Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 12 Aprilie 2008 / 00:00 533 accesări

Franţa – Jaqcues Chirac, operat

Fostului preşedinte francez Jacques Chirac, în vîrstă de 75 de ani, i s-a implantat un stimulator cardiac (pacemaker), în cadrul unei intervenţii reuşite care a avut loc. vineri dimineaţă. la Paris, a anunţat biroul său. Intervenţia minoră, programată în urmă cu cîteva zile, ca urmare a unui examen de rutină, s-a derulat perfect, la spitalul Pitié Salpétrière, unde Chirac fusese internat joi seară. Fostul preşedinte, care şi-a încheiat mandatul în 16 mai 2007, va fi externat încă de duminică. În 2005, Chirac suferise un accident vascular cerebral minor, în urma căruia a fost spitalizat.

Bulgaria - Guvernul a supravieţuit celui de-al cincilea vot de neîncredere

Guvernul premierului Serghei Stanişev a supravieţuit votului de neîncredere cerut de opoziţie, care acuză “o implicare fără precedent a celor aflaţi la putere în activităţile de crimă organizată”. Un număr de 117 parlamentari au votat pentru respingerea moţiunii de cenzură, în condiţiile în care 82 de deputaţi s-au pronunţat în favoarea acesteia, iar 35 s-au abţinut. Printre cei din urmă s-au numărat parlamentarii Mişcării Naţionale a fostului suveran Simeon al II-lea, deşi această formaţiune face parte din coaliţia de guvernare alături de Partidul Socialist Bulgar şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi. A fost cea de-a cincea moţiune de neîncredere împotriva actualului guvern, de cînd acesta a preluat puterea, în vara lui 2005.

Spania - Zapatero învestit pentru al doilea mandat de premier

Socialistul José Luis Rodriguez Zapatero a fost învestit oficial, vineri, în fruntea Guvernului spaniol, pentru un al doilea mandat de patru ani. Liderul socialist a fost reales cu o majoritate simplă în Parlament (Congresul Deputaţilor), doar cu votul deputaţilor Partidului Socialist (PSOE), care a cîştigat legislativele din 9 martie. Zapatero nu a obţinut suficient sprijin la votul de miercuri, când ar fi avut nevoie de o majoritate absolută pentru a primi învestitura din primul tur. Vineri, Zapatero a obţinut votul de învestitură de la 169 de deputaţi socialişti, în vreme ce conservatorii din Partidul Popular (PP, din opoziţie, care are 154 de deputaţi) au votat împotrivă, iar reprezentanţii basci şi catalani s-au abţinut.

Germania - Spionaj industrial în favoarea Rusiei

Un german va fi trimis în faţa Curţii de Apel din Munchen, pentru spionaj industrial în beneficiul serviciilor secrete ruseşti. Werner Franz G. este acuzat că a transmis documente privitoare la produse ale tehnologiei de vîrf, care pot fi folosite în scopuri civile şi militare, unui colaborator al serviciilor secrete ruseşti. Totul a avut loc între mai 2004 şi decembrie 2006, iar în schimb, germanul primea bani. Ei se întîlneau în Germania sau în străinătate şi comunicau prin adrese electronice anonime. Parchetul nu a dat alte detalii.

Bosnia-Herţegovina - Adoptarea reformei din poliţie

Camera Inferioară a Parlamentului bosniac a adoptat, joi, reforma din poliţie cerută de Bruxelles de peste doi ani şi care reprezintă o condiţie-cheie pentru apropierea Bosniei de UE. Cele două proiecte de lege au fost adoptate cu 22 voturi pentru, 19 împotrivă şi o abţinere. Camera Superioară se va pronunţa asupra acestor legi, dar este vorba despre o formalitate, potrivit unei surse parlamentare. Bruxelles-ul a făcut din această reformă principala condiţie pentru semnarea unui acord de stabilizare şi asociere cu Bosnia, prim pas pe calea către integrare. Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a spus recent că la sfîrşitul lunii aprilie ar putea fi semnat acest acord. Acordul a fost parafat în decembrie, iar semnarea sa depinde de această reformă. De la sfîrşitul războiului din 1992-1995, Bosnia este împărţită în două entităţi - Republica Srpska şi Federaţia croato-musulmană, unite de slabe instituţii centrale. Fiecare entitate dispune de propria forţă de poliţie. Iniţial, UE dorea unificarea imediată a structurilor forţelor de ordine. Potrivit legilor adoptate, Bosnia va avea şapte noi agenţii şi instituţii de poliţie la nivel central. Ele vor intra în vigoare la un an de la adoptarea noii Constituţii, asupra cărora în curînd vor începe dezbaterile.

SUA – Închis 24 de ani, nevinovat

Americanul Jerome Alan Crotzer a primit despăgubiri în valoare de 1,25 milioane de dolari, după ce a petrecut 24 de ani în închisoare, fără să fi fost vinovat. Bărbatul a fost condamnat pentru că ar fi răpit şi violat două femei, însă abia în anul 2006, testul ADN a demonstrat că era nevinovat.Jerome Alan Crotzer fusese condamnat la 130 de ani de închisoare, în anul 1982, cînd nu exista posibilitatea analizei ADN-ului.

Somalia – Francezi eliberaţi

Personalul iahtului francez de lux, reţinut de piraţi, săptămîna trecută, în largul coastelor Somaliei, a fost eliberat vineri, se arată într-un comunicat al administraţiei franceze. ”Preşedintele îşi exprimă recunoştinţa faţă de forţele armate franceze şi serviciile de stat care au reuşit să găsească o soluţie rapidă şi paşnică în cazul luării de ostatici” se arată în comunicatul emis de biroul administraţiei prezidenţiale franceze.

ANP – Violenţe în Fîşia Gaza

Militarii israelieni au pătruns, vineri, cu tancuri şi buldozere, în Fîşia Gaza, fiind implicaţi într-o serie de ciocniri cu activiştii palestinieni, potrivit unor surse palestiniene şi israeliene. Zece tancuri şi două buldozere ale armatei israeliene au păstruns în Fîşia Gaza, controlată de islamiştii palestinieni ai Hamas, la vest de tabăra refugiaţilor din Burej, potrivit unor surse palestiniene. Un purtător de cuvînt militar a confirmat că forţele israeliene operează în Fîşia Gaza şi că ele au fost luate cu asalt de gloanţele şi obuzele de mortier ale activiştilor palestinieni. Incursiunea a intervenit la cîteva ore după un raid aerian israelian în urma căruia au fost ucişi doi activişti ai Hamas, alţi doi fiind răniţi, în cursul serii de joi, în apropiere de Khan Younes, în sudul Fîşiei Gaza. Operaţiunile intervin după ameninţările lansate joi de Israel, potrivit cărora va lansa atacuri asupra grupării Hamas, a doua zi după o operaţiune de comando a palestinienilor din Fîşia Gaza, soldată cu moartea a doi israelieni, la frontieră.

China – Corupţie la Shanghai

Fostul număr unu din Partidul Comunist de la Shanghai, Chen Liangyu, demis în anul 2006, a fost condamnat de justiţia chineză la 18 ani de închisoare, pentru corupţie. Chen Liangyu, în vîrstă de 61 de ani, al cărui proces a avut loc la 26 martie, a fost găsit vinovat de primire de mită şi abuz în serviciu, de un tribunal din oraşul Tianjin. În timpul procesului, fostul lider comunist din Shanghai a recunoscut că este în parte responsabil, însă a refuzat să pledeze vinovat, potrivit mediilor chineze. Pînă să fie înlăturat de la putere în 2006, Chen era un înalt oficial în cadrul regimului chinez, el fiind totodată şi membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist chinez. Fiind perceput ca un apropiat al fostului preşedinte Jiang Zemin, predecesorul în funcţie al actualului preşedinte al Chinei, Hu Jintao, decizia demiterii lui a urmat unei anchete guvernamentale într-unul dintre cele mai mari scandaluri financiare care a lovit oraşul Shanghai de cînd China a început reformele economice. Ancheta guvernamentală a vizat un scandal privind o investiţie ilegală de aproximativ 34 de miliarde de yeni, circa 4,8 miliarde de dolari, în proprietăţi şi proiecte de infrastructură speculative, bani proveniţi din fondurile de pensii ale oraşului. Mai mulţi responsabili oficiali şi şefi de întreprinderi au fost puşi în cauză în acest caz, dar demiterea liderului comunist de la Shanghai a fost o premieră, întrucît a fost prima îndepărtare din funcţie a unui oficial de rang atît de înalt.

Afganistan – 3.000 de militari francezi

Franţa va avea 3.000 de militari în Afganistan, a anunţat ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, vineri, în cursul unei vizite în Tadjikistan. Sarkozy a anunţat, luna aceasta, că Franţa va trimite 1.000 de militari suplimentari în Afganistan. Dacă numărul total al militarilor va ajunge la 3.000, este deci posibil ca Parisul să trimită mai mulţi militari decît fusese prevăzut. Kouchner nu a furnizat un calendar pentru desfăşuarea trupelor şi nici nu a spus ce rol vor avea ele în Afganistan. Franţa are circa 1.500 militari în Afganistan, parte a coaliţiei NATO care luptă împotriva talibanilor.



12