Grecia - Român asasin şi sinucigaş
Un român i-a împuşcat mortal pe logodnica sa, care tocmai îl părăsise, şi pe bărbatul care o însoţea, înainte de a se sinucide, luni seară, în insula Creta. În vîrstă de 36 de ani, criminalul şi-a urmărit victima, de asemenea de origine română şi a deschis focul asupra sa în timp ce aceasta urca într-o maşină în care se mai aflau doi cetăţeni greci, în centrul oraşului Heraklion. Femeia a murit pe loc, la fel şi şoferul autoturismului. Cea de-a doua persoană aflată în maşină, presupusul amant al victimei, a fost rănit uşor. Românul s-a îndepărtat apoi de maşină înainte de a se sinucide prin împuşcare.
Marea Britanie – Românce escroace, arestate
Două surori românce au fost arestate în Marea Britanie după ce au înşelat mai mulţi bătrîni cărora le-au cerut bani pentru o fundaţie de caritate inexistentă, folosind cărţi de identitate false. Româncele s-au dat drept reprezentante ale unei fundaţii de caritate pentru copii cu handicap sau care provin din familii sărace. Cristina Păun, de 20 de ani, mamă a doi copii, a fost condamnată la 10 luni de închisoare. Sora ei, Mona Păun, de 19 ani, care are un copil, a primit opt luni de detenţie cu doi ani cu suspendare şi va efectua 150 de ore de muncă în folosul comunităţii. Femeile şi-au recunoscut fapta în faţa Curţii Regale din Leicester, după ce au fost arestate şi autorităţile le-au percheziţionat locuinţa.
R.D. Congo - Accidentul aviatic
Un accident aviatic produs marţi în R.D. Congo s-a soldat cu moartea celor 78 de persoane aflate la bord, anunţă purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Kinshasa. Avionul, aparţinând companiei Hewa Bora, decolase din oraşul Goma, situat în est, în apropierea frontierei cu Rwanda şi se îndrepta spre Kinshasa. Aparatul s-a prăbuşit în provincia Kivu de Nord, în apropierea frontierei.
Grecia - Negocieri pînă în decembrie
Grecia speră că disensiunile privind numele Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei vor fi soluţionate pînă în decembrie. Ministrul elen al Afacerilor Externe, Dora Bakoyannis, a subliniat că deocamdată nu poate fi luată în considerare o blocare a negocierilor Macedoniei pentru aderarea la UE. Totuşi, oficialul elen a reiterat că Macedonia nu va putea începe negocierile de aderare pînă nu va fi rezolvată disputa privind numele. Fosta Republică Iugoslavă Macedoniei speră ca în cursul preşedinţiei franceze a UE să fie fixat un termen pentru lansarea negocierilor de aderare.
Serbia - Anunţ oficial
Decizia Comisiei Electorale Sîrbe de a organiza alegeri locale în provincia autonomă Kosovo a fost publicată în monitorul oficial. Autorităţile de la Belgrad vor începe organizarea scrutinului de la 11 mai în teritoriu, în pofida obiecţiilor aduse de Misiunea ONU în Kosovo, care apreciază că acest lucru ar fi ilegal. Alegerile din Kosovo, care vor desemna municipalitatea locală şi consiliul oraşului Priştina, vor fi ţinute în cadrul aceloraşi secţii de votare ca şi cele pentru scrutinul naţional. Comisia Electorală va desemna, pînă la 20 aprilie, secţiile de vot din Kosovo în baza propunerilor oficialilor kosovari.
Oseţia de Sud - Ambasadă în Abhazia
Regiunea separatistă Oseţia de Sud, care aparţine Gruziei, şi-a deschis marţi ambasadă în capitala celeilalte regiuni separatiste Abhazia. La ceremonia de la Suhumi a participat preşedintele Oseţiei de Sud, Eduard Kokoiti, aflat într-o vizită oficială la invitaţia omologului său abhaz Serghei Bagapş, precum şi miniştrii de Externe ai celor două regiuni Serghei Şamba şi Murad Dzhioiev. Serviciile vamale şi Camerele de Comerţ şi Industrie ale celor două regiuni separatiste au semnat de asemenea înţelegeri în timpul vizitei. Gruzia încearcă să recîştige controlul asupra Abhaziei şi Oseţiei de Sud, care şi-au declarat independenţa în urma destrămării Uniunii Sovietice în 1991.
Grecia - Nou atentat
O a doua maşină a ambasadei Arabiei Saudite în Grecia a fost distrusă în cursul serii de luni, în apropiere de Atena, în urma unui atac cu bombe artizanale, la 24 de ore după un atentat identic, comis, posibil, de un grup de extremă stînga. Atentatul nu a fost revendicat. Maşina, parcată la periferia de nord a Atenei, a fost distrusă de un dispozitiv exploziv, alcătuit din cartuşe de gaz.
Spania - Posibile sancţiuni
O centrală nucleară din provincia spaniolă Tarragona din nord-estul ţării, aparţinînd companiei Endesa, a minimizat importanţa unei scurgeri radioactive produse în noiembrie şi riscă sancţiuni. Consiliul pentru Siguranţa Nucleară a precizat că ar putea sancţiona compania Endesa, pentru că a furnizat informaţii incomplete şi eronate despre scurgerea radioactivă produsă la 26 noiembrie. Circa 800 de persoane vor fi supuse unor analize medicale după scurgerea radioactivă. Pînă acum au fost consultate 579 de persoane expuse, însă niciuna nu pare a fi contaminată. Organizaţia Greenpeace a cerut suspendarea activităţilor la centrala nucleară spaniolă, după ce a descoperit materiale radioactive în zona contaminată, inclusiv cobalt-60.
China - „Genocid cultural” în Tibet
„China determină un genocid cultural în Tibet”, a reafirmat luni liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama, aflat în vizită pe coasta de vest a SUA. Dalai Lama, în vîrstă de 72 de ani, s-a declarat încrezător că într-o zi se va întoarce în ţara sa natală şi a deplîns moartea culturii tibetane sub guvernarea chineză. Ajuns săptămîna trecută pentru o vizită despre care a promis că nu va fi politică, liderul budiştilor tibetani susţine o serie de conferinţe dedicate spiritualităţii la Seattle. Dalai Lama, care trăieşte în exil la Dharamsala în India, a cerut o anchetă internaţională independentă referitoare la manifestările şi represiunea autorităţilor chineze în Tibet. În replică, preşedintele chinez Hu Jintao a afirmat că problema Tibetului că nu priveşte nicidecum drepturile omului ci suveranitatea naţională.