Bulgaria – Avion utilitar prăbuşit
Un aparat al aviaţiei utilitare bulgare s-a prăbuşit, miercuri, în satul bulgar Topoli, provocînd moartea pilotului, relatează site-ul novinite.com. Aparatul s-a prăbuşit în apropierea unor locuinţe, în timpul unui zbor de rutină. Cauza accidentului nu a fost deocamdată stabilită.
Turcia – Explozie la o fabrică
O explozie produsă, joi, la o fabrică de produse lactate situată în apropierea capitalei turce s-a soldat cu doi morţi şi cinci răniţi, a relatat postul de televiziune NTV. Agenţia de stat Anatolia a informat că explozia a avut loc la un cazan din interiorul fabricii, fără a furniza alte detalii.
Rusia – Reactor nuclear închis
Al treilea reactor al centralei nucleare din Leningrad, în nord-vestul Rusiei, a fost închis, joi, de un sistem de protecţie în caz de urgenţă, relatează RIA Novosti, în pagina electronică. “Reactorul a fost testat după ce a fost recent modernizat şi activa la jumătate din capacitatea sa, cînd sistemul de închidere automată în caz de urgenţă a intrat în funcţiune”, au declarat oficiali din cadrul companiei de energie nucleară Rosenergoatom, care a adăugat că nu există scurgeri de radiaţii în urma acestei închideri neplanificate. Centrala este situată la 80 de kilometri vest de Sankt-Petersburg.
SUA - Proiect privind facilitarea accesului est-europenilor
Congresul american a dezbătut un proiect de lege menit să faciliteze accesul cetăţenilor est-europeni în SUA. În prezent, doar jumătate din statele comunitare sînt incluse în programul Visa Waiver în baza căruia cetăţenii acestor ţări pot intra pe teritoriul american fără viză, pe perioade scurte. Congresul american doreşte reformarea sistemului de imigraţie, pentru a facilita accesul cetăţenilor din statele care au aderat recent la UE. În cazul în care legea este adoptată, turiştii din noile state comunitare, dar şi cei din Coreea de Sud, vor trebui să completeze un formular pe Internet, cu informaţii personale, înainte de a călători în SUA, autorităţile americane urmînd să le verifice în baza de date a UE. Un eventual acord cu aceste state este negociat de Comisia Europeană, care vrea să se asigure că Washingtonul va proteja datele private ale cetăţenilor comunitari. Proiectul este deocamdată dezbătut la nivelul comisiilor din Congresul american, existînd puţine şanse să devină lege înainte de 2009.
Germania - Extrema-stîngă, sub supraveghere
Serviciile germane de Interne vor continua să supravegheze partidul de extremă-stîngă (Die Linke), a informat, joi, ministrul de Interne, Wolfgang Schäuble. “Die Linke continuă să se identifice, în programul său, ca o organizaţie extremistă”, potrivit raportului anual pe 2007 al serviciilor, publicat joi. În practica parlamentară, acest partid, format în fosta RDG, se prezintă însă ca o forţă de stînga reformistă. Avînd 840 de membri, aripa comunistă a partidului formează grupul cel mai extremist din cadrul Linke, ce reuneşte neocomuniştii din fosta RDG, sindicalişti şi dezamăgiţi ai social-democraţiei, potrivit raportului. Pentru a exercita supervizarea, serviciile folosesc un număr limitat de angajaţi, care de fapt nu spionează acest partid, ci se limitează la folosirea de informaţii accesibile publicului, a declarat preşedintele serviciilor, Heinz Fromm. Partidul, care are 53 deputaţi şi este reprezentat în 10 din cele 16 parlamente regionale ale Germaniei, a contestat supravegherea ce îl vizează, numind-o o tentativă de discreditare a membrilor şi simpatizanţilor săi. În ceea ce priveşte extrema-dreaptă, ea continuă eforturile pentru a se stabili în centrul sociatăţii, subliniază raportul, care vorbeşte despre intensificarea cooperării neonaziştilor dincolo de frontieră.
Franţa – Greva profesorilor
Profesorii francezi şi alţi angajaţi ai sectorului public au intrat în grevă, joi, protestînd faţă de reducerile de personal şi reformele anunţate de Guvernul conservator al preşedintelui Nicolas Sarkozy. Aceasta este a treia grevă de amploare în sectorul public, de la numirea lui Nicolas Sarkozy în funcţia de preşedinte, în urmă cu an, cînd a promis reforme care să revigoreze economia. Sindicatele plănuiesc deja o grevă mai amplă la 22 mai, la care vor participa angajaţi ai mai multor sectoare. “Suprimarea locurilor de muncă va crea probleme în sistemul serviciilor publice. Vor fi studiate mai puţine materii în şcoli şi vor fi clase mai mari”, a declarat liderul sindicatul UNSA, Patrick Gonthier. El a declarat că se aşteaptă ca trei sferturi dintre profesori să participe la ceea ce numeşte “o demonstraţie de forţă”. În sud-vestul oraşului Bordeaux au fost închise 27 din 98 de şcoli, în sudul Marsiliei. 139 din 465, în timp ce în estul oraşului Strasbourg. 26 din 112. În şcolile care au rămas deschise, doar o parte dintre profesori s-au prezentat la lucru. Sindicatele au cerut angajaţilor din sistemul sanitar, vămi şi Ministerul de Finanţe să se alăture grevei, pentru a protesta faţă de planurile de suprimare în acest an a 23.000 de posturi din sectorul public şi a 35.000 anul viitor, inclusiv posturi în domeniul educaţiei. Guvernul este de părere că suprimarea locurilor de muncă este necesară pentru reducerea cheltuielilor şi o echilibrare a bugetului pînă în 2012.
Afganistan – Atentat sinucigaş
Un atentat sinucigaş comis joi, în provincia Farah din vestul Afganistanului s-a soldat cu moartea a 18 poliţişti şi civili, au declarat o serie de oficiali. Incidentul a avut loc într-un bazar situat în apropierea unei secţii de poliţie din districtul Del Armam.
India – Furtună ucigaşă
Natura loveşte nemilos continentul asiatic. După Birmania şi China, a venit rîndul Indiei. Şase oameni au murit în oraşul Kanpur din statul Uttar Pradesh, situat în nordul ţării, din cauza unei furtuni declanşate pe neaşteptate. Arborii şi stîlpii de electricitate au fost smulşi din rădăcini de rafalele puternice de vînt. Un om a fost ucis, iar alţi patru au fost răniţi în urma prăbuşirii peretelui unui templu. În altă localitate din Uttar Pradesh, furtuna a provocat un puternic incendiu, care a ucis nouă oameni. Pîrjolul s-a întins apoi şi a distrus în cale 150 de sate. Numai într-o singură locuinţă, 12 oameni şi-au pierdut viaţa, dintre care cinci erau copii. Numărul victimelor din Uttar Pradesh a ajuns la 45, dar autorităţile locale se aşteaptă ca bilanţul să crească.
Myanmar – Ajutoare deturnate
Ţările care trimit ajutoare victimelor ciclonului Nargis din Myanmar trebuie să se asigure că acestea ajung la supravieţuitori şi că nu sînt deturnate de regimul militar, a avertizat, joi, organizaţia Human Rights Watch (HRW). Simplul fapt că ajutoarele ajung la Rangoon nu va ajuta neapărat victimele ciclonului, a adăugat organizaţia pentru apărarea drepturilor omului, într-un comunicat. HRW a precizat că are confirmarea faptului că anumite încărcături au fost deturnate de regim şi a preconizat un sistem de supraveghere independent, pentru a asigura că ajutoarele ajung, într-adevăr, la persoanele care au cea mai mare nevoie de ele. Deşi numeroase avioane cu ajutoare ajung în Myanmar, regimul continuă să limiteze desfăşurarea echipelor umanitare străine în cele mai afectate zone de ciclonul Nargis, care a provocat 66.000 de morţi şi dispăruţi, potrivit ultimului bilanţ oficial.
Liban - Reluarea curselor comerciale pe aeroportul din Beirut
Un avion al companiei libaneze Middle East Airlines a aterizat, în cursul serii de joi, pe aeroportul din Beirut, marcînd reluarea traficului comercial paralizat începînd din 8 mai, prin campania de protest demarată de opoziţia. Militanţii grupării şiite Hezbollah, principalul partid de opoziţie care a lansat o campanie de ”nesupunere civilă” împotriva Guvernului, au înălţat bariere de pămînt pe pista aeroportului, situat în sudul capitalei, paralizînd practic traficul aerian comercial. Barierele au fost ridicate în cursul zilei, după un anunţ al unei delegaţii al Ligii Arabe referitor la un acord în vederea reluării negocierilor între majoritatea parlamentară antisiriană şi opoziţia sprijinită de Siria şi Iran. Guvernul libanez a anunţat, miercuri, anularea măsurilor adoptate împotriva Hezbollah, care au dus la cele mai sîngeroase confruntări intercomunitare din Liban de la sfîrşitul războiului civil din anii \'90.
Nigeria - Dramă la conducta de petrol
Cel puţin 100 de persoane au fost ucise şi multe altele rănite după ce petrolul scurs dintr-o conductă distrusă de un buldozer pe o şosea situată la periferia capitalei nigeriene a luat foc, a anunţat Crucea Roşie. Numeroase case şi şcoli au fost cuprinse de flăcările care au devastat satul Ijegun.