Rusia - Scurgeri de amoniac
Doi muncitori au murit în urma unei scurgeri de amoniac la un centru de procesare a cărnii din regiunea Saratov, situată în sudul Rusiei, a declarat duminică o sursă din cadrul poliţiei locale. Scurgerea celor 600 de kilograme de amoniac de la centrul din oraşul Balakovo a avut loc sîmbătă seara, în urma unei explozii la staţia de compresoare. Potrivit aceleiaşi surse, consecinţele scurgerii de amoniac au fost eliminate în cursul nopţii de sîmbătă spre duminică.
Filipine - Ciclon devastator
Ciclonul Fengshen a provocat moartea a 155 de persoane în Filipine, în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren, a declarat la postul local de radio directorul filialei din această ţară a Crucii Roşii, Richard Gordon. Bilanţul anterior era de aproximativ 85 de morţi. Numărul victimelor ar putea creşte însă, după ce un feribot cu peste 700 de persoane la bord s-a scufundat în apropierea unei insule din centrul Filipinelor, pînă în prezent fiind găsiţi foarte puţini supravieţuitori. Majoritatea celor 626 de pasageri şi 121 de membri ai echipajului au fost daţi dispăruţi, iar proprietarul vasului, Sulpicio Lines, a declarat că a pierdut contactul cu feribotul, ce efectua o cursă Manila-Cebu.
China - Un nou dezastru
O tornadă a distrus 650 de locuinţe în numai cinci minute şi a avariat alte aproape 1.000, provocînd moartea unei persoane, în China. Tornada s-a înregistat în provincia Anhuni din estul ţării, sîmbătă, provocînd pagube de 2,7 milioane de dolari. Circa 45 de persoane, dintre care opt rănite grav, au fost transportate la spital, după ce tornada a afectat comitatul Lingbi. Peste 20.000 de persoane au fost afectate de tornadă, iar 950 au fost strămutate.
SUA - Zeci de incendii
Aproximativ 75 de incendii au fost declanşate în urma furtunilor din nordul statului american California, în timp ce oficialii din sud erau pe punctul de a stinge un focar ce a distrus cÎteva locuinţe şi a determinat evacuarea a mii de persoane. Furtunile au declanşat numeroase incendii în Pădurea Naţională Shasta-Trinity, din apropiere de Redding, însă niciunul dintre acestea nu reprezenta un pericol imediat pentru locuinţe. La sud de San Francisco, un incendiu ce a mistuit mai multe case şi a determinat închiderea parţială a unei autostrăzi era localizat în proporţie de 90%, potrivit unor oficiali din Departamentul forestier şi de protecţie împotriva incendiilor. Ordinele de evacuare au fost ridicate, la o zi după ce 2.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele. Circa 650 de pompieri încearcă să stingă incendiile, care au distrus 15 imobile.
Spania - Atac la frontieră
Zeci de imigranţi ilegali africani au luat cu asalt duminică un post de frontieră din enclava spaniolă de pe teritoriul marocan Melilla, încercînd să pătrundă pe teritoriul Spaniei. Potrivit postului naţional de radio spaniol, care afirmă că erau aproximativ 70 de persoane, imigranţii nu au încercat să escaladeze gardurile ce marchează frontiera, aşa cum s-a întîmplat în trecut, dar au reuşit să domine forţele de ordine spaniole şi marocane, atacîndu-le cu pietre. Acesta este primul asalt masiv al imigranţilor africani asupra enclavei Melilla, din 2006, cînd un imigrant a fost ucis încercînd să pătrundă pe teritoriul spaniol, alături de alte cîteva zeci de persoane.
Irak – Atentat sinucigaş
Cel puţin 16 persoane au fost ucise şi alte 40 rănite, duminică, într-un atentat sinucigaş comis de o femeie în centrul oraşului Baaquba, situat la nord de Bagdad, au declarat surse medicale şi din cadrul serviciilor de securitate. Atacatoarea a acţionat bomba pe care o avea asupra sa în apropierea unei patrule a poliţiei, însă explozia a afectat numeroşi civili adunaţi în faţa intrării unui tribunal. Doi poliţişti şi un copil figurează printre victimele atentatului.
Serbia - Acord politic
Negocierile în vederea formării unui nou Guvern între coaliţia condusă de socialişti şi cea formată în jurul democraţilor au început oficial, cele două grupări convenind asupra principiilor de funcţionare a viitorului Executiv. La întîlnirea de două ore de sîmbătă seara, la sediul democraţilor, au participat liderii celor două formaţiuni politice, Ivica Dacic şi Boris Tadic, precum şi liderii partidelor partenere ale socialiştilor înaintea alegerilor. Ulterior, s-a anunţat că s-a convenit asupra principiilor de funcţionare ale viitorului Guvern şi că negocierile vor continua şi duminică. Oficial, distribuirea portofoliilor nu a fost menţionată.
Zimbabwe - Retragere din cursa prezidenţială
Liderul opoziţiei din Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, şi-a anunţat duminică retragerea din cursa prezidenţială, declarînd că nu poate să le ceară alegătorilor să îşi rişte vieţile votînd la cel de-al doilea tur de scrutin. “Mişcarea pentru Schimbare Democratică nu poate să le ceară alegătorilor să îşi rişte vieţile votînd la 27 iunie”, a afirmat acesta, precizînd că “preşedintele Robert Mugabe a declarat război opoziţiei. Candidatul Uniunii Naţionale Africane din Zimbabwe-Frontul Patriotic în alegerile prezidenţiale nu are nici un respect pentru Mişcarea pentru Schimbare Democratică”.
Marea Britanie - Laburiştii în corzi
Partidul condus de premierul britanic Gordon Brown a înregistrat o scădere considerabilă în sondaje faţă de Partidul Conservator, în primul an de mandat al acestuia. Sondajul BPIX, comandat de publicaţia “Mail on Sunday”, indică faptul că Partidul Laburist este devansat cu 23 de puncte de Partidul Conservator, 26% dintre cei chestionaţi răspunzînd în favoarea partidului premierului Brown, în timp ce 49% au declarat că preferă partidul de opoziţie. Potrivit sondajului, realizat pe un eşantion de 2.385 de persoane în intervalul miercuri-vineri, 85% dintre respondenţi au afirmat că Gordon Brown a avut o activitate mai slabă decît se aşteptau în calitate de premier, începînd din iunie anul trecut, cînd a preluat mandatul de la Tony Blair. Proporţia celor care sînt de părere că trebuie să demisioneze este de 44%.
Rusia - Opoziţia se regrupează
Partidul liberal de opoziţie din Rusia, Iabloko, l-a ales pe Serghei Mitrohin în funcţia de preşedinte, după ce liderul formaţiunii Grigori Iavlinski s-a retras. Iabloko şi-a organizat congresul la Moscova în perioada 21-22 iunie, pentru a-şi alege o nouă conducere. Vicepreşedinţii partidului ar putea fi înlocuiţi cu secretari responsabili cu proiecte precise, ce vor avea mai multă putere în procesul de decizie. Însuşi Grigori Iavlinski le-a recomandat delegaţilor să îl aleagă preşedinte pe Serghei Mitrohin, care a condus filiala din Moscova a formaţiunii. Iabloko a obţinut doar 1,6% din voturi în alegerile legislative din 2 decembrie, cu mult sub pragul de şapte procente necesar pentru a fi reprezentat în Duma de Stat. De altfel, niciunul dintre partidele de dreapta, inclusiv Uniunea Forţelor de Dreapta, nu a fost în măsură să treacă pragul electoral.
Spania - Realegere
Liderul dreptei spaniole Mariano Rajoy a fost reales sîmbătă, la Valencia, la conducerea Partidului Popular, care îşi schimbă orientarea către centru. În vîrstă de 53 de ani, acesta a fost ales cu 84,24% din sufragiile exprimate de cei 2.596 de delegaţi la cel de-al XVI-lea congres naţional al Partidului Popular care au participat la vot. Mariano Rajoy a stabilit orientarea partidului său către centru, pentru a-şi extinde baza electorală şi a putea pretinde revenirea la putere în 2012.