Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 03 Iulie 2008 / 00:00 409 accesări

SUA - Acuzată că a ucis o femeie însărcinată şi i-a furat copilul

O americancă de 23 de ani a fost închisă, marţi, în statul Washington, fiind acuzată că a omorît o femeie însărcinată şi i-a tăiat burta pentru a-i fura copilul, relatează televiziunea locală KOMO. Suspecta a sunat la poliţie, vinerea trecută, spunînd că a născut un copil. Însă, după mai multe examene medicale, doctorii au stabilit că femeia nu a născut recent. Femeia, care locuieşte în Kennewick, localitate aflată la 360 de kilometri la sud-est de Seattle, a mărturisit, într-un final, că a omorît-o pe mama copilului. Cadavrul victimei a fost găsit într-un parc din oraş. Copilul, un băieţel, a supravieţuit, dar se află în stare critică, potrivit şefului poliţiei locale, Ken Hohenberg.

Rusia - Explozie mortală la Soci

Două persoane au murit şi alte nouă au fost rănite în urma unei explozii de origine necunoscută, produsă în Soci, staţiune balneară rusă care va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă în 2014, a anunţat Interfax. ”Este posibil ca explozia să fi fost provocată de o butelie de gaz sau de un dispozitiv de aprindere neidentificat”, a declarat un anchetator, Valeri Khan. Deflagraţia s-a produs într-un imobil cu 12 etaje, care nu era conectat la reţeaua de gaze. Cele două persoane care au murit sînt un bărbat şi o tînără de 14 ani, a spus sursa, fără alte precizări privind identitatea victimelor sau circumstanţele exploziei. Un dispozitiv de origine nedeterminată a explodat la 11 iunie, la Soci, o persoană pierzîndu-şi viaţa. Acesta nu a fost singurul incident tragic înregistrat ieri în Rusia. Nouă persoane au murit miercuri, după prăbuşirea unui elicopter MI-8 în regiunea autonomă Iamalo-Neneţ din nordul Rusiei, a anunţat agenţia Interfax, citînd Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit primelor informaţii, 12 persoane se aflau la bord şi nouă persoane au murit. Aparatul aparţinea companiei UTair.

Afganistan - Elicopter al coaliţiei internaţionale, doborît

Un elicopter al coaliţiei internaţionale sub comandament american a fost doborît, miercuri dimineaţă, de tirurile insurgenţilor, în estul Afganistanului, incident care nu s-a soldat însă cu rănirea gravă a pasagerilor, a anunţat coaliţia într-un comunicat. Elicopterul a fost doborît de tiruri în districtul Kherwar din provincia Logar. Pilotul a reuşit să efectueze o aterizare în siguranţă şi să evacueze echipajul şi pasagerii înainte ca aparatul să ia foc. Nicio persoană nu a fost rănită grav.

Bulgaria - Datorie recuperată

Irakul a achitat Bulgariei datoria pe care o avea, în valoare de 360 de milioane de dolari (228 de milioane de euro), a anunţat, miercuri, Ministerul bulgar al Finanţelor. ”Bulgaria este prima ţară care îşi primeşte datoria înapoi într-un mod atît de rapid”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor. Sofia şi Bagdadul conveniseră în noiembrie 2007 asupra rambursării datoriei, în schimbul ştergerii de către Bulgaria a 80% din datoria irakiană, conform recomandărilor Clubului de la Paris. Contractată în anii ’80, de fostul regim Saddam Hussein, datoria irakiană faţă de Bulgaria se ridica iniţial la 1.259 de miliarde de dolari.

Marea Britanie - Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste

Guvernul britanic a inclus aripa militară a mişcării şiite libaneze Hezbollah pe lista sa cu organizaţii teroriste, a anunţat, miercuri, Ministerul britanic de Interne. ”Aripa militară a organizaţiei Hezbollah aduce un sprijin activ militanţilor din Irak responsabili pentru atacurile declanşate atît împotriva coaliţiei, cît şi împotriva civililor irakieni”, a declarat secretarul de Stat pentru Afaceri Interne, Tony McNulty, într-un comunicat. Ministerul britanic de Interne a subliniat totuşi că ”această interdicţie nu afectează rolul legitim al Partidului Hezbollah în domeniul politic, social şi umanitar, însă este un mesaj clar că noi condamnăm violenţele Hezbollah şi susţinerea adusă terorismului”.

China - Nemulţumire... explozivă

Un chinez, nemulţumit de decizia autorităţilor de a-i demola mai multe imobile construite ilegal, a aruncat în aer, miercuri, un birou guvernamental, provocînd rănirea a 12 persoane. Cinci persoane au fost rănite grav, dar niciuna nu se află în stare critică. Suspectul a intrat cu un vehicul într-o clădire guvernamentală din oraşul Xixiping, situat în centrul provinciei Hunan, potrivit unui portal local de ştiri. Vehiculul cu două butelii de gaz a intrat în curte şi a explodat în faţa clădirii. Atacatorul a fost arestat la cîteva minute după producerea exploziei. Un oficial chinez a confirmat atacul, fără a oferi detalii. Potrivit altor site-uri chineze de ştiri, explozia a spart mai multe ferestre ale locuinţelor din apropiere, fără a se înregistra victime printre locatari.

Mongolia - Violenţe electorale

Patru persoane au murit, şi 400 de poliţişti au fost răniţi în Ulan Bator, capitala Mongoliei, în manifestaţii violente ce s-au înregistrat, marţi seară, din cauza alegerilor legislative pe care opoziţia le contestă. Miercuri dimineaţă, calmul se reinstalase în centrul oraşului, unde poliţia era prezentă în număr mare. Două persoane au fost împuşcate mortal, marţi, în timpul manifestaţiei, potrivit postului public de televiziune, care a citat un medic. Momentan nu există nicio informaţie cu privire la moartea altor două persoane. Postul public de televiziune este singurul autorizat să emită în timpul stării de urgenţă, decretată marţi seară, pentru o perioadă de patru zile, de către preşedintele Nambariin Enhbaiar. Aproximativ 6.000 de manifestanţi s-au confruntat cu poliţia, marţi, în apropiere de sediul Partidului Revoluţionar al Poporului Mongol (PPRM, fostul partid comunist). Sediul partidului a fost distrus în urma unui incendiu. Manifestanţii s-au adunat marţi după-amiază în faţa sediului partidului pentru a-i denunţa pe foştii comunişti care au revendicat, luni, victoria în alegerile legislative de duminică, în condiţiile în care Comisia Electorală Naţională nu a anunţat încă rezultatele oficiale. Mongolia este situată între două mari puteri, China şi Rusia, şi este una dintre cele mai sărace ţări din lume. În 1992, cînd au avut loc primele alegeri legislative, comuniştii au păstrat puterea, însă au pierdut-o în 1996. Ei au revenit la putere în 2000, iar în 2004, Partidul Democratic a înregistrat un scor aproape egal cu cel al foştilor comunişti, cele două formaţiuni formînd o coaliţie sinonimă cu un blocaj politic. Mongolia are un Parlament cu 76 de locuri, care este ales la fiecare patru ani, iar preşedintele, cu prerogative reduse, este ales prin vot universal la patru ani. Ţara are mai puţin de trei milioane de locuitori şi un sfert din populaţie trăieşte cu mai puţin de 1,30 euro pe zi.

Georgia - Explozie în Abhazia

O explozie s-a produs miercuri, lîngă un punct de control folosit de trupele ruse din regiunea separatistă georgiană Abhazia, dar nimeni nu a fost rănit, a informat Interfax. Abhazia şi-a declarat unilateral independenţa în anii \'90. Rusia o ajută financiar şi a trimis forţe de menţinere a păcii în regiune, spunînd că astfel previne o nouă vărsare de sînge. Georgia, ţară care aspiră la aderarea la NATO, acuză Rusia că încearcă să anexeze Abhazia.

India - Violenţe interreligioase

Violenţele interreligioase au ajuns la apogeu în provincia Kashmir din nordul Indiei. Confruntările izbucnite cu două săptămîni în urmă, după luarea unei decizii controversate de către autorităţi, în favoarea credincioşilor hinduşi, s-au soldat cu moartea a cinci oameni şi rănirea cîtorva sute. Oficialii din Kashmir au repus ieri în vigoare ordinul prin care suprafeţe întinse de pămînt erau atribuite unui templu hindus. Iniţial, pentru a nu provoca reacţia vehementă a musulmanilor, majoritari în această provincie, autorităţile au renunţat la acest plan. Decizia a provocat mînia naţionaliştilor hinduşi din oraşul Jammu, care au ieşit în stradă. Poliţia a intervenit în forţă împotriva acestora şi a folosit chiar muniţie reală. După ce autorităţile au revenit asupra deciziei, musulmanii separatişti oraşul Srinagar au ieşit în stradă strigînd sloganuri împotriva hinduşilor. Ei acuză autorităţile că încearcă să schimbe echilibrul demografic al provinciei şi să încurajeze imigraţia hinduşilor în această regiune care formează obiectul unei dispute vechi de şase decenii între India şi Pakistan.



12