Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 10 Mai 2008 / 00:00 506 accesări

Geoană critică Guvernul

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a criticat dur Guvernul pentru lipsa de reacţie faţă de “valul antiromânesc, cu tente xenofobe, rasiste şi fasciste” manifestat de autorităţile din Italia, dar şi pentru decalajul care există între România şi celelalte state ale UE. El susţine că o asemenea atitudine din partea unor politicieni italieni este de neacceptat pentru întreg grupul socialist european, iar PSD va taxa orice “ieşire” împotriva românilor. Totodată, Geoană a declarat că România are încă mari dificultăţi în ceea ce priveşte recuperarea decalajului faţă de alte ţări ale UE.

Vot uninominal pentru consilierii locali şi judeţeni?

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a declarat că legea privind introducerea votului uninominal pentru alegerea consilierilor locali şi judeţeni ar putea fi adoptată pînă la finalul actualei legislaturi: “Chiar dacă vine tîrziu pentru aceste alegeri, vom alege în 2012 prin acest sistem consilierii, pentru a duce sistemul uninominal la toate palierele”. Potrivit acestuia, votul uninominal promovează “valoarea individuală”.

Gabriela Creţu solicită iniţierea de discuţii cu Guvernul Berlusconi

Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu a solicitat, vineri, Executivului român iniţierea de discuţii bilaterale cu Guvernul Berlusconi pentru a se asigura că noua putere din Italia va respecta dreptul românilor la liberă circulaţie. Creţu a declarat că grupul PSD din Parlamentul European solicită Cabinetului Tăriceanu iniţierea de discuţii cu Guvernul de la Roma, în contextul declaraţiilor oficialilor italieni referitoare la posibilitatea expulzării cetăţenilor români de pe teritoriul acestei ţări sau la reintroducerea vizelor. Creţu a afirmat că membrii Comisiei Europene vor examina implementarea de către statele membre ale UE a Directivei privind libera circulaţie, iar la dezbaterea Raportului în PE socialiştii din PES se vor opune eventualelor măsuri de expulzare, precum şi unor eventuale “derive” ale Guvernului Berlusconi.

Diaconescu exclude retragerea sa din cursa electorală

Candidatul PSD la funcţia de primar general al Bucureştiului, Cristian Diaconescu, a declarat, vineri, că exclude retragerea sa din cursa electorală şi a menţionat că nu simte nevoia să se pregătească să facă ceva după alegerile din Bucureşti, oricare ar fi rezultatul acestora. El a spus că, oricare ar fi rezultatul pe care îl va înregistra la alegeri, nu are de pierdut. Pe de altă parte, Diaconescu a spus că această campanie electorală s-a concentrat nu pe proiectele candidaţilor, ci pe ceea ce politicienii au învăţat ţara să ofere în loc de programe şi propuneri pozitive. Pe de altă parte, Diaconescu şi-a exprimat scepticismul faţă de posibilităţile unui primar independent politic de a implementa programe, în condiţiile în care nu are de partea lui consilierii şi primarii de sector.

Oprescu nu se întoarce în PSD după alegerile locale

Candidatul independent la funcţia de primar general al capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, vineri, că exclude revenirea sa în PSD după alegeri. El a spus că, după alegeri, intenţionează să lanseze o mişcare socială cu componente legate de educaţie, învăţămînt, sănătate. Pe de altă parte, Oprescu a caracterizat drept “tîmpenii interplanetare” ideile vehiculate conform cărora el ar fi “mazeta, băţul lui Băsescu”, apreciind că astfel de mesaje sînt exprimate pentru a induce confuzie în rîndul alegătorilor. El a respins şi ipotezele conform cărora respingerea candidaturii sale de către BEM ar fi fost autoregizată, pentru a-şi crea evenimente de imagine.

Bucureştiul, locul de joacă al unor companii de construcţii

“Bucureştiul a ajuns locul de joacă al unor companii de construcţii şi este un oraş ostil locuitorilor săi, spre deosebire de Istanbul sau Paris”, a declarat, vineri, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu. El nu a nominalizat companiile de construcţii la care s-a referit, însă a adăugat că este necesară o strategie pentru dezvoltarea capitalei prin care să fie inclusă pe rute de transport şi de energie: “Nu se poate face o strategie pentru Bucureşti, dacă nu ştii cum se plasează pe rutele de energie şi de transport. Doar atunci se poate construi coerent un oraş”.



12