Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 24 Iunie 2008 / 00:00 471 accesări

Şedinţă CSAT

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se va reuni, mîine, în şedinţă. Conform Legii 42/2004, CSAT trebuie să aprobe, pînă la 30 iunie a fiecărui an, forţele şi mijloacele care pot fi puse la dispoziţie în vederea participării forţelor armate la misiuni în afara teritoriului statului român în anul următor. CSAT ar mai putea discuta şi despre achiziţia de avioane multirol şi se va face şi o analiză privind securizarea frontierei României în contextul integrării euro-atlantice, referitoare la riscurile şi vulnerabilităţile înregistrate la frontierele ţării. Pe de altă parte, Senatul a aprobat, în 22 aprilie 2008, raportul Comisiei de anchetă a presupuselor centre de detenţie CIA pe teritoriul ţării, care precizează că nu există astfel de facilităţi şi nici baze americane secrete în România. Preşedintele de şedinţă, Doru Ioan Tărăcilă, a precizat atunci că numai CSAT poate decide dacă instituţiile care au secretizat anexele raportului trebuie să le desecretizeze. Atunci, el s-a declarat convins că CSAT va dezbate în proxima şedinţă problema desecretizării anexelor.

Membrii Comisiei de Cod electoral nu au avut ce să dezbată

Membrii Comisiei de Cod electoral nu au avut ce să dezbată în şedinţa de ieri, deoarece parlamentarii nu au făcut propuneri pentru delimitarea colegiilor electorale, deşi data limită pentru delimitarea acestora este 19 iulie. “Propun să le trimitem o scrisoare liderilor de grupuri parlamentare, în care să-i rugăm să transmită parlamentarilor să redacteze propuneri”, a spus preşedintele comisiei, Mihai Voicu. El a explicat că parlamentarii cunosc situaţia din teritoriu, fiind în măsură să facă propuneri, în timp ce membrii comisiei nu cunosc decît în parte această situaţie.

Parlamentul prelungeşte mandatul membrilor Curţii de Conturi

Cele două Camere ale Parlamentului se reunesc, mîine, în şedinţă comună, pe ordinea de zi fiind, printre altele, prelungirea mandatului membrilor Curţii de Conturi şi aprobarea scrisorii preşedintelui României, referitoare la înfiinţarea Centrului de Excelenţă NATO. Secretarul Camerei Deputaţilor, Ioan Munteanu, a declarat, ieri, după şedinţa Birourilor reunite ale celor două Camere, că mandatul membrilor Curţii s-a încheiat pe 31 mai, dar Parlamentul îl va prelungi pînă pe 30 septembrie: “Pînă atunci, sperăm că se va adopta şi Legea Curţii de Conturi”. De asemenea, senatorii şi deputaţii vor mai prelungi, în şedinţa comună, termenul de depunere a rapoartelor de activitate a comisiei de verificare a interceptării comunicaţiilor şi a comisiei de analiză a activităţii ICE Dunărea.

Guvernul discută Strategia de Dezvoltare Durabilă a României

Guvernul se va reuni astăzi în şedinţă pentru a discuta Strategia Naţională privind Dezvoltarea Durabilă a României, document care stabileşte obiective concrete în acest sens pe termen scurt şi lung, pînă în 2030. “Documentul stabileşte obiective concrete pentru trecerea la un nou model de dezvoltare bazat pe cunoaştere şi inovare şi stabileşte direcţiile principale de acţiune pentru însuşirea şi aplicarea principiilor dezvoltării durabile în perioada imediat următoare”, arată Guvernul. Strategia propune o viziune a dezvoltării durabile a României în perspectiva următoarelor două decenii, cu obiective care transced durata ciclurilor electorale.

Deputaţii care absentează nemotivat, publicaţi pe internet

Deputaţii îşi vor modifica, în sesiunea din toamnă, regulamentul propriu de funcţionare, comisia de specialitate propunînd, în acest sens, ca numele parlamentarilor care absentează nemotivat de la lucrări să fie publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor. Deputaţii vor putea obţine concedii plătite de cel mult opt zile în cursul unei sesiuni parlamentare. Comisia de regulament a introdus noi articole care precizează că deputaţii îşi desfãşoară activitatea atît prin participarea la lucrările Camerei, cît şi la activităţi aflate în afara acesteia, cum ar fi în circumscripţiile electorale. Alte prevederi modificate ale regulamentului Camerei Deputaţilor se referă la imunitatea parlamentară a deputaţilor. Raportul comisiei de regulament va fi supus dezbaterii plenului Camerei în sesiunea de toamnă.



12