Cipru - Incendiu forestier
Un incendiu forestier de proporţii a izbucnit miercuri, în sud-vestul Ciprului, riscînd să avarieze reşedinţele de vacanţă de pe insulă. Pompierii au precizat că incendiul este menţinut la distanţă de zonele rezidenţiale, însă cel puţin trei case de vacanţă au fost grav afectate. Elicoptere de la bazele militare britanice din Cipru au acordat asistenţă pompierilor locali, iar Grecia urmează să trimită avioane. Incendiul a izbucnit în zori şi s-a extins cu repeziciune în zona muntoasă dintre oraşele Larnaca şi Limassol. Cauza incendiului este deocamdată incertă. Cipru se confruntă cu cea mai gravă secetă şi intenţionează să importe apă de la Grecia, în cursul acestei luni.
Letonia - Premierul, rănit în accident
Premierul leton, Ivars Godmanis, a fost rănit într-un accident rutier, miercuri şi transportat la spital. Godmanis, în vîrstă de 56 de ani, a devenit premier al micului stat baltic membru UE în 20 decembrie 2007. El conduce o coaliţie din patru partide, care se confruntă cu o economie al cărei ritm de creştere scade semnificativ şi cu o rată a inflaţiei care a ajuns la un nivel record. Godmanis a fost numit premier şi după ce Letonia şi-a proclamat independenţa faţă de fosta Uniune Sovietică, în 1991, dar a demisionat în 1993, în timpul unei crize economice.
Franţa - Inedit
Între 60 şi 80 de camioane au blocat parţial, miercuri dimineaţă, împrejurimile cartierului de afaceri La Defense din Paris, şoferii cerînd măsuri care să îi poată ajuta să facă faţă la creşterea preţurilor la carburanţi. Camioanele au blocat două benzi de circulaţie din trei pe o porţiune a bulevardului din jurul cartierului de afaceri, determinînd o încetinire accentuată a traficului. Potrivit Organizaţiei Transportatorilor Rutieri Europeni (OTRE), în jur de 80 de camioane au fost prezente. OTRE solicită în special un preţ la motorină apropiat de nivelul mediu din luna ianuarie, adică 0,98 de euro pe litru fără TVA. În urma scumpirii petrolului, transportatorii francezi şi-au intensificat protestele, susţinînd că suferă de o fiscalitate defavorabilă în comparaţie cu cea a competitorilor lor europeni, atît în privinţa motorinei, cît şi în domeniul social.
Belgia - Proteste cu tractoare
Zeci de tractoare s-au îndreptat, miercuri dimineaţă, pe autostrada care asigură legătura între Namur şi Bruxelles, spre capitala belgiană, unde au avut loc proteste faţă de creşterea preţurilor la carburanţi şi stagnarea celor la produse agricole. Tractoarele au intrat pe autostrada E411 prin dreptul capitalei regiunii Walonia, Namur, în pofida încercărilor poliţiei de le împiedica accesul, dar şi printr-un sector situat la nord de oraşul respectiv. Producătorii de lapte şi carne, în special, protestează faţă de creşterea preţului la energie şi materie primă, care nu se reflectă însă şi asupra preţului de vînzare a produselor la marile reţele de distribuţie. O a doua manifestaţie, la care au participat sute de taxiuri şi de camioane, a fost, de asemenea, organizată la Bruxelles, de către Uniunea Profesională din Trasporturi şi Logistică. Această asociaţie patronală din sectorul transporturilor rutiere cere permisiunea de a majora preţurile serviciilor pentru a ţine pasul cu cele ale carburanţilor.
SUA - Compensaţii de 11 milioane de dolari
Justiţia americană a aprobat compensaţii de 11 milioane de dolari rudelor victimelor masacrului care a avut loc, în aprilie 2007, în campusul Universităţii Virginia Tech. Compensaţiile sînt acordate pentru 24 dintre cele 32 de persoane ucise în atacul comis de studentul Seung-Hui Cho la 16 aprilie 2007, precum şi pentru 18 răniţi. În privinţa celorlalţi opt morţi, rudele a doi dintre ei au decis să nu solicite despăgubiri, iar alte şase cazuri urmează să fie discutate ulterior. Celelalte măsuri compensatorii prevăd întîlniri cu guvernatorul statului Virginia şi cu responsabilii de la Universitatea Virginia Tech pentru îmbunătăţirea sistemelor de securitate.
Rusia - Zvonuri dezminţite
Ambasada Rusiei în Ucraina a dezminţit, miercuri, informaţiile apărute în presă referitoare la posibilitatea demiterii ambasadorului Viktor Cernomîrdin. Cotidianul rus “Nezavisimaia Gazeta” a relatat miercuri, citînd surse din cadrul Ministerului de Externe, că Moscova intenţionează să îl demită pe Viktor Cernomîrdin, care este ambasador în Ucraina de şapte ani, din cauză că nu promovează politicile Rusiei. Analişti ucraineni şi ruşi sînt de părere că posibila demitere a lui Cernomîrdin se datorează şi eşecului de continuare a manifestărilor organizate cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la crearea Flotei Mării Negre. Autorităţile din oraşul ucrainean Sevastopol au interzis aceste manifestări.
R. Moldova - Ajutoare ruseşti pentru secetă
Rusia va trimite o nouă serie de ajutoare umanitare R. Moldova, care a fost afectată de secetă în 2007, a anunţat un reprezentat al Guvernului rus. ”Rusia intenţionează să trimită, cît de curînd, un important lot de ulei şi grîu în regiunea moldovenească Găgăuzia, care duce o lipsă acută de grîu din cauza secetei”, a precizat sursa. Guvernul de la Chişinău s-a adresat comunităţii mondiale după puternica secetă din vara lui 2007, care a afectat circa 80% din teritoriul moldovenesc. La 25 octombrie 2007, Guvernul rus a decis să acorde R. Moldova un ajutor umanitar sub formă de grîu în valoare de circa 6,3 milioane de dolari. În noiembrie 2007, gigantul rus Gazprom a trimis un ajutor financiar în jur de 4,3 milioane de dolari R. Moldova, pentru achiziţionarea de combustibil. În martie 2008, Rusia a trimis 30 de tone de hrişcă, 24 de tone de orez şi cinci tone de conserve de carne în valoare de 3,8 milioane de dolari şcolilor şi instituţiilor preşcolare din regiunea autonomă Găgăuzia, cea mai afectată de secetă.
Bulgaria - Nou model politic
Preşedintele bulgar, Gheorghi Părvanov, a prezentat propunerea sa de reformare a modelului politic în Bulgaria. Propunerea vizează trei direcţii principale: necesitatea unor garanţii pentru reprezentarea la nivel naţional a partidelor politice, transparenţă privind finanţarea formaţiunilor şi recîştigarea încrederii electoratului prin intermediul unei reforme a sistemului electoral. Astfel, partidele care au atins pragul de 1% (2% în cazul coaliţiilor) la alegerile legislative anterioare au dreptul de a participa la alegerile locale, putînd desemna candidaţii la primărie şi realiza liste electorale. În privinţa transparenţei finanţării partidelor, Părvanov propune înregistrarea donatorilor, cu o limită prestabilită pentru suma donată. Părvanov vrea, de asemenea, să introducă un sistem electoral proporţional, în vederea cîştigării încrederii electoratului.
Afganistan - 23 de talibani omorîţi
Un număr de 23 de combatanţi islamişti şi doi militari afgani au fost ucişi miercuri, în cursul operaţiunii lansate de armata afgană şi forţele NATO împotriva talibanilor din sudul Afganistanului. ”Un grup de inamici ai poporului au reprezentat ţinta avioanelor NATO în satul Ta-been, din districtul Arghandab. Din informaţiile pe care le deţinem, 20 de terorişti locali şi străini au fost ucişi”, a afirmat ministerul afgan al Apărării. În plus, trei terorişti au fost ucişi în timpul unui schimb de focuri cu militari ai armatei afgane, în sudul districtului Arghandab. Marţi seară, patru militari britanici, între care o femeie, au fost ucişi în Afganistan, în urma unei explozii care a vizat vehiculul în care se aflau. Este vorba despre prima victimă feminină a contingentului britanic din această ţară. Alte şase femei britanice şi-au pierdut viaţa în Irak. Pe de altă parte, un comandant taliban a avertizat că în Afganistan sînt zeci de atacatori sinucigaşi pregătiţi să lanseze noi atacuri, relatează Sky news. Liderul militanţilor, care susţine că numele său este Hazar Gul, a coordonat recenta tentativă de asasinare a preşedintelui afgan Hamid Karzai. El a precizat că pentru insurgenţi este extrem de simplu să comită atacuri, deaorece s-au infiltrat în armata naţională afgană. Comandantul a declarat că are în subordine 350 de combatanţi în districtul Kapisa, din apropierea capitalei. ”Militarii americani nu au nici o autoritate. Dacă mergi pe drumurile ocolitoare sau în zonele rurale, totul este în mîinile noastre”, a subliniat el.
China - Seism
Două persoane au murit în urma unei replici cu magnitudinea de 4,5 grade a cutremurului de la 12 mai, produse în nord-vestul Chinei, a anunţat agenţia China Nouă. Replica a fost înregistrată marţi după-amiază, în zona Ningqiang din provincia Shaanxi, frontalieră cu Sichuan, unde a fost localizat epicentrul seismului cu magnitudinea de 8 grade. Cele două persoane au murit după ce locuinţele lor s-au prăbuşit. Un alt bărbat a suferit răni la picioare, după ce a căzut de pe un acoperiş pe care îl repara. Seismul de la 12 mai s-a soldat cu 69.172 de morţi şi 17.420 de dispăruţi, potrivit ultimului bilanţ.