Bulgaria - Arestat la domiciliu
Tribunalul militar din Sofia a decis, luni, plasarea sub arest la domiciliu a adjunctului directorului diviziei speciale pentru combaterea crimei organizate (GDBOP), Ivan Ivanov, cercetat pentru scurgere de informaţii secrete şi de abuz de autoritate. Directorul pentru combaterea mafiei a fost arestat la 18 martie, după ce procuratura a iniţiat proceduri judiciare împotriva sa. Imediat după acest incident, Ivanov a fost demis de ministrul de Interne, Rumen Petkov, care ulterior a demisionat. Întregul incident a izbucnit după ce Atanas Atanasov, parlamentar al formaţiunii de dreapta Democraţii pentru Bulgaria Puternică, a dat publicităţii un disc cu înregistrarea unei operaţiuni GDBOP, în care era menţionat şi numele lui Ivanov. În acelaşi scandal, secretarul general al Ministerului de Interne, Valentin Petrov, a demisionat după ce Atanasov, împreună cu fostul director GDBOP, Vanio Tanov, l-a acuzat că a acoperit activităţile lui Ivanov şi a ajutat la exportul de amfetamină din Bulgaria.
SUA - Adolescent acuzat de plănuirea unui atac cu bombă
Un elev din Carolina de Sud, în vîrstă de 18 ani, a fost arestat după ce a ridicat un pachet cu elemente pentru fabricarea unei bombe, inclusiv nitrat de amoniu, în încercarea de a ataca liceul la care învăţa, au anunţat, luni, autorităţile americane. Ryan Schallenberger a fost arestat sîmbătă, cînd părinţii săi au anunţat poliţia după ce le-a fost livrată o cantitate de 4,5 kilograme de nitrat de amoniu, un agent oxidant folosit în dispozitive explozive, la locuinţa lor din Chesterfield, în apropiere de graniţa cu Carolina de Nord. Adolescentul intenţiona să fabrice mai multe bombe care urmau să fie detonate la Chesterfield, în ceea ce Schallenberger numea în jurnalul său “Columbine followup”. Potrivit poliţiei, jurnalul adolescentului indica admiraţia acestuia faţă de autorii atacului de la Liceul Columbine din Colorado, soldat cu 15 morţi. Schallenberger nu intenţiona însă să copieze atacul, plănuind cu atenţie mai multe atacuri şi înregistrînd chiar o casetă care ar fi trebuit să fie găsită după ce el se va fi sinucis, dar nu a stabilit o dată anume pentru acţiunea sa. Din cercetările poliţiştilor, tînărul era sociabil, inteligent, avînd aspiraţii de a-şi continua studiile. Potrivit serviciului de urgenţă din Chesterfield, duminică noaptea s-a primit un apel referitor la un eventual atac cu bomă la şcoală, dar în urma cercetărilor nu s-a descoperit nimic.
Rusia - Incendii de pădure mortale
Două persoane au murit şi alte 325, între care 18 copii, au rămas fără case în urma unor incendii în regiunea Amur din Extremul Orient rus. Focul a început să se extindă de duminică seară şi a continuat să ardă pînă luni dimineaţă, în şapte districte din regiune. Localnicii au dat foc vegetaţiei de pe cîmpurile agricole, iar flăcările s-au extins din cauza vîntului puternic, informează surse din poliţie. În urma incendiilor au fost distruse 104 case. Cincizeci de echipaje de intervenţie au încercat să stingă incendiile. Persoanele rănite în incendii vor primi 20.000 de ruble, echivalentul a 900 de dolari, drept compensaţie. Peste 11.000 de hectare au fost distruse de foc în aproximativ 59 de păduri, care încă mai ard, în Extremul Orient rus.
Germania - Medic acuzat de omucideri involuntare
Un medic german, şeful unei mici clinici din vestul ţării, a fost inculpat pentru grave erori medicale asupra a 17 pacienţi, dintre care şapte au murit, a anunţat, luni, Parchetul din Mönchengladbach. Arnold Pier, de 52 de ani, directorul unei clinici din Wegberg, este suspectat că a efectuat operaţii inutile sau premature. De asemenea, i se reproşează şi condiţii de igienă suspecte. Potrivit mărturiei unui medic de la terapie intensivă, Pier ar fi folosit suc de lămîie, nu sterilizant, pentru a dezinfecta plaga unei paciente de 80 de ani, pe care a operat-o la începutul lui 2006. Pier, acuzat mai ales pentru patru omucideri involuntare şi trei cazuri de loviri şi răni ce au provocat moartea, a fost plasat în detenţie provizorie joi, anchetatorii temîndu-se că altfel ar fugi. Alţi opt medici, dintre care trei lucrează în continuare în clinica respectivă, sînt implicaţi în acest dosar, prezentat de ”Der Spiegel” drept ”unul dintre cele mai mari scandaluri de acest gen din Germania”. Potrivit cotidianului, Pier este suspectat că încerca să cîştige mulţi bani prin cele mai complicate operaţii, economisind în acelaşi timp cînd era vorba despre medicamentele vitale”.
Ungaria - Premierul, ţinta unor tentative de atac
Premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, a confirmat informaţiile apărute în presă potrivit cărora ar fi fost vizat de atacuri fizice, dar a încercat să arate că nu dă importanţă acestor incidente, spunînd a fost vorba mai mult de fum decît de foc. Şeful guvernului socialist ungar, a cărui popularitate a scăzut drastic, a declarat într-un interviu difuzat duminică la televiziune că în actualele circumstanţe - ale unor dezbateri politice aprinse - este normal ca prim-ministrul să se confrunte cu riscul unor atacuri. Presa a relatat vineri că Gyurcsany a fost atacat de cinci ori în ultimul an şi jumătate. Portalul de ştiri zoom.hu susţine că incidentele au fost păstrate secrete, deşi premierul a fost de două ori în situaţii cu adevărat periculoase. În toate aceste cazuri, gărzile personale ale premierului au intervenit pentru a-i asigura protecţia. Socialiştii lui Gyurcsany au fost realeşi la guvernare în 2006, după ce au redus semnificativ taxele şi au crescut cheltuielile, ceea ce a generat un deficit bugetar de 9,2% din PIB, cel mai mare din UE. O înregistrare care a ajuns în presă şi în care premierul putea fi auzit cum recunoştea că a minţit în legătură cu adevărata situaţie a finanţelor ţării, pentru a obţine victoria în alegerile din 2006, a generat săptămîni de proteste violente, în care sute de oameni, majoritatea poliţişti, au fost răniţi. Popularitatea partidului lui Gyurcsany a scăzut pînă la circa 15% în sondaje după ce şeful Executivului de la Budapesta şi-a încălcat promisiunile electorale, a crescut impozitele şi a tăiat subvenţiile la energie şi medicamente pentru a redresa deficitul bugetar.
Serbia - Poliţişti inculpaţi pentru crime de război comise în Kosovo
Justiţia sîrbă a inculpat patru foşti poliţişti sîrbi, pentru crime de război comise în Kosovo, în 1999, a anunţat, luni, procurorul sîrb pentru crime de război. Cei patru membri ai unităţii de poliţie Scorpionii (Zeljko Djukici, Dragan Medici, Dragan Borojevici şi Miodrag Solaja) sînt acuzaţi că au tras asupra a 19 persoane, femei şi copii, în curtea unei familii din Podujevo (nordul Kosovo) în martie 1999. Paisprezece persoane au fost ucise în acest atac, iar cinci copii au fost răniţi grav. Un fost membru al aceleeaşi unităţi de poliţie, Sasa Cvjetan, a fost condamnat în iunie 2005, la 20 de ani de închisoare, în acelaşi dosar. Unitatea paramilitară a Scorpionilor, depinzînd de Ministerul sârb de Interne, a participat la conflictele din Croaţia (1991-1995) şi Bosnia (1992-1995), înainte de a fi trimisă în Kosovo, în timpul conflictului din 1998-1999, dintre sîrbi şi albanezi.
Spania - Acţiune antidrog
Patru angajaţi ai aeroportului Barajas din Madrid au fost arestaţi sub acuzaţia de trafic cu droguri. Alte cinci persoane care se ocupau de preluarea drogurilor şi introducerea lor pe piaţa spaniolă au fost reţinute. În total, poliţia a arestat doi spanioli, un argentinian, cinci columbieni şi un ecuadorian. Agenţii de poliţie au confiscat şi 17 kilograme de cocaină. Potrivit autorităţilor, traficanţii ascundeau drogurile în valize fără nume sau adresă, pe care le introduceau în calele avioanelor cu destinaţia Spania. La Madrid, trei angajaţi ai aeroportului Barajas recuperau valizele şi le trimiteau la biroul bagaje pierdute, de unde erau scoase de un alt angajat.
Somalia - Petrolier japonez atacat de piraţi în Golful Aden
Un petrolier japonez gigant a fost atacat cu rachete şi focuri de armă, de piraţi, la trecerea prin Golful Aden, în apropierea coastelor Somaliei. Vasul a fost avariat în timpul atacului, iar piraţii, aflaţi în cinci şalupe rapide, l-au urmărit timp de o oră, în încercarea de a urca la bord. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, iar vasul şi-a continuat voiajul spre portul saudit Yanbu. Petrolierul Takayama, de 150.000 de tone, are la bord 23 de marinari. În ultimele trei luni, în golful Aden s-au înregistrat nouă atacuri ale piraţilor împotriva unor vase comerciale sau de pasageri. Duminică, un vas de pescuit spaniol a fost atacat în aceeaşi zonă. Pe 4 aprilie, velierul de lux francez Ponant a fost capturat de piraţi. Echipajul a fost eliberat după plata unei răscumpărări, iar piraţii au fost capturaţi de forţele speciale franceze.
SUA - Incendiu de proporţii la Philadelphia
Un incendiu de proporţii s-a declanşat în noaptea de duminică spre luni, la un depozit din oraşul american Philadelphia! Clădirea mistuită de flăcări s-a prăbuşit. Incendiul a cuprins cele trei etaje ale depozitului la ora locală 3 dimineaţa şi s-a extins cu repeziciune. Nicio persoană nu se afla în depozit cînd a izbucnit incendiul. Zeci de pompieri s-au luptat cu flăcările. O parte a cartierului unde s-a declanşat incendiul a rămas fără curent electric şi cel puţin o clădire adiacentă depozitului a fost cuprinsă de flăcări. Toţi locuitorii din apropierea depozitului au fost evacuaţi. Pentru moment nu se cunoaşte cauza incendiului.
Pakistan - Rachetă cu încărcătură nucleară, testată
Pakistanul a efectuat, luni, un al doilea test cu rachetă balistică nucleară cu rază lungă de acţiune, potrivit armatei. Lansarea a marcat un exerciţiu de pregătire terestră pentru dispozitivele Hatf-VI (Shaheen-II), care a inclus un alt test efectuat sîmbătă. Racheta, cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri, poate transporta focoase atît convenţionale cît şi nucleare. India şi Pakistanul, care dispune de arme nucleare, desfăşoară în mod frecvent teste cu rachetă, în pofida unui proces de pace pe care l-au lansat în 2004. Statele vecine din sudul Asiei se informează reciproc cu privire la testele cu rachetă. Ministrul indian de Externe, Pranab Mukherjee, va vizita Pakistanul, luna viitoare, pentru o revizuire a procesului de pace. Pakistanul şi India s-au confruntat în trei războaie de la dobîndirea independenţei faţă de Marea Britanie, în 1947 şi au fost în pragul celui de al patrulea în 2002.
Etiopia - Relaţii întrerupte cu Qatarul
Guvernul etiopian a întrerupt relaţiile diplomatice cu Qatarul, acuzîndu-l că susţine terorismul din Somalia şi nu numai. Informaţia a fost anunţată de postul de radio Nairobi, care a precizat că statul Qatar constituie una dintre principalele cauze de instabilitate din cornul Africii, manifestînd o atitudine ostilă faţă de Etiopia şi susţinînd terorismul islamic din Somalia.