Marea Britanie - Scandal legat de finanţările electorale
Un aliat apropiat al premierului Gordon Brown şi lider al laburiştilor din Parlamentul scoţian a demisionat sîmbătă, în urma unui scandal legat de fonduri, o nouă lovitură pentru un partid care îşi pierde din ce în ce mai mult popularitatea în rîndul alegătorilor. Un grup parlamentar scoţian a recomandat în cursul săptămînii ca Wendy Alexander, sora ministrului britanic pentru Dezvoltare Internaţională, Douglas Alexander, să fie exclusă din legislativul Scoţiei, pentru o zi, pentru că a încălcat normele legate de donaţii. Wendy Alexander, care se află în funcţie de la începutul lunii septembrie, nu a declarat donaţiile pentru campania ei pentru conducerea grupului laburist. Demisia lui Alexander se adaugă problemelor premierului Gordon Brown, care a avut un prim an dificil la guvernare. Laburiştii se află în prezent cu mult în urma opoziţiei conservatoare în sondaje. O serie de scandaluri legate de fonduri au contribuit la pierderea popularităţii guvernului laburist. Brown a avut de pierdut şi în urma scăderii creşterii economice, a unei reforme fiscale eşuate şi a îngrijorării legate de o prăbuşire a pieţei imobiliare.
Grecia - Feribot avariat
Aproape 500 de pasageri ai unui feribot şi 97 de membri ai echipajului au fost evacuaţi de urgenţă, sîmbătă seară, după ce nava în care se aflau a lovit un recif din estul Mării Egee. După ce persoanele aflate la bord au fost transportate la mal cu ajutorul bărcilor de salvare, vasul a acostat pe o insulă din apropiere, unde a ajuns sub escorta Pazei de Coastă. Pasagerii, în majoritate străini, şi-au petrecut noaptea în clădirile academiei marinei comerciale din Oinousses. Autorităţile s-au ocupat de transferul lor către hoteluri din insula Chios. Ieri a fost deschisă şi o anchetă pentru evaluarea pagubelor şi stabilirea cauzelor incidentului. Feribotul Theofilos făcea legătura între insulele Lesbos şi Chios.
SUA - Maşini vandalizate politic
Departamentul de poliţie din Orlando, statul american Florida, a descoperit că zeci de vehicule au fost vandalizate în oraş, majoritatea avînd inscripţii împotriva candidatului democrat la Casa Albă Barack Obama. O parte din mesaje aveau numele lui Obama scris incorect. Unele dintre vehicule au fost găsite fără capacul rezervorului de benzină. Oficialii susţin că acestea au fost sustrase de la mai multe vehicule şi nu se ştie dacă benzina a fost furată sau dacă a fost diluată pentru avarierea motorului. Poliţia investighează cazul, dar nu are niciun indiciu şi nicio evaluare a pagubelor. Potrivit paginii electronice a WFTV, pe lîngă inscripţiile rasiste, vandalii au lăsat sute de cărţi de vizită cu critici la adresa lui Obama şi mesaje de susţinere pentru Hillary Clinton şi familia acesteia.
Belarus - American inculpat pentru spionaj comercial
Un avocat american arestat la Minsk şi deţinut din 12 martie a fost inculpat, vineri, pentru spionaj comercial. Potrivit avocatului său, spionajul industrial a fost adăugat acuzaţiilor care i se aduseseră deja americanului Emanuel Zeltser. ”Clientul meu este acuzat de deţinere de acte false, trafic de droguri şi, acum, spionaj comercial”, a declarat avocatul său, Dmitri Goriaciko. Şi asistenta avocatului american, Vladlena Funk, cetăţean rus, este de asemenea acuzată de deţinere de acte false şi spionaj comercial. Născut în URSS, Zeltser a emigrat în Statele Unite. El este avocat specialist în cazuri de corupţie şi spălare de bani. Personaj controversat, el a dat în judecată Bank of New York într-un caz de spălare de bani. Avocatul a fost arestat în 12 martie, pe aeroportul de la Minsk, unde venea de la Londra, împreună cu asistenta sa.
Israel -Moarte confirmată
Premierul israelian a confirmat, duminică, în cadrul reuniunii Guvernului, care a aprobat schimbul de prizonieri cu mişcarea libaneză Hezbollah, că cei doi militari capturaţi în iulie sînt morţi, a declarat o sursă guvernamentală. Acordul, care prevede repatrierea în Israel a trupurilor celor doi soldaţi capturaţi în iulie 2006, de către mişcarea şiită Hezbollah, la graniţa libaneză, a fost aprobat cu 22 de voturi dintr-un total de 25. La începutul reuniunii, premierul israelian, Ehud Olmert, a cerut miniştrilor să aprobe acordul negociat prin intermediul Germaniei, anunţînd că cei doi soldaţi sînt morţi.
Liban - Explozie mortală
Un om a murit în urma unei puternice explozii, care s-a produs într-un bloc din oraşul libanez Tripoli. Alte 17 persoane au fost transportate la spital. Deflagraţia a avut loc într-un cartier sunnit al oraşului şi a distrus patru apartamente, mai multe magazine şi maşini. Locatorii blocului au ieşit speriaţi în stradă, iar unii dintre ei îşi căutau rudele printre dărîmături. Pentru moment nu se cunoaşate cauza exploziei. Libanul a fost, în ultima perioadă, teatrul unor confruntări sîngeroase între miliţiile şiite Hezbollah şi susţinătorii guvernului. Nouă oameni au murit săptămîna trecută, la Tripoli, în timpul violenţelor.
China - Proteste violente
Mai multe clădiri administrative şi maşini au fost incendiate în sud-vestul Chinei, în semn de protes faţă de desfăşurarea unei anchete privind moartea unei adolescente. Violenţele au avut loc sîmbătă, în cantonul Wengan din provincia muntoasă Guizhou, din sud-vestul ţării. Fotografiile publicate pe Internet înfăţişau mai multe mii de persoane reunite în faţa comisariatului din Wengan, care avea geamurile sparte. Pe fundal se observa fum. Potrivit sătenilor, furia locuitorilor s-a declanşat după moartea unei tinere, sîmbătă după-amiază, la spital. Unchiul acesteia, care a contestat rezultatele anchetei potrivit căreia a fost o sinucidere, a murit, de asemenea, sîmbătă, după ce a fost bătut. ”Unchiul ei, care a fost bătut de poliţie sau de persoane aflate în slujba poliţiei, a murit sîmbătă. Cum unchiul preda la o şcoală locală, zeci de elevi au mers să ceară socoteală poliţiei, iar în acel moment, unii dintre ei au fost atacaţi. După ce au fost bătuţi, au incendiat clădirile şi maşinile de poliţie”, a precizat un localnic. Forumurile de pe Internet au afirmat că adolescenta a fost violată şi ucisă în urmă cu nouă zile, iar poliţia a încercat să muşamalizeze cazul pentru a-l proteja pe principalul suspect, identificat drept fiul unui oficial de rang înalt din Wengan. Oficialii locali nu au putut fi contactaţi. Unii săteni au declarat că circa 200 de membri ai forţelor de securitate au ajuns în noaptea de sîmbătă spre duminică la Wengan, unde liniile telefonice au fost întrerupte. Majoritatea paginilor Internet care făceau referire la revolte erau inaccesibile duminică. China controlează strict Internetul, iar utilizatorii au acces numai la o versiune redusă, cu site-uri cenzurate, mai ales cele de ştiri, cele aparţinînd organizaţiilor de apărarea a drepturilor omului şi cele considerate subversive de puterea comunistă.
Coreea de Sud - 200 de răniţi la un protest
Peste 200 de persoane au fost rănite în capitala Seul, în cursul unor violente confruntări dintre poliţie şi manifestanţii care se opun reluării importurilor de carne de vită din SUA. Poliţia a făcut uz de tunuri de apă împotriva mulţimii care a ripostat cu lovituri de răngi şi pietre. Mulţi răniţi cu tramatisme craniene au fost evacuaţi spre spitale. Poliţia a anunţat 114 răniţi în rîndurile sale, dintre care 15 în stare gravă. Cincizeci de persoane au fost arestate. Violenţele au izbucnit sîmbătă seară, în momentul în care scutierii încercau să îi împiedice pe manifestanţi să se apropie de sediul preşedinţiei, după o manifestaţie la care luaseră parte 15.000 de persoane. Incidentele intervin a doua zi după o vizită în Coreea de Sud a secretarului de Stat american, Condoleezza Rice, care a încercat să calmeze temerile de ordin sanitar declanşate de reluarea importurilor de carne de vită din SUA. Aceste importuri fuseseră plasate intermitent sub embargo începînd din 2003. Zeci de mii de manifestanţi au protestat, adesea violent, în ultimele săptămîni, faţă de reluarea importurilor, reproşînd Guvernului că a ignorat temerile legate de riscul bolii vacii nebune şi că s-a suspus dorinţei aliatului american. Washingtonul făcuse din reluarea importurilor o condiţie prealabilă ratificării unui acord de liber-schimb istoric, semnat cu Seulul în aprilie 2007. Aceasta este cea mai gravă criză cu care se confruntă preşedintele conservator Lee Myung-Bak de la preluarea funcţiei, în 25 februarie. În faţa polemicii naţionale, Guvernul sud-coreean, care nu poate contesta acordul pe fond, a reuşit să negocieze cu partenerul american garanţii suplimentare asupra calităţii sanitare a cărnii exportate. Seulul a obţinut astfel ca Washingtonul să nu exporte pe teritoriul său carne provenită de la vite cu vîrsta peste 30 de luni. La 10 iunie, 100.000 de manifestanţi au protestat paşnic în centrul Seulului. Între timp au mai avut loc manifestări de amploare mai mică, dintre care unele s-au soldat cu incidente violente. Opoziţia sud-coreeană boicotează, la rîndul său, Parlamentul, cerînd ca acordul cu SUA pentru importurile de carne de vită să fie renegociat complet.
SUA - Stare de urgenţă în California
Preşedintele George W. Bush a declarat stare de urgenţă în California, sîmbătă şi a ordonat agenţiilor federale să acorde asistenţă celor locale pentru combaterea celor o mie de incendii care fac ravagii în nordul acestui stat. Guvernatorul republican Arnold Schwarzenegger avertizase că statul are nevoie de ”ajutor federal pentru a salva vieţi”. Peste 12.000 de pompieri combat incendiile, dintre care multe au fost provocate de fulgere, în urmă cu cel puţin o săptămînă. Purtătorul de cuvînt al pompierilor a explicat că deşi s-au înregistrat unele progrese în lupta cu flăcările, furtunile cu fulgere aşteptate zilele acestea ar putea agrava situaţia. Circa 107.000 hectare de vegetaţie uscată şi spaţii verzi au fost distruse de foc în nordul Californiei, de la începutul incendiilor, în 20 iunie. California, afectată frecvent de valuri de incendii din cauza climei sale uscate şi a dezvoltării imobiliare, a cunoscut, în octombrie 2007, unul dintre cele mai grave episoade de avest gen. 2.000 de case au fost arse, opt persoane au murit şi 640.000 au fost sinistrate atunci.
Pakistan - Intervenţie militară în nord-vest
Pakistanul a început, sîmbătă, prima ofensivă de amploare împotriva grupărilor talibane din nord-vestul ţării. După ce a sperat că tensiunea va fi ţinută sub control prin negocieri, guvernul a trecut la măsuri militare, forţat de violenţele din ultimele săptămîni. Trupele au fost detaşate în apropierea oraşului Peshawar şi în zona de graniţă, unde Pakistanul se învecinează cu Afganistanul. În plus au fost instalate şi puncte de control pe principala rută care face legătura între cele două ţări, folosită şi de americani pentru aprovizionarea Afganistanului. Trupele paramilitare au început de sîmbătă seară să cerceteze ascunzătorile din munţii regiunii Khyber, în căutarea militanţilor talibani. Guvernul pakistanez, ales în februarie, a încercat să evite o explozie de incidente violente în nord-vestul ţării, prin încurajarea negocierilor cu liderii talibani. La presiunea Occidentului, însă, care avertiza că o astfel de tactică ar favoriza noi operaţiuni ale militanţilor şi întărirea poziţiilor lor la frontieră, executivul a trecut la intervenţii în forţă.