Italia - Român mort în incendiu
Un român în vîrstă de 47 de ani a murit, iar un italian a fost rănit în incendiul care a izbucnit joi după-amiază, în hala unui centru de tratare a deşeurilor din Grosseto. Românul, căsătorit şi tată al unui copil, a murit strivit de tablele prăbuşite peste el. Muncitorul italian, în vîrstă de 60 de ani, a fost internat în stare gravă la un spital din oraşul Pisa. La locul incidentului au intervenit echipele de pompieri. Pe de altă parte, se relatează că ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, va dispune amprentarea tuturor ocupanţilor taberelor de romi din Italia, inclusiv a copiilor, pentru a se evita cerşitoria. “Acesta va fi un adevărat recensămînt pentru a putea garanta celor care au dreptul de a rămîne în ţară că pot trăi în condiţii decente. Şi de a-i expulza pe cei care nu au dreptul de a rămîne în Italia”, a explicat ministrul, membru al partidului populist şi xenofob Liga Nordului. Guvernul de dreapta condus de Silvio Berlusconi a adoptat recent o serie de măsuri care ar viza în special imigranţii români şi care prevăd stabilirea delictului imigraţiei clandestine şi facilitarea expulzărilor. Autorităţile de la Roma au impus, de asemenea, obligativitatea obţinerii unui venit minim legal şi a deţinerii unei locuinţe decente. Aproximativ 342.200 de imigranţi români locuiesc în Italia, potrivit cifrelor oficiale, dar organizaţia catolică Caritas apreciază numărul acestora la 556.000, în creştere după aderarea ţării la UE. Dintre aceştia, circa 140.000 ar fi de origine romă.
Cehia - Furtună ucigaşă
O femeie în vîrstă de 45 de ani a fost ucisă în urma prăbuşirii unui copac, în timpul furtunilor violente care au afectat Cehia, provocînd pagube importante în cursul nopţii de miercuri spre joi. Victima a murit în urma rănilor provocate de prăbuşirea unui copac în oraşul Svitavy, miercuri seara. Rafalele de vînt şi ploile violente au rupt copaci în mai multe zone ale ţării, provocînd întreruperi de curent şi perturbări ale traficului feroviar. Compania naţională a pădurilor, Cesky Lesy, evaluează pagubele în rîndul arborilor la o jumătate de milion de metri cubi, un sfert din cele provocate de furtuna Emma, în martie. Rafalele de vînt au avariat acoperişul unei biserici din Zdar Nad Sazavou, un monument din secolul XVIII intrat în patrimoniul mondial al UNESCO.
Germania - Deşeuri radioactive într-o mină
Membrii Bundestagului au criticat, joi, Guvernul de la Berlin, pentru nivelul de contaminare radioactivă dintr-o mină de sare din nordul Germaniei. Măsurătorile efectuate într-o mină din Asse, în Saxonia Inferioară, unde sînt depozitate 126.000 de butoaie de deşeuri radioactive, au arătat un nivel de contaminare de 11 ori mai ridicat decît standardele normale. Autoritatea pentru Siguranţă Nucleară (BfS) nu exclude posibilitatea ca, în următorii 150 de ani, cesiul 137 să ajungă în pînzele freatice din regiune, avertizează Sylvia Kotting-Uhl, un expert ecologist. Deputatul CDU Maria Flachsbarth a subliniat că nu trebuie să se pună problema mutării deşeurilor, ci mai degrabă izolării minei. Un alt deputat, Axel Fischer, a atribuit responsabilitatea fostului Cabinet SPD condus de Gerhard Schroeder, pe care l-a acuzat că nu a evaluat riscurile depozitării deşeurilor radioactive.
Turcia - Atac al rebelilor kurzi
Rebelii kurzi au deschis focul, ieri, asupra unui convoi de vehicule civile care transportau militari în sud-estul Turciei, provocînd moartea şoferului şi rănirea altor patru militari, a declarat o sursă locală din domeniul securităţii. O operaţiune a fost lansată pentru găsirea autorilor atacului, comis de rebelii din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în apropiere de oraşul Lice din provincia Diyarbakir. Armata turcă a apelat deseori la transportatorii civili pentru transferarea trupelor sale în regiune, care au misiunea de a dejuca eventuale atacuri ale PKK. Armata turcă a intensificat acţiunile împotriva PKK, începînd din decembrie, efectuînd mai multe raiduri aeriene împotriva bazelor kurde situate în nordul Irakului. Militarii au condus operaţiuni terestre de o săptămînă şi în Kurdistanul irakian unde, potrivit Guvernului de la Ankara, se află peste 2.000 de rebeli.
Bosnia-Herţegovina - Organizaţii umanitare, în legătură cu terorismul internaţional
Autorităţile bosniace anchetează mai multe asociaţii umanitare locale suspectate că au înlocuit organizaţii neguvernamentale interzise din cauza legăturilor cu terorismul internaţional, anunţă surse oficiale. ”Avem informaţii că persoane care lucrau pentru organizaţii interzise în Bosnia conduc acum asociaţii cu nume diferite, ceea ce demonstrează că sînt încă active”, a declarat adjunctul ministrului bosniac pentru Securitate, Vjekoslav Vukovic. Acesta a precizat că au fost declanşate anchete în aceste cazuri, fără a oferi alte detalii. În cursul conflictului din Bosnia (1992-1995), mai multe organizaţii umanitare din ţări musulmane deschiseseră filiale în această ţară. În cadrul eforturilor de combatere a terorismului, autorităţile bosniace au închis, în 2002, sediile mai multor organizaţii. După atentatele comise în SUA la 11 septembrie 2001, şase suspecţi arabi au fost arestaţi în Bosnia şi predaţi ulterior autorităţilor americane. În cursul conflictului armat, sute de combatanţi veniţi din ţări arabe au mers în Bosnia pentru a se alătura musulmanilor bosniaci. La sfîrşitul conflictului, numeroşi combatanţi au obţinut cetăţenie bosniacă. Peste 500 de persoane au pierdut cetăţenia bosniacă după înfiinţarea în 2006 a unei comisii guvernamentale însărcinată cu studierea dosarelor suspecţilor.
SUA - Operaţiune de combatere a prostituţiei de minori
Peste 300 de persoane au fost arestate pentru implicare în mai multe reţele de prostituţie de minori, iar 21 de copii au fost salvaţi în cadrul unei operaţiuni la scară naţională în SUA, a anunţat FBI. ”Operaţiunea Cross Country, care a durat cinci zile, a acoperit 16 oraşe din zece state şi Districtul Columbia şi a dus la prinderea a 389 de persoane care exploatau copii pentru prostituţie”, a anunţat agenţia federală de investigaţii. Ancheta a descoperit fapte mergînd de la prostituţie de minori în refugiile pentru camionagii de pe autostrăzi, pînă la promovarea acestor ”servicii” pe Internet, potrivit FBI.
Israel - Eliberat pentru bună purtare
Omri Sharon, unul dintre fiii fostului premier israelian Ariel Sharon, condamnat la şapte luni de închisoare pentru finanţare ilicită a campaniilor electorale ale tatălui său, a fost pus în libertate miercuri, după ce a beneficiat de o reducere a pedepsei, pentru bună purtare. Omri Sharon, în vîrstă de 43 de ani, a fost eliberat în cursul după-amiezii din închisoarea Ramleh, situată în apropiere de Tel Aviv, unde era aşteptat de fratele său, Gilad şi de o mulţime de jurnalişti. Omri Sharon a început ispăşirea pedepsei la 27 februarie, iar la 2 iunie a beneficiat de o reducere a pedepsei, pentru bună purtare. În 1999, fiul fostului premier israelian a creat o societate care a primit contribuţii de la companii din Israel şi străinătate, în valoare totală de aproximativ 1,4 milioane de dolari, de şase ori mai mult decît este legal. Fondurile au fost utilizate pentru finanţarea campaniei tatălui său la alegerile primare din cadrul Likud, important partid de dreapta, din 1999. Ariel Sharon a reusit să obţină învestitura Likud pentru a candida la funcţia de premier al Israelului, funcţie pe care a reuşit să o cîştige în februarie 2001. Fostul premier israelian este în comă din ianuarie 2006, fără ca starea sa de sănătate să se amelioreze. Actualul premier israelian, Ehud Olmert, care i-a succedat în funcţie, face şi el obiectul unei anchete privind suspiciunea de finanţare ilegală a campaniei sale electorale.
Marea Britanie - Amendaţi din cauza rudelor
Britanicii ar putea plăti o amendă de circa 6.300 de euro, dacă rudele lor depăşesc perioada prevăzută de viză, după ce Guvernul a renunţat la propunerea ca cetăţenii să achite o garanţie pentru rudele din străinătate care vizitează Marea Britanie, scrie ”The Daily Mail”, în ediţia electronică. Ministrul pentru Imigraţie, Liam Byrne, propusese, în decembrie, introducerea unei garanţii financiare pentru a împiedica cetăţenii străini să rămînă în ţară mai mult decît perioada prevăzută de viză. Însă, conform propunerilor Ministerului de Interne prezentate miercuri, cetăţenii britanici ale căror rude rămîn peste perioada de timp stabilită de viză riscă o pedeapsă de pînă la 14 ani de închisoare sau o amendă de 6.300 de euro. Proiectul se va aplica în cazul rudelor care vin în Marea Britanie şi care au nevoie de viză, între care bunici, copii, mătuşi, unchi sau veri de gradul întîi. În prezent, rudele din străinătate care vin în Marea Britanie au nevoie de vize turistice.
Pakistan - Atac islamist
Militanţii islamişti au incendiat, joi, un hotel din singura staţiune de schi a Pakistanului, în condiţiile în care securitatea s-a deteriorat în valea turistică din nord-vestul ţării, în pofida unui armistiţiu încheiat în urmă cu o lună. Valea Swat a fost, pînă anul trecut, una dintre destinaţiile turistice ale Pakistanului, datorită ruinelor budiste, a terenului de golf, a izvoarelor cu păstrăv şi staţiunii de schi. Jumătate din hotel a ars complet. Hotelul din staţiunea Malam Jabba era deţinut de autoritatea de stat pentru turism. Militanţii s-au infiltrat în vale prin graniţa afgană, anul trecut, pentru a susţine un cleric radical din regiune. Armata pakistaneză a început lupta împotriva lor în noiembrie, după ce militanţii au recurs la violenţă în campania menită să impună controlul taliban în regiune. Hotelul a fost închis în luna august, după escaladarea tensiunilor în Valea Swat, iar apoi personalul a fost concediat din cauza lipsei turiştilor.