Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Administrație 26 Martie 2008 / 00:00 610 accesări

BEC: Formulare electronice, dar datate şi semnate olograf

Candidaţii la alegerile locale pot depune formularele de candidatură redactate la computer, dar trebuie să fie datate şi semnate olograf, a stabilit, ieri, Biroul Electoral Central (BEC). “Am discutat o hotărîre de interpretare a legii privind modalitatea de completare a formularelor de candidatură şi am stabilit că declaraţia de acceptare a candidaturii să poată fi completată la calculator, dar să fie datată şi semnată olograf“, a declarat purtătorul de cuvînt al BEC, Marian Muhuleţ. El a explicat că, la alegerile anterioare, candidaţii îşi scriau de mînă aceste declaraţii. Muhuleţ a admis că rolul BEC la aceste alegeri este doar de a veghea desfăşurarea şi organizarea alegerilor şi de interpretare a legilor, birourile electorale de circumscripţie avînd un rol mult mai important. La următoarea şedinţă a BEC vor fi trecute în revistă semnele electorale ale partidelor politice, urmînd apoi ca acestea să fie trimise spre publicare la Monitorul Oficial.

Monitorizare online a birourilor electorale la locale?

PC solicită Guvernului să impună BEC şi birourilor electorale judeţene o transparenţă totală prin achiziţionarea de programe software care să permită monitorizarea online a activităţii acestora, a declarat vicepreşedintele PC, Dinu Socotar. El a precizat că BEC şi birourile electorale judeţene ar trebui să creeze pagini web care să informeze despre componenţa lor, contestaţiile depuse şi să ofere posibilitatea vizualizării în timp real a acţiunii de centralizare a proceselor-verbale privind rezultatele votării. “Ne referim aici la posibilitatea de vizualizare proces-verbal după proces-verbal, exact în ritmul în care intră în baza de date, şi nu comunicate date din timp în timp, aşa cum ne-au obişnuit pînă acum aceste birouri“, a adăugat Socotar. El a adăugat că un astfel de program ar costa aprox. 150.000 de euro, fiind un efort financiar mic în comparaţie cu beneficiul de a avea acurateţea rezultatelor.

UDMR nu încheie alianţe preelectorale pentru locale

UDMR nu va face alianţe preelectorale pentru alegerile locale, dar după scrutin, Uniunea lasă la latitudinea organizaţiilor încheierea unor alianţe, primul partid vizat fiind PNL, în timp ce PRM este exclus de la astfel de discuţii. “Candidaţii noştri, atît la primării, cît şi la consiliile locale, vor candida în numele UDMR“, a afirmat preşedintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor. El a spus că UDMR va avea candidaţi pentru preşedinţii de consilii judeţene în toate judeţele unde populaţia maghiară depăşeşte 20%, dar există organizaţii din judeţe unde ponderea maghiarilor este de 15% şi care au anunţat că vor avea un candidat propriu. Preşedintele UDMR Marko Bela a declarat, la rîndul său, că UDMR a lăsat la latitudinea organizaţiilor locale şi judeţene încheierea de alianţe postelectorale, dar pe baza unor preferinţe de partide. Aceste alianţe se vor încheia însă după ce organizaţiile locale sau judeţene vor consulta conducerea naţională a Uniunii.



12