri, că va candida, la alegerile din toamnă, pentru un mandat de senator, dar că nu s-a decis ce colegiu va reprezenta pentru că este rugată de şase judeţe să candideze. Întrebată de jurnalişti dacă va candida la alegerile parlamentare, Nicolai a răspuns afirmativ, spunînd însă că nu ştie din ce colegiu: “Voi vedea dacă voi candida la Arad sau nu, dar nu pot răspunde acum. Voi candida sigur pentru un loc de senator”.
Magistraţii trebuie să treacă şi bunurile proprii ale soţilor în declaraţii
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, ieri, ca magistraţii să precizeze în declaraţiile de avere şi bunurile proprii ale soţilor. Judecătorul Dan Lupaşcu a arătat că sînt două puncte de vedere diametral opuse faţă de acest aspect. Pe de o parte, Direcţia juridică a apreciat că nu se impune menţionarea în declaraţiile de avere şi a bunurilor proprii ale soţului, pe cînd Comisia Juridică a CSM este favorabilă acestei menţiuni.
Sistem de eficientizare a şedinţelor de Guvern
Ministerul Economiei şi Finanţelor va angaja o firmă sau un grup de firme asociate care să proiecteze, în interval de un an, un sistem de management electronic al documentelor între Secretariatul General al Guvernului şi ministere, pentru eficientizarea modului de desfăşurare a şedinţelor de Guvern. Contractul, în valoare estimată de 1,7 milioane euro, va fi atribuit în luna septembrie, prin licitaţie deschisă, ofertanţilor care au o medie a cifrei de afaceri în ultimii trei ani mai mare de 1,5 milioane euro şi au finalizat în acelaşi interval cel puţin un contract de minimum 200.000 euro în domeniul managementului fluxului informaţional în cadrul unei organizaţii.
Legea privind sistemul de pensionare a diplomaţilor, promulgată
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, decretul pentru promulgarea legii care modifică actul normativ privind sistemul de pensionare a membrilor personalului diplomatic şi consular. Legea prevede că personalul diplomatic şi consular şi funcţionarii publici şi personalul contractual cu studii de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe beneficiază de o pensie de serviciu reprezentînd 80% din venitul lunar brut avut în administraţia centrală a ministerului respectiv cu o lună înaintea împlinirii vîrstei de pensionare.