Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 14 Aprilie 2008 / 00:00 567 accesări

Abhazia - Propunere respinsă

Liderii abhazi au respins duminică oferta autorităţilor de la Tbilisi prin care Abhazia ar fi obţinut o autonomie sporită, susţinînd că vor refuza orice propunere care nu ar implica independenţa absolută. În cursul lunii trecute, preşedintele gruzin Mihail Saakaşvili a oferit Abhaziei o propunere ce prevede autonomie extinsă şi un rol mai important al reprezentanţilor abhazi în Guvernul de la Tbilisi şi în gestionarea problemelor economice ale ţării. De asemenea, liderul gruzin a oferit asistenţă în domeniile agricol şi educaţional Oseţiei de Sud, cu condiţia ca această republică să se reintegreze total în Gruzia. Conflictele nesoluţionate din Abhazia şi Oseţia de Sud au fost unele dintre principalele motive ale deciziei NATO de a respinge deocamdată acordarea invitaţiei pentru Gruzia, în cadrul summit-ului de la Bucureşti.

Germania - Prezenţă militară limitată

Ministrul german al Afacerilor Externe a declarat că următoarea administraţie americană nu trebuie să se aştepte la o consolidare semnificativă a participării armatei germane la operaţiunile din Afganistan. Frank-Walter Steinmeier a făcut această afirmaţie într-un discurs susţinut la universitatea Harvard. Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) dispune în Afganistan de circa 43.000 de militari, care luptă împotriva militanţilor Taliban. Forţele americane, britanice, canadiene şi olandeze sînt angajate în confruntările din sudul şi estul Afganistanului, însă alţi membri NATO, în principal Franţa şi Germania, au rezistat presiunilor americane avînd ca scop trimiterea de militari în afara zonelor relativ sigure din nordul ţării. Germania a trimis 3.300 de militari în Afganistan, iar majoritatea opiniei publice se opune staţionării armatei în sudul acestei ţări.

Bulgaria – Demisie

Ministrul bulgar de Interne, Rumen Petkov, şi-a prezentat demisia ieri, în urma unui scandal legat de lupta împotriva criminalităţii organizate, ce ameninţă supravieţuirea pe termen lung a Guvernului condus de Serghei Stanişev şi riscă să ducă la pierderea unor ajutoare în valoare de milioane de euro. Comisia Europeană a cerut Bulgariei să ia măsuri urgente după asasinarea autorului unor cărţi despre lumea interlopă bulgară şi a directorului unei companii din domeniul energetic, precum şi după ce doi membri ai conducerii poliţiei au fost acuzaţi că au transmis secrete de stat unor oameni de afaceri.

Iran - Explozie accidentală

Deflagraţia produsă sîmbătă de la moscheea din Shiraz, în sudul Iranului, nu a fost un act terorist, ci un accident produs din neglijenţă, conform unor surse din poliţia iraniană. Explozia ar fi fost provocată de materiale explozive rămase de la o expoziţie organizată în interiorul moscheii şi dedicată războiului dintre Iran şi Irak din 1980 - 88. Totuşi, investigaţia este în plină desfăşurare. Conform ultimului bilanţ oficial, 11 persoane au murit şi alte 191 au fost rănite. Incidentul a intervenit la scurt timp după ce o grupare separatistă kurdă din nordul Irakului a ameninţat că va intensifica acţiunile şi va comite atacuri în Iran dacă regimul de la Teheran nu încetează politica anti-kurdă. Oraşele din Kurdistanul irakian sînt frecvent ţinta artileriei iraniene, care încearcă să elimine rebelii separatişti. La rîndul său, armata turcă a lansat în februarie o vastă ofensivă împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Gruparea separatistă Pejak, care are legături cu PKK, este acuzată de Iran să efectuează operaţiuni armate în vestul Iranului şi că ar fi susţinută de SUA.

Rusia - Atentat

Vicepreşedintele Curţii Supreme din Inguşeţia a fost împuşcat mortal duminică, în timp ce mergea cu maşina în oraşul Karabulak. Persoane neidentificate l-au împuşcat şi ucis pe Hasam Iandiev, care a murit pe loc, din cauza rănilor. Agresorii au dispărut imediat după atac, iar autorităţile au declanşat o anchetă. Inguşeţia, una dintre cele mai sărace regiuni ale Rusiei, aflată în vecinătatea Ceceniei, se confruntă cu o escaladare a violenţelor, inclusiv cu atacuri asupra forţelor armate sau de poliţie. Autorităţile inguşe îi acuză pentru aceasta pe radicalii musulmani, însă opoziţia afirmă că valul de violenţe este un rezultat al lipsei de eficienţă a Guvernului local şi al politicilor represive ale acestuia.

Spania - Violenţe urbane

Mai multe acte de violenţă urbană atribuite tinerilor separatişti basci au fost înregistrate în cursul nopţii de sîmbătă spre duminică în două localităţi din provincia spaniolă Navarra. La Caseda a fost lansat un dispozitiv exploziv spre o clădire utilizată de tinerii din localitate, închisă de curînd de municipalitate, iar o oră mai târziu, cinci dispozitive incendiare au fost lansate spre un distribuitor automat de bilete din localitatea Ororbia. Atacurile nu s-au soldat cu daune majore. Actele de violenţă urbană atribuite tinerilor separatişti sînt frecvente în Ţara Bascilor şi în Navarra.

FYROM - Alegerile anticipate

Preşedintele Parlamentului macedonean, Ljubisa Georgievski, a anunţat convocarea alegerilor legislative anticipate pentru data de 1 iunie. Decizia a fost precedată de o decizie a Parlamentului macedonean, adoptată în urma unei şedinţe-maraton, ce s-a încheiat în noaptea de vineri spre sîmbătă, după ce principalul partid al coaliţiei de guvernare, VMRO-DPMNE, al premierului Nikola Gruevski, a acceptat o solicitare a partidului de opoziţie Uniunea Democratică a Albanezilor, care susţinea convocarea alegerilor anticipate.



12