Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 22 Mai 2008 / 00:00 465 accesări

Marea Britanie - Omorîtă de maşina de poliţie

O elevă de 16 ani din Newcastle upon Tyne a murit după ce a fost lovită de o maşină de poliţie care circula cu viteză, cînd traversa strada împreună cu şase prieteni, pentru a ajunge la un examen, relatează “The Times”. Poliţia a făcut apel la populaţie pentru păstrarea calmului, după ce au fost organizate mai multe proteste privind moartea fetei, pe nume Hayley Adamson. Martorii oculari au spus că tînăra a fost accidentată de una din cele două maşini de poliţie care circulau cu viteză pe şosea, aparent urmărindu-se una pe alta. Şoferul maşinii care a lovit-o pe Hayley căuta, potrivit surselor din poliţie, un hoţ de automobile. Prietenii fetei au spus că şoferii nu utilizau sirenele de poliţie sau girofarurile. Doi martori oculari au confirmat spusele acestora. În urma impactului, fata a aterizat la cîteva zeci de metri de maşină şi a murit pe loc. Ofiţerii au fost înconjuraţi de un grup de oameni furioşi care au aruncat pietre şi cărămizi, spărgînd vitrinele unor magazine din apropiere. Mai multe persoane au fost arestate, printre care şi fostul prieten al victimei, în vîrstă de 23 de ani, care a devenit agresiv cu poliţiştii şi a fost împuşcat cu o armă cu gloanţe oarbe. Mai multe dovezi privind acest caz sînt aşteptate de îndată ce este verificată “cutia neagră” computerizată a maşinii de poliţie, care înregistrează, printre altele, dacă în momentul accidentului funcţionau girofarul şi sirenele.

Germania - Incident armat la Hamburg

Un bărbat a murit şi alte trei persoane, printre care doi poliţişti, au fost rănite în urma unui incident armat, ieri, la Hamburg, a anunţat poliţia. Cei doi poliţişti au fost răniţi cînd au intrat într-o clădire în care izbucnise o dispută familială. Un bărbat de origine afgană a deschis focul asupra lor, după ce a rănit o femeie. Chiar el, rănit de poliţişti, s-a baricadat pe scări, unde a fost găsit mort după ce a sosit brigada specială de intervenţie. Poliţia nu a putut spune dacă bărbatul s-a sinucis sau a murit din cauza rănilor.

Serbia - Avion militar prăbuşit

Un avion de vînătoare de tip Eagle s-a prăbuşit în apropierea oraşului sîrb Centa din provincia Voivodina, dar pilotul a reuşit să se catapulteze şi nicio persoană nu a fost rănită, informează site-ul postului de radio B92. Avionul, aparţinînd Forţelor Aeriene sîrbe, s-a prăbuşit ieri, în jurul orei 11.00 (12.00 ora României), foarte aproape de comuna Zrenjanin. Forţele Aeriene sîrbe deţin 33 de aparate Eagle.

Suedia - Acte de sabotaj la o centrală nucleară

Autorităţile suedeze au arestat, miercuri, doi bărbaţi, inclusiv unul în geanta căruia au fost găsite urme de substanţe explozive, suspectaţi de pregătirea unor acte de sabotaj la o centrală nucleară din sudul Suediei. Purtătorul de cuvînt al poliţiei, care precizează că cei doi erau angajaţi temporar la centrala Oskarshamn, nu a putut spune ce legătură există între ei. La rîndul său, Anders Osterberg, purtătorul de cuvînt al companiei OKG, a precizat că cei doi erau sudori, iar unul dintre ei era angajat de două săptămîni. Poliţia anunţase, ieri dimineaţă, arestarea unuia dintre cei doi suspecţi la intrarea în centrala nucleară. În geanta lui au fost găsite urme de TATP (triperoxid de triacetonă), substanţă utilizată în atentatele comise la Londra, în iulie 2005. Compania OKG, care administrează centrala, a precizat că instalaţiile nucleare nu au fost în pericol niciun moment.

Franţa - A fost arestat liderul grupării separatiste ETA

Gruparea separatistă ETA a fost decapitată! Poliţiştii l-au arestat, ieri, în Franţa, la Bordeaux, pe cel care, presupun ei, este şeful grupării basce. Alături de Javier Lopez Pena, supranumit Thierry, au mai fost arestaţi alţi trei activişti ai grupării. Thierry, în vîrstă de 49 de ani, se află la conducerea ETA din 2006. Arestarea sa este cea mai puternică lovitură adusă ETA, după reţinerea, în 2004, tot în Franţa a fostului lider al grupării. Organizaţia ETA a ucis 820 de persoane, în cei 40 de ani de luptă armată pentru independenţa Ţării Bascilor. Chiar şi încătuşaţi, cei patru au strigat ”Trăiască ETA, vom învinge!”, înainte ca poliţiştii să-i bage în maşini.

Ucraina - Lege pentru retragerea flotei ruse din Crimeea

Preşedintele pro-occidental al Ucrainei, Viktor Iuşcenko, a cerut Guvernului să pregătească o lege care să pună capăt, în 2017, staţionării flotei ruse în Portul Sevastopol. Guvernul ucrainean trebuie să redacteze, în următoarele două luni, un proiect privind încetarea din 2017 a acordurilor internaţionale care fac acest port din Crimeea o anexă a flotei ruse din Marea Neagră. Comunicatul a fost publicat după o rezoluţie în acest sens adoptată vineri, de Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională. Flota rusă din Marea Neagră continuă să fie staţionată la Sevastopol chiar şi după destrămarea URSS, în baza unui acord încheiat pe 20 de ani între Moscova şi Kiev. Fostul premier pro-rus, Viktor Ianukovici, declara în 2006 că flota rusă ar putea rămîne în Ucraina şi după 2017. Preşedintele Iuşcenko militează pentru aderarea Ucrainei la NATO, iar diplomaţia ucraineană a încercat deja în ultimele luni să înceapă negocierile cu Rusia pentru retragerea flotei de la Sevastopol.

Bulgaria - UE ameninţă cu suspendarea fondurilor

Comisia Europeană a acordat Bulgariei un termen-limită, pînă la 16 iunie, pentru a dovedi că respectă regulile privind alocarea fondurilor europene, în caz contrar UE va bloca această finanţare. În următorii şase ani, Bulgaria trebuie să primească peste zece miliarde de euro din bugetul european, din care 3,5 miliarde pentru agricultură şi 6,85 pentru dezvoltare regională. O delegaţie a UE a plecat marţi spre Sofia, unde analizează modul în care au fost alocate fondurile şi stabileşte dacă standardele UE în materie de justiţie şi protecţia consumatorului sînt respectate. În iulie, Bruxelles-ul va prezenta un raport care va stabili dacă UE va lua măsuri drastice împotriva unuia dintre statele membre sau dacă rămîne la nivel de ameninţare.

Liban - Un nou preşedinte

Cele două tabere rivale din Liban au ajuns la un acord în vederea ieşirii din criză. Potrivit acestui acord, un nou preşedinte va fi ales în următoarele 24 de ore, a declarat primul-ministru al Qatarului, ţară care a fost mediator al negocierilor, şeicul Hamad Ben Jassem Al-Thani, în cursul unei ceremonii oficiale desfăşurate ieri, la Doha. Acordul mai cuprinde şi o clauză care interzice utilizarea armelor în scop politic. Criza politică libaneză dintre majoritatea parlamentară antisiriană şi opoziţia susţinută de Iran şi Siria, a degenerat, pe 7 mai, în confruntări violente între facţiunile rivale, soldate cu 65 de morţi în decurs de o săptămînă. Libanul a rămas fără preşedinte din noiembrie 2007, cînd Emile Lahud a renunţat la această funcţie.

Elveţia - Interzis la cerşit

Legea care interzice cerşetoria în Geneva a fost validată de Tribunalul Federal elveţian, care şi-a motivat decizia prin riscul de extindere a situaţiei şi atitudinea adeseori insistentă a cerşetorilor, care hărţuiesc cetăţenii. În hotărîrea sa, Curtea Penală a Tribunalului Federal a evocat, de asemenea, faptul că numeroşi cerşetori, adeseori minori, sînt în realitate exploataţi de două reţele care îi folosesc pentru profit. Asociaţia pentru apărarea drepturilor romilor Mesemrom, care a depus recurs împotriva legislaţiei geneveze, a deplîns decizia judecătorească, afirmînd că aceasta ”pedepseşte sărăcia”. Organizaţia se teme că decizia ar putea să conducă la extinderea interdicţiei cerşetoriei în toate cantoanele elveţiene. Intrată în vigoare în februarie, legea geneveză prevede ca orice persoană surprinsă în flagrant delict în canton să fie amendată. Aceasta a fost adoptată în noiembrie 2007, în contextul afluxului de cerşetori romi provenind din România.



12