Belgia - Proxeneţi români condamnaţi
Cinci proxeneţi români au fost condamnaţi la cîte şapte ani de închisoare, de Curtea Corecţională din Bruxelles. Cei cinci au fost găsiţi vinovaţi de trafic de carne vie, spălare de bani în cadrul unei reţele criminale internaţionale. Bărbaţii, cu vîrste cuprinse între 24 şi 36 de ani, au fost obligaţi să achite şi cîte o amendă de 25.000 de euro. Complicele lor a fost condamnat la 4 ani închisoare. Anchetatorii belgieni au stabilit că reţeaua a spălat peste 800.000 de euro. Împotriva celor cinci români au depus plîngeri 16 femei, susţinute de o organizaţie pentru apărarea drepturilor omului.
Spania - Români arestaţi
Garda Civilă spaniolă a arestat cinci români, în localitatea Sabinanigo din nord-estul ţării, bănuiţi de implicare în asasinarea unei femei de afaceri, susţine publicaţia ABC în ediţia sa electronică. Cadavrul victimei, pe nume Maria Pilar Blasco, a fost descoperit săptămîna trecută, într-un canal de irigaţii. Arestarea celor cinci români intervine după reţinerea unui alt suspect, în vîrstă de 48 de ani, în legătură cu acest caz. Publicaţia nu precizează nici identitatea şi nici relaţia pe care o au românii cu acest suspect, deşi este posibil ca unii dintre ei să fi lucrat pentru el, ocazional.
Marea Britanie - Furt de date
Şase calculatoare care conţineau datele a 20.000 de pacienţi au fost furate dintr-un spital situat la periferia Londrei, informează “Daily Mail”, în ediţia electronică. Datele cu caracter privat erau păstrate în calculatoare, contrar regulamentelor Ministerului britanic al Sănătăţii. Incidentul a avut loc în Spitalul St.George, situat în Tooting, un cartier din sud-vestul Londrei. Este vorba de al patrulea caz de acest fel care a avut loc în această unitate medicală, în ultimul an. Datele includeau numele pacienţilor, codurile poştale, informaţii despre locul naşterii. Cu toate acestea, datele vor putea fi accesate doar prin introducerea parolelor de securitate. În mod normal, astfel de date sînt stocate în reţeaua informatică a spitalului, dar din cauza problemelor tehnice au fost transferate temporar în calculatoare.
Bulgaria - Pete de petrol pe Marea Neagră
Imagini luate prin satelit la 16 iunie arată pete mari de petrol care plutesc pe Marea Neagră, la numai 30 de kilometri de regiunea de coastă a Bulgariei. Acesta este al doilea avertisment privind deversarea de petrol în apropierea Bulgariei, publicat de site-ul rusesc Kosmiceskii Monitoring (monitorizare prin satelit), care a prezentat imagini cu pete mari de petrol în apropierea oraşului Varna, la sfîrşitul lui mai. Administraţia Maritimă a Bulgariei a declarat că în prezent verifică informaţiile, deşi sistemul de monitorizare prin satelit Clean Sea Net pe care îl foloseşte nu a avertizat asupra poluării. Potrivit autorităţilor, verificarea informaţiilor din mai nu a confirmat pe deplin că există poluare.
Bosnia - Elicopter prăbuşit
Un elicopter care transporta doi membri ai forţei UE de menţinere a păcii şi doi pasageri s-a prăbuşit joi, în centrul Bosniei, la circa 20 de kilometri nord de oraşul Travnik. Cele patru persoane, doi spanioli şi doi germani, aflate la bordul elicopterului au murit, a anunţat Ministerul spaniol al Apărării. Elicopterul EUFOR, de tip BO-105, efectua operaţiuni de transport de persoane şi s-a prăbuşit din motive deocamdată necunoscute, potrivit mărturiilor echipajului unui al doilea elicopter, care îl însoţea pe acesta.
Italia - Închisoare pe viaţă pentru membri ai clanului Casalesi
Curtea de Apel din Napoli a confirmat, joi, 16 pedepse cu închisoare pe viaţă împotriva unor membri ai clanului Casalesi, cel mai puternic din Camorra. Curtea a urmat cererea procurorului, de confirmare a celor 16 pedepse cu închisoarea pe viaţă pentru o serie de crime, mai ales împotriva presupusului lider Francesco “Sandokan” Schiavone, de 55 de ani, închis din 1998 şi împotriva altor trei lideri - Francesco Bidognetti, Michele Zagaria şi Antonio Iovine - ultimii doi încă neprinşi. Numai doi dintre acuzaţi au asistat la emiterea verdictului în apel pentru procesul “Spartacus”, împotriva clanului Casalesi, o acţiune istorică, ce reaminteşte de amplul proces împotriva mafiei siciliene, din urmă cu 20 de ani. Jurnalistul Roberto Saviano, autorul “Gomorra”, carte în care a dezvăluit mai ales faptele clanului Casalesi, a fost prezent în sală, pentru a arăta că nu îi este teamă, chiar dacă a primit ameninţări cu moartea din partea acestui clan. El a salutat verdictul, consdierat “o victorie a justiţiei”.
Serbia - Pedeapsă suplimentară
Un fost comandant al unei unităţi speciale a poliţiei sîrbe, deja condamnat că a organizat asasinarea premierului Zoran Djindjic, a primit o pedeapsă suplimentară de 40 de ani de închisoare, pentru că a încercat să ucidă şi un alt om politic, a informat agenţia Tanjug. Milorad Ulemek, fost comandant al unei unităţi speciale a poliţiei secrete (JSO), cunoscută drept “Beretele roşii”, a fost condamnat la 40 de ani de închisoare pentru uciderea a patru membri ai Mişcării sîrbe de Reînnoire (SPO) şi pentru tentativa de asasinare a liderului acestui partid, fostul ministru de Externe, Vuk Draskovici. Ulemek, numit “Legija”, a fost deja condamnat, în mai 2007, la 40 de ani de închisoare pentru asasinarea lui Djindjic, în martie 2003, după ce fusese condamnat la aceeaşi pedeapsă, în 2005, pentru asasinarea fostului preşedinte Ivan Stambolic, în august 2000. Curtea Supremă sîrbă l-a condamnat la 40 de ani de închisoare şi pe fostul şef al serviciilor secrete sîrbe, Radomir Markovic şi pe alţi doi foşti membri ai “Beretelor roşii”.
Marea Britanie - Om de afaceri acuzat de asasinarea soţiei
Un om de afaceri britanic, în vîrstă de 51 de ani, a fost acuzat de uciderea soţiei sale, dată dispărută în urmă cu nouă ani. Martin Hale, directorul unei companii britanice, a apărut în faţa instanţei din Kingston, joi, acuzat de uciderea soţiei sale, Maureen, care a dispărut în iunie 1999. Hale le spusese poliţiştilor că soţia sa, care avea 42 de ani la vremea respectivă, plecase de acasă, seara tîrziu, fără să spună unde se duce. Ea nu a luat niciun bun asupra sa, iar contul său bancar nu a fost accesat de atunci. Anchetatorii care s-au ocupat de caz sînt de părere că dispariţia femeii este total neobişnuită. Maureen, mamă a cinci copii, plănuise să-şi ducă fiii la un concert şi organizase o petrecere pentru fiica sa, care împlinea 15 ani. Hale a fost arestat în 1999, în legătură cu dispariţia, dar a fost eliberat fără a fi pus sub acuzare. Cadavrul femeii nu a fost găsit, în ciuda căutărilor intense ale anchetatorilor.
Turcia - Mai mulţi copii kurzi riscă 5 ani de închisoare
Un cor de copii kurzi din Turcia, cu vîrste între 12 şi 17 ani, acuzaţi că au cîntat marşuri de propagandă, riscă să facă cinci ani de închisoare. BBC relatează că membrii corului au avut, joi, prima înfăţişare la tribunalul din Diar-bakir, principalul oraş cu populaţie kurdă din sud-estul Turciei. Copiii au fost acuzaţi că au cîntat marşul Partidului Muncitoresc din Kurdistan la un festival de muzică din San Francisco. Corul de copii este acuzat şi că a arborat, în timpul reprezentaţiei din SUA, steaguri ale PKK. Copiii mai sînt acuzaţi de propagandă pentru PKK şi de încurajarea terorismului. Acuzaţii susţin însă că au cîntat imnul ”Hei, duşmanule!\'” la cererea publicului american şi că, de fapt, nici nu înţeleg versurile cîntecului.
Cipru - Sate evacuate din calea flăcărilor
Cel puţin şase sate din vestul Ciprului au fost evacuate din cauza unui incendiu de proporţii care se extinde cu repeziciune. Este primul incendiu de amploare care afectează Cipru, anul acesta. Insula se confruntă cu seceta de mai bine de o lună. Satele au fost evacuate preventiv după ce trei case au fost mistuite de foc. Flăcările, care potrivit martorilor ating pînă la 40 de metri înălţime, se răspîndesc rapid din cauza vîntului puternic şi a temperaturilor ce depăşesc 35 de grade Celsius. Pompierii, armata şi protecţia civilă se luptă deja cu incendiul, ajutaţi de elicoptere şi voluntari. Ciprul a cerut ajutorul Greciei, Israelului şi Libanului.
Croaţia - Documente ascunse
Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI) a acuzat Croaţia că ascunde documente legate de procesele a trei generali croaţi, Ante Gotovina, Mladen Markac şi Ivan Cermak, acuzaţi de crime de război. Ei sînt acuzaţi de crime de război în timpul şi după Operaţiunea Storm. Procurorii au cerut Tribunalului de la Haga să impună Croaţiei un termen-limită de 15 zile pentru a preda aceste documente privind acţiuni ale artileriei şi activităţi ale poliţiei în timpul operaţiunii. Potrivit oficialilor tribunalului, procurorii au formulat la 13 iunie o plîngere împotriva autorităţilor croate, pentru cooperare insuficientă.