Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 15 Aprilie 2008 / 00:00 580 accesări

Spania - Minori după gratii

274 de minori români de etnie rrom care au comis infracţiuni în Spania au fost arestaţi de poliţie în perioada octombrie 2007 - februarie 2008. O mare parte dintre aceştia au fost reţinuţi la Madrid. Cel mai îngrijorător lucru este recurenţa cu care sînt comise delictele. Astfel, există cazuri în minorii comit lunar pînă la 60 de infracţiuni, respectiv o medie de două pe zi. Arestările intervin în urma unei operaţiuni desfăşurate de poliţia spaniolă, în colaborare cu cea română.

Italia - Român, ucis

Un imigrant, cel mai probabil român, a fost împuşcat mortal în Italia, în timp ce încerca să fure dintr-un depozit al unei firme de salubrizare din apropiere de Bari. Incidentul a avut loc în cursul nopţii de duminică spre luni în localitatea Bitonto din regiunea Puglia. Trei persoane au fost surprinse în depozitul unei firme de salubrizare, iar agenţii de pază au deschis focul spre unul dintre suspecţi, care a fost ucis pe loc. Cei doi complici au reuşit să fugă. Identitatea victimei încă nu a fost stabilită, dar poliţia bănuieşte că este vorba despre un român de 30 de ani. Se suspectează că cei trei încercau să fure carburant din depozitul firmei de salubrizare urbană.

Ucraina - Reluarea negocierilor

Oficialii moldoveni şi transnistreni au avut, luni, o a doua întîlnire, la Odessa, în Ucraina, pe tema tratatului de cooperare şi prietenie, la trei zile după întrevederea între Vladimir Voronin şi Igor Smirnov. Cele două delegaţii sînt conduse de ministrul moldovean al Afacerilor Externe şi al Integrării, Vasile Şova şi omologul său transnistrean, Valeri Litskai. Aceştia au convenit să înfiinţeze un grup de lucru cu scopul de a consolida încrederea şi de a dezbate probleme de securitate, dezarmare şi proiecte comune. Oficialii de la Tiraspol au anunţat că va propune dezbaterii la Odessa proiectul său de acord de prietenie şi cooperare între R.Moldova şi Transnistria. Grupul de lucru va propune şi proiecte concrete din sfera dezvoltării infrastructurii, securitate şi dezarmare, socială, culturală şi umanitară.

Turkmenistan - Gaze pentru UE

Turkmenistanul a fost de acord să furnizeze anual zece miliarde de metri cubi de gaz ţărilor UE. Promisiunea preşedintelui Gurbanguli Berdîmuhamedov intervine în contextul unei competiţii intense, declanşată după moartea fostului lider izolaţionist Saparmurat Niazov, pentru accesul la rezervele uriaşe de gaz pe care le are această ţară. Preşedintele turkmen a promis să furnizeze mai mult gaz Rusiei, cel mai important cumpărător de gaz turkmen, printr-o conductă ce ar urma să fie construită, dar şi Chinei, printr-un traseu trans-asiatic ce ar trebui să fie operaţional anul viitor. SUA şi UE au făcut presiuni pentru ca gazul să fie transportat către vest prin Marea Caspică, în cel mai bun caz printr-o conductă submarină care ar evita teritoriul Rusiei şi s-ar conecta la Nabucco, conducta europeană de 3.300 de kilometri care ar trebui să lege Marea Caspică de Europa Centrală.

Grecia - Atentat anarhist

O grupare anarhistă din Grecia a revendicat, luni, incendierea unei maşini ce aparţinea ambasadei Arabiei Saudite din Atena. Automobilul avea numere de înmatriculare diplomatice şi a fost incendiat cu ajutorul unui dispozitiv artizanal, care a explodat. Maşina era parcată pe una dintre străzile din Atena, iar explozia a provocat pagube reduse. Reprezentanţii grupării Celula Subversivă au făcut revendicarea printr-un apel către un post de televiziune privat. Autoturisme aprţinînd diplomaţilor, oamenilor de afaceri şi politicienilor au fost adesea atacate de anarhiştii eleni.

Pakistan - Anchetă ONU

Parlamentul pakistanez a adoptat luni o rezoluţie în care cere Guvernului să permită o anchetă ONU asupra asasinării fostului premier Benazir Bhutto. Aceasta a fost ucisă în Rawalpindi la 27 decembrie, la un miting electoral în vederea alegerilor de la 18 februarie, cîştigate de opozanţii preşedintelui Musharraf, care s-a opus pînă acum unei anchete ONU asupra asasinatului. Rezoluţia cere Guvernului să solicite ONU formarea unei comisii internaţionale de anchetă.

China - Reluarea dialogului oficial

China şi Taiwan au decis să reia dialogul oficial după o pauză de zece ani, Vicepreşedintele taiwanez ales Vincent Siew a avut o întîlnire istorică cu preşedintele chinez, Hu Jintao, în cadrul unui forum economic desfăşurat la sfîrşitul săptămînii. China pretinde, de la sfîrşitul războiului civil din anul 1949, că teritoriul taiwanez i-ar aparţine şi a promis că va aduce insula sub tutela sa, inclusiv prin utilizarea forţei. Ultimii opt ani au fost marcaţi de relaţii tensionate prin politica administraţiei preşedintelui taiwanez Chen Shui-bian, al cărui Partid Democratic Progresiv favorizează independenţa formală a Taiwanului faţă de China.

Germania - Demisie

Premierul landului german Saxonia, Georg Milbrandt, membru al formaţiunii creştin-democrate a cancelarului Angela Merkel, a demisionat, luni, după ce a fost criticat pentru modul în care a gestionat o criză bancară. Demisia are loc cu 16 luni înaintea alegerilor. Georg Milbrandt a renunţat şi la funcţia de lider al creştin-democraţilor din Saxonia.

Rusia - Manevre comune

Comunitatea Statelor Independente (CSI) va desfăşura la 22 aprilie exerciţii de apărare aeriană la care vor lua parte peste 100 de avioane, a anunţat luni un purtător de cuvînt al Forţelor Aeriene Ruse. Exerciţiile, ce se vor desfăşura sub egida Forţelor Aeriene Ruse, vor fi efectuate de organismele comune de control ale spaţiului aerian al CSI în cadrul planului comun de acţiune a blocului militar,. În noiembrie 2007, miniştrii Apărării din statele CSI şi-au reafirmat planurile de a dezvolta o reţea de apărare aeriană comună şi de a desfăşura exerciţii militare comune.

Irak - Jurnalist eliberat

Richard Butler, un jurnalist britanic răpit în februarie în oraşul irakian Basra a fost eliberat, a anunţat luni un oficial irakian citat de televiziunea al-Iraqiyah. Poliţia irakiană a descoperit şi o cantitate semnificativă de arme ascunse sub baloturi de paie, într-un camion care se îndrepta către Bagdad, unde forţele americane şi irakiene se confruntă cu miliţiile şiite. Trei extremişti şiiţi au fost arestaţi. Camionul transporta 29 de obuze de mortieră de 120 de milimetri, şapte rachete de 107 milimetri, 541 de mine antitanc şi cinci rachete (RPG).



12