Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 01 Iulie 2008 / 00:00 491 accesări

Franţa - Demonstraţie militară cu victime

Cel puţin 17 persoane, dintre care 15 civili şi doi militari, au fost răniţi, duminică, doi dintre ei în stare gravă, după ce un militar a deschis focul asupra lor, dintr-un motiv în continuare necunoscut, cu ocazia unei zile cu porţile deschise la o cazarmă din Carcassonne. Printre victime figurează şi cinci copii, a anunţat prefectura departamentului Aude. Incidentul a avut loc în timpul unei demonstraţii antiterorism a grupului de comando din cadrul Regimentului 3 Paraşutişti al Infanteriei Marine (RPIMa). Civilii asistau la demonstraţii. “Armata franceză consideră că militarul care a deschis focul a acţionat în proporţie de 99,9% involuntar”, potrivit declaraţiilor şefului serviciului de informaţii al Armatei Terestre. Ministrul francez al Apărării, Herve Morin, a apreciat, luni dimineaţă, că este prea devreme pentru a se pronunţa asupra caracterului criminal al dramei de la Carcassonne. “Nu exclud nimic, pentru că nu poţi să ştii ce se poate petrece în mintea unui om”, a declarat Morin într-o intervenţie pentru radio France Info, precizînd că “trăgătorul este un militar experimentat şi apreciat”. “Un militar cu experienţă nu poate confunda gloanţele reale cu cele oarbe”, a subliniat ministrul, amintind că cele două tipuri de muniţie au culori diferite iar procedura cere ca gloanţele care nu au fost folosite să fie predate după încheierea fiecărui exerciţiu, normă încălcată în acest caz.

SUA - Coliziune aeriană

Şase persoane au murit şi o alta a fost grav rănită, duminică, în urma coliziunii dintre două elicoptere sanitare în oraşul Flagstaff din statul american Arizona, a anunţat un purtător de cuvînt al autorităţii americane pentru transport aerian (FAA). Cele două elicoptere se îndreptau spre spitalul din oraş cînd au intrat în coliziune. Doi membri ai personalului medical care s-au deplasat la faţa locului au fost răniţi în urma exploziei unuia dintre elicoptere, a precizat un purtător de cuvînt al pompierilor. Prăbuşirea celor două aparate într-o zonă împădurită a provocat un incendiu care a fost însă controlat.

Iran - Explozie puternică

O puternică explozie s-a produs la o fabrică de îmbuteliere a gazului, la vest de Teheran, a anunţat, luni, agenţia Fars, menţionînd un posibil bilanţ de 15 morţi, dezminţit ulterior de viceguvernatorul provinciei. Explozia s-a produs duminică, în jurul orei locale 22.00 (20.00 ora României), într-o localitate care face parte din oraşul Karaj, situat la circa 30 de kilometri vest de capitală. Cauza exploziei este deocamdată incertă. Viceguvernatorul provinciei, Teheran Ali Reza Fakhari, a explicat că este vorba despre explozia unui rezervor de depozitare a gazului. El a precizat că deflagraţia, care a survenit în satul Bidhaneh, la circa 30 de kilometri vest de Teheran, din fericire, nu a provocat victime.

Coreea de Nord - Ajutoare umanitare americane

Un vas american cu mii de tone de alimente a ajuns în Coreea de Nord, după ce autorităţile de la Phenian au fost de acord să primească ajutor umanitar internaţional, potrivit unui comunicat al Programului Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite /PAM/. Transportul din partea Washingtonului nu are legătură directă cu negocierile de denuclearizare pe care SUA le poartă cu regimul comunist nord-coreean, oficialii americani reiterînd că nu folosesc alimentele pentru constrîngeri de tip diplomatic. Cu toate acestea, ajutorul umanitar a ajuns la numai cîteva zile după ce Phenianul a distrus turnul de răcire al reactorului său nuclear şi a remis Chinei declaraţia privind programele sale nucleare, îndeplinind astfel o solicitare-cheie a ţărilor care participau la discuţiile în format de şase ţări privind dosarul nuclear nord-coreean. În schimbul acestor decizii, Casa Albă a ridicat cîteva sancţiuni economice impuse acestei ţări şi a promis că va şterge Coreea de Nord de pe lista statelor care sponsorizează organizaţiile teroriste. Potrivit documentului publicat de PAM, transportul american conţinea 37.000 de tone de grîu, prima tranşă a unei cantităţi totale de 500.000 de tone, ajutor ce urmează a fi distribuit coreenilor de ONU. Agenţia de presă citată aminteşte că SUA sînt cel mai mare donator al PAM în Coreea de Nord, cu 38,9 milioane de dolari, urmate de Coreea de Sud, cu transporturi umanitare în valoare de 20 de milioane de dolari.

Israel - Aviatorul Ron Arad, dispărut în 1986, este mort

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a anunţat Ierusalimul, prin intermediul ONU, că aviatorul israelian Ron Arad, dispărut în Liban, în 1986, este mort, a relatat, luni, cotidianul israelian “Haaretz”. “Negociatorul ONU pentru ostatici, Gerhard Konrad, a transmis un mesaj Israelului, din partea Hezbollah, potrivit căruia Ron Arad este mort”, afirmă cotidianul, fără a cita sursa informaţiilor. În cadrul unui schimb de prizonieri care urmează să aibă loc între Israel şi Hezbollah, mişcarea şiită libaneză va prezenta Ierusalimului, în următoarele două săptămîni, un raport care conţine informaţii despre Ron Arad, dispărut în Liban după ce a fost capturat de militanţi şiiţi, în 1986. Schimbul de prizonieri aprobat duminică de Guvernul israelian prevede ca Hezbollah să transfere Ierusalimului doi soldaţi israelieni, despre care se crede că sînt morţi, urmînd ca Israelul să elibereze deţinuţi libanezi. “Haaretz”, care citează principalele idei ale raportului mişcării şiite, afirmă că Arad s-a catapultat din aparatul său deasupra Libanului, în 1986 şi a fost capturat de miliţia şiită Amal. “Se spune că raportul conţine numeroase detalii despre eforturile depuse de Hezbollah pentru a confirma soarta lui Arad, printre care interogarea mai multor persoane”, relatează cotidianul, care subliniază că Israelul cere explicaţii Hezbollah despre modul în care a ajuns la concluzia că militarul este mort.

Rusia - Demonopolizarea producţiei de armament

Premierul rus, Vladimir Putin, a cerut demonopolizarea producţiei de armament, adăugînd că preţurile operate în acest sector ar trebui în continuare reglementate. “Ar trebui să demonopolizăm acest sector şi să producem un maximum de componente în întreprinderile civile”, a explicat şeful Guvernului rus. “Este în continuare imposibilă semnarea unor contracte de armament pe termen lung cu preţuri fixe şi nu vom putea face acest lucru pînă cînd inflaţia nu va scădea sub 10%. Va trebui să reglementăm manual preţurile la armament şi să aplicăm măsurile existente, inclusiv cele împotriva monopolului, a infracţionalităţii şi cele vamale”, a subliniat premierul rus. Putin şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea preţului la armament. “Această creştere generează probleme pentru armată şi manufacturieri”, a explicat el.

Georgia - Frontieră închisă

Republica separatistă Abhazia a decis să închidă de astăzi, 1 iulie, frontiera sa cu Georgia, în urma a două explozii ce au survenit luni, în capitala abhază Suhumi, a anunţat pretinsul preşedinte abhaz Serghei Bagapş, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

Marea Britanie - Jurnalist răscumpărat

Postul de televiziune Channel 4 a plătit 150.000 de lire sterline (190.000 de euro) pentru eliberarea unui realizator de filme documentare capturat în urmă cu trei luni, în timp ce încerca să ia legătura cu un lider al-Qaida, relatează „The Sunday Times” în ediţia electronică. Sean Langan, în vîrstă de 43 de ani, a fost ţinut în detenţie de o grupare afiliată insurgenţilor talibani, într-o tabără de antrenament situată într-o zonă muntoasă din apropierea graniţei pakistaneze. Răpitorii au ameninţat că îl vor ucide pe jurnalist şi pe translatorul acestuia, dacă postul de televiziune nu achită răscumpărarea. Cei doi ostatici au fost eliberaţi după ce un mediator afgan a predat militanţilor o valiză plină cu bani. Ministerul britanic de Externe ar fi avertizat postul de televiziune să nu achite suma de bani cerută de insurgenţi, de teamă că un astfel de gest ar încuraja noi răpiri ale cetăţenilor occidentali. Familia lui Langan şi conducerea postului au aflat că acesta este răpit la opt săptămîni după dispariţia sa în luna martie şi au angajat un renumit jurnalist afgan pentru a negocia eliberarea jurnalistului. Langan şi translatorul său au fost eliberaţi duminică, jurnalistul revenind deja în Marea Britanie.

Iran - Condamnat la moarte pentru spionaj în favoarea Israelului

Un tribunal a condamnat la moarte un iranian acuzat de spionaj în favoarea Israelului, a anunţat, luni, o agenţie iraniană. ”Ali Ashtari, care a fost acuzat că a spionat în favoarea statului sionist şi pentru serviciul secret israelian, Mossad, a fost condamnat la moarte”, potrivit ISNA. Sentinţa intervine într-un moment tensionat între Israel şi Iran şi pe fondul speculaţiilor referitoare la un eventual atac israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene. Potrivit presei iraniene, procesul lui Ahstari a început sîmbătă.

Zimbabwe - Alegeri nelegale

”Alegerile din Zimbabwe nu au reflectat dorinţa reală a poporului şi nu au avut un rezultat legitim”, a declarat, luni, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, într-un comunicat. Ban Ki-moon încurajează eforturile celor două părţi, respectiv preşedintele Robert Mugabe şi opozantul Morgan Tsvangirai, să negocieze o soluţie politică pentru a stopa violenţa şi intimidările, potrivit comunicatului transmis de purtătorul de cuvînt al secretarului ONU la Tokyo, unde oficialul ONU efectuează o vizită.



12