Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 27 Mai 2008 / 00:00 516 accesări

Rusia -Tragedie aeriană

Un avion cargo rusesc s-a prăbuşit, luni, în apropierea aeroportului Celiabinsk din regiunea Urali, provocînd moartea celor nouă membri ai echipajului, a anunţat purtătorul de cuvînt al Ministerului rus al Transporturilor. Avionul An-12 s-a confruntat cu probleme tehnice în jurul orei 12.15 GMT (15.15 ora României), cînd se afla la zece kilometri de aeroport. Aerovanva decolase de la Celiabinsk în direcţia Perm. Echipajul a transmis turnului de control că există fum în carlingă, iar ulterior, localnicii au anunţat prăbuşirea avionului. Agenţiile de presă ruse au relatat că la locul accidentului au fost găsite nouă cadavre. Avionul, care aparţinea companiei Moskovia, nu avea marfă la bord. Avioanele de tip An-12 sînt destul de vechi, dar încă sînt folosite pentru curse pe distanţe scurte şi medii. În ultimii ani, Rusia a investit milioane de dolari pentru modernizarea flotei aeriene. Cu toate acestea, accidentele aviatice sînt destul de frecvente, în principal în regiunile în care standardele de siguranţă aeriană sînt flexibile.

SUA -Tornade ucigaşe

Cel puţin şapte persoane au murit, duminică, în urma tornadelor şi furtunilor violente care s-au abătut asupra regiunilor centrale din SUA, au anunţat autorităţile americane. În statul Iowa, oraşele Parkersburg şi New Hartford au fost afectate, duminică după-amiază, de o tornadă puternică, care a omorît şase persoane, distrugînd 50-60 de locuinţe şi alte structuri. Echipele de intervenţie echipate cu dispositive speciale au început operaţiunile de recuperare a supravieţuitorilor în oraşul Parkersburg, cu o populaţie de 1.800 de locuitori şi situat la circa 110 kilometri nord-est de Des Moines. Un copil de 2 ani a murit în orăşelul Hugo din statul Minnesota, unde cîteva zeci de case au fost distruse. Furtunile s-au abătut asupra regiunilor centrale din SUA începînd de duminică după-amiază. Sezonul tornadelor în SUA atinge nivelul de maximă intensitate la sfîrşitul primăverii şi începutul verii, deşi furtuni puternice se înregistrează şi toamna. Peste 100 de persoane au fost ucise în SUA, în cursul acestui an, în urma acestor fenomene meteo extreme.

Franţa - Un diplomat va coordona serviciile de informaţii

Un diplomat, ambasador în Irak şi apoi în Algeria, va fi numit în funcţia de coordonator al serviciilor de informaţii pe lîngă preşedintele Franţei, un post nou care va fi creat în vara aceasta. Bernard Bajolet, în vîrstă de 59 de ani, ambasador al Franţei în Algeria de la sfîrşitul lui 2006 şi în Irak între 2004 şi 2006, se va instala la palatul prezidenţial în cursul lunii iulie. În Irak, Bajolet a gestionat, în două reprize, o criză provocată de răpirea jurnaliştilor francezi, de fiecare dată cu un deznodămînt fericit. Crearea postului a fost prevăzută în Cartea Albă privind apărarea şi securitatea naţională, care va fi publicată în iunie. Bajolet s-a întîlnit, săptămînile trecute, cu directorii tuturor serviciilor de informaţii şi contraspionaj din cadrul Ministerului de Interne (Direcţia pentru supravegherea teritoriului şi informaţiilor generale, regrupate în Direcţia centrală a informaţiilor interne, începînd de la 1 iulie) sau al Apărării (Direcţia generală a securităţii externe, Direcţia informaţiilor militare, Direcţia pentru protecţie şi securitate).

Cehia - Preşedintele ar putea fi dat în judecată

Preşedintele ceh, Vaclav Klaus şi soţia sa, Livia, riscă să fie daţi în judecată, din cauza modului în care au achiziţionat un apartament, potrivit site-ului iDnes.cz. O companie imobiliară acuză familia Klaus că ar fi dobîndit apartamentul din Praga într-un mod nejustificat şi cere returnarea imobilului în instanţă. Site-ul scrie că preşedintele Klaus şi soţia sa au cîştigat drepturile pentru achiziţionarea apartamentului de la Ivan Prikryl, în prezent şeful secretariatului lui Miloslav Vlcek, preşedintele Camerei Deputaţilor (social-democraţi, CSSD, opoziţie) şi un colaborator al preşedintelui CSSD, Jiri Paroubek. iDnes susţine că transferul drepturilor către familia Klaus face subiectul acestui proces. Preşedintele şi soţia sînt acuzaţi că nu ar fi intrat pe deplin în posesia drepturilor deoarece înţelegerea nu era semnată şi de soţia lui Prikryl. Vaclav Klaus, în calitate de şef al statului ceh, locuieşte într-o vilă în cadrul complexului Castelului Praga. Preşedintele ceh deţine un apartament de opt camere în Praga, o casă în capitala cehă, un apartament cu trei camere în staţiunea montană Pec pod Snezkou şi o casă de vacanţă în Prudice, sudul Bohemiei.

Ucraina - Actualul primar al Kievului câştigă alegerile

Primarul în exerciţiu al Kievului, Leonid Cernoveţki, este cîştigătorul alegerilor municipale din capitala ucraineană, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne, prezentat duminică de canalul de televiziune ICIV. Cernoveţki a obţinut 32% din voturi, în vreme ce rivalul său, fostul campion mondial la categoria grea în versiunea WBC, Vitali Klitschko, a acumulat doar 19,8% din sufragii, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev şi de Fundaţia Iniţiativelor Democratice. Oleksandr Turcinov, fost vicepremier, propus de partidul şefului Guvernului ucrainean, Iulia Timoşenko, a înregistrat 20,3% din totalul voturilor. Birourile electorale au fost deschise duminică între orele 07.00 şi 22.00 (07.00-22.00, ora României). Un total de 70 de candidaţi au fost înscrişi în competiţie.

Turcia -Explozie la o conductă de gaz

Fluxul gazului natural iranian către Turcia a fost întrerupt, luni dimineaţă, în urma unei explozii care a afectat o conductă de gaz pe teritoriul turc, a declarat un oficial din cadrul Ministerului turc al Energiei. “Există şanse mari ca la baza exploziei conductei să fi fost un sabotaj. Explozia a survenit la 13 kilometri în interiorul teritoriului Turciei”, a precizat oficialul. Iranul furnizează peste 20% din importurile de gaze naturale ale Turciei, deşi Teheranul întrerupe adesea alimentarea în lunile de iarnă, în încercarea de a-şi asigura necesarul intern.

Rusia -Pană de curent în Inguşetia

Aproape 200.000 de persoane au rămas fără elecricitate, duminică, în Inguşetia, republică rusă din Caucaz învecinată cu Cecenia, ca urmare a rafalelor violente de vînt şi a ploii. Rafalele de vînt au înregistrat 30 de metri pe secundă şi au avariat mai multe linii de înaltă tensiune în numeroase localităţi din această regiune. Operaţiunile de reparaţie erau în curs, ieri.

Thailanda -Incendiu la ambasada Myanmarului

Un puternic incendiu a distrus, ieri dimineaţă, o parte din ambasada Myanmarului în Thailanda. Incidentul i-a obligat de funcţionarii ambasadei să închidă pentru cîteva ore biroul de eliberare a vizelor, sporind astfel îngrijorarea numeroşilor reprezentanţi ai organizaţiilor umanitare care aşteaptă de peste două săptămîni definitivarea formalităţilor. Flăcările au cuprins repede clădirea de două etaje situată în centrul financiar din Bangkok. Pompierii au reuşit să stingă incendiul într-o oră, menţionînd că nu s-au înregistrat victime. Cauzele declanşării incendiului nu au fost încă stabilite, dar poliţia nu crede că ar fi vorba de o mînă criminală. Angajaţii ambasadei sînt de părere că de vină ar fi un scurtcircuit. Departamentul de eliberare a vizelor se afla în partea distrusă de flăcări. Biroul a fost asaltat, în ultimele trei săptămîni, de o mulţime de membri ai organizaţiilor umanitare care încercau să pătrundă în Myanmar pentru a distribui ajutoare sutelor de mii de sinistraţi de pe urma ciclonului Nargis.

Italia - 53 de membri Camorra, arestaţi

Carabinierii din Neapole au arestat, luni, 53 de membri ai Camorra (Mafia napolitană) şi au confiscat bunuri în valoare de 80 de milioane de euro. Operaţiunea efectuată de carabinierii din Caserta, conform unui ordin al Parchetului din Neapole, a fost condusă împotriva clanului Iovine. Cele 53 de persoane arestate sînt acuzate de asociere cu grupări mafiote, extorcare, deţinere ilegală de arme şi spălare de bani. Printre persoanele arestate figurează şi Giussepe Iovine, fratele lui Antonio, liderul clanului, şi el dat în urmărire. Membrii clanului au comis, în mod sistematic, acte de corupţie în rîndul funcţionarilor publici, pentru a cîştiga licitaţiile şi pentru a influenţa alegerea candidaţilor care le conveneau, la alegerile locale din 2004. Banii primiţi ilegal au fost reinvestiţi în jocuri video şi pariuri. Suma de 80 de milioane de dolari investită în bunuri mobile şi imobile, dar şi sub formă de participaţii în cadrul unor societăţi, reprezintă rezultatul procesului de spălare a acestor bani. În cadrul aceleeaşi anchete, numeroase arme, dintre care şi puşti cu aer comprimat şi un Kalaşnikov, dar şi muniţie, au fost deja confiscate.

Rusia -Raport ONU respins

Ministerul rus al Apărării a respins, luni, concluziile unui raport al ONU potrivit cărora un avion militar rus ar fi doborît, la jumătatea lunii aprilie, o aeronavă georgiană fără pilot, în regiunea separatistă Abhazia. ”Respingem această informaţie. Niciun avion de-al nostru nu a încălcat vreun spaţiu aerian şi cu siguranţă nu a deschis focul”, a declarat Aleksandr Drobicevski, purtătorul de cuvînt al Ministerului rus al Apărării.

Georgia -Alegeri contestate

Aproximativ 30.000 de georgieni au ieşit în stradă, luni, la Tbilisi, la apelul opoziţiei, pentru a denunţa victoria zdrobitoare a partidului preşedintelui Mihail Saakaşvili în alegerile legislative şi pentru a cere un nou scrutin. ”Poporul georgian nu a putut să îşi facă alegerea, iar rezultatele alegerilor au fost falsificate”, a declarat David Gamkrelidze, liderul Partidului Noilor Drepturi, din coaliţia opoziţiei. ”Refuzăm să intrăm în acest Parlament şi cerem o repetare a alegerilor”, a adăugat el, citind o declaraţie comună a nouă partide de opoziţie. După ce au protestat în faţa Comisiei Electorale Centrale, manifestanţii s-au reunit în faţa Parlamentului, în prezenţa unui dispozitiv important de poliţie. Manifestaţia s-a derulat în linişte, în pofida temerilor de tulburări similare celor din luna noiembrie, cînd forţele de ordine au dispersat violent manifestanţii, iar preşedintele a declarat stare de urgenţă. Principala coaliţie de opoziţie a anunţat vineri că va boicota noul Parlament. Mişcarea Naţională Unită, partidul preşedintelui Mihail Saakaşvili a cîştigat 120 de fotolii din totalul de 150 din Parlament. Coaliţia opoziţiei a ocupat a doua poziţie, cu 16 parlamentari. Observatorii OSCE au evocat progresele înregistrate faţă de alegerile prezidenţiale din luna ianuarie, dar tonul raportului a fost sever. Ei au constatat cazuri de intimidare, presiuni asupra observatorilor, nereguli importante la numărătoarea voturilor şi o distincţie vagă între activităţile administraţiei publice şi campania partidului aflat la putere.

Etiopia - Fostul dictator Mengistu, condamnat la moarte

Fostul dictator etiopian, colonelul Mengistu Haile Mariam, a fost condamnat la moarte, luni, în apel, ca şi 18 responsabili ai regimului său. Curtea Supremă etiopiană a decis să dea curs cererii Procurorului republicii, care a solicitat ca pedeapsa cu închisoarea pe viaţă să fie transformată în pedeapsă capitală pentru Mengistu şi ceilalţi acuzaţi. Fostul dictator, care trăieşte în exil în Zimbabwe din 1991, a fost declarat vinovat, la 12 decembrie 2006, de genocid în timpul perioadei numite ”Teroarea roşie” (1977 - 1978). În verdictul emis la 11 ianuarie, după un proces de mai bine de zece ani, Înalta Curte Federală a luat în considerare apelurile la clemenţă pentru a refuza condamnarea la moarte.

Myanmar - Ajutor internaţional de 100 de milioane de dolari

Peste 100 de milioane de dolari, atît vor să ofere donatorii internaţionali pentru victimele ciclonului Nargis din Myanmar. Ei i-au avertizat, însă, pe membrii juntei militare de la Rangoon că nu vor da alţi bani dacă organizaţiile umanitare străine nu vor putea intra în ţară. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care a revenit, duminică, la Bangkok, după o vizită în Myanmar, le-a cerut autorităţilor din fosta Birmanie să permită accesul organizaţiilor umanitare în sudul ţării. Premierul birman a declarat că va permite doar accesul vaselor civile, astfel că navele militare americane, franceze şi britanice care aşteaptă încărcate cu ajutoare pe coastele Myanmarului, de o săptămînă, nu vor putea participa la operaţiunea umanitară. Suspicioşi faţă de străini, liderii militari de la Rangoon consideră orice intervenţie din exterior drept o posibilă invazie. Potrivit unei estimări ONU, circa 2,4 milioane de oameni au nevoie disperată de ajutor.



12