Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 25 Martie 2008 / 00:00 634 accesări

Spania - Români condamnaţi

Curtea Supremă Spaniolă a ratificat decizia instanţei din Almeria şi a condamnat şapte traficanţi români de carne vie la o pedeapsă totală de 62 de ani de închisoare, după ce aceştia au forţat două femei să se prostitueze. Reţeaua de prostituţie avea baza în oraşul Vera, locul în care cele două femei au fost sechestrate şi obligate să se prostitueze în cluburile locale. Doi dintre suspecţi au atacat una din femei în timp ce aceasta călătorea cu autobuzul spre Almeria, pentru a-şi căuta un loc de muncă, în septembrie 2003. Bărbaţii i-au luat paşaportul pentru a o forţa să lucreze pentru ei. Victimele românilor vor primi compensaţii financiare de 30.000 de euro din partea acestora.

Pakistan - Vînt de schimbare

Noul premier pakistanez a ordonat, luni, imediat după ce a fost ales în funcţie, eliberarea tuturor judecătorilor plasaţi sub supraveghere la domiciliu, după decretarea stării de urgenţă de către preşedintele Musharraf, în noiembrie 2007. Yousaf Raza Gilani, reprezentînd Partidului Poporului Pakistanez al fostului premier asasinat Benazir Bhutto, a fost ales în postul de premier, prin votul unei majorităţi a Adunării Naţionale. Încă de ieri, poliţia pakistaneză a început îndepărtarea gardurilor de sîrmă ghimpată din faţa locuinţelor judecătorilor. Şeful statului, care se confruntă cu un val de atacuri teroriste grave, decretase stare de urgenţă la 3 noiembrie şi, ulterior, a demis circa 60 de judecători, majoritatea din cadrul Curţii Supreme, ce urmau să se pronunţe asupra legalităţii realegerii sale.

Afganistan - Atac la graniţa cu Pakistanul

Presupuşi militanţi islamişti din Pakistan au atacat, în noaptea de duminică spre luni, mai multe camioane ce transportau carburant pentru trupele NATO din Afganistan, distrugînd 36 de astfel de autovehicule şi rănind 70 de persoane. Atacul a avut loc la Torkham, principalul punct de trecere a frontierei dintre Pakistan şi Afganistan, situat la ieşirea din Pasul Khyber, unde erau parcate 100 de camioane. Militanţii au detonat două bombe care au provocat un incendiu, multe persoane fiind rănite de explozia mai multor cisterne. Atacul nu a fost revendicat, fiind al doilea care a vizat camioanele-cisternă ce se îndreptau spre Afganistan, în ultimele două săptămîni. Luni, cinci specialişti în deminare au fost ucişi şi alţi şapte răniţi, într-o ambuscadă organizată de mai multe persoane înarmate, în nordul ţării, a anunţat un reprezentant al firmei la care erau angajaţi aceştia, care activează sub mandat ONU.

Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei - Revenire la putere

Partidul Democrat al Albanezilor a revenit la guvernare, restabilind majoritatea parlamentară a coaliţiei, după ce, în urmă cu zece zile, formaţiunea a demisionat din cauza unor dispute privind drepturile minorităţilor. Acordul dintre Partidul Democrat al Albanezilor şi premierul Nikola Gruevski, reprezentînd VMRO-DPMNE, reinstaurează o oarecare stabilitate politică, după ce disputele cu Grecia privind numele ţării, se accentuează înaintea summit-ului NATO, de la Bucureşti. Partidul Democrat al Albanezilor încearcă să ajungă la un consens privind libera utilizare a limbii şi a steagului albanez şi beneficii pentru veteranii din timpul insurgenţelor din 2001.

Bulgaria - Demisie

Adjunctul ministrului bulgar al Afacerilor Externe a anunţat că îşi va prezenta demisia după ce presa a dezvăluit că are dublă identitate. Acesta a declarat că a luat singur decizia demisiei, respingînd acuzaţiile că ar fi membru în conducerile unor companii sub numele de Petăr Iuriev Ceauşev. Scandalul dublei identităţi a izbucnit săptămîna trecută, atunci cînd s-a aflat că în cartea de identitate numele demnitarului este Petăr Iuriev Ceauşev, deşi public este cunoscut ca fiind Feim Iuseinov Ceauşev, nume cu care a devenit şi adjunct al ministrului de Eeterne, reprezentând Mişcarea Turcă pentru Drepturi şi Libertăţi. Numele Petăr l-a primit la sfîrşitul anilor \'80, atunci cînd regimul comunist a înlocuit forţat numele de origine musulmană şi turcă.

Liban - Miting la Beirut

Mişcarea Hezbollah va organiza o manifestaţie la Beirut pentru a marca încheierea perioadei de doliu de 40 de zile decisă după asasinarea comandantului său Imad Mughniyeh, ucis într-un atac cu bombă la Damasc. Mişcarea şiită a atribuit asasinatul Israelului, care neagă acuzaţiile. SUA şi Israelul îl considerau terorist pe Mughniyeh, acuzat de orchestrarea a numeroase atacuri în ultimii 20 de ani. Există speculaţii că Hezbollah ar putea trece la acţiune chiar după încheierea perioadei de doliu, care a durat 40 de zile.

Marea Britanie - Reformă electorală

Un proiect de reformă electorală prevede introducerea participării obligatorii la scrutin, a votului alternativ şi organizarea alegerilor la sfîrşit de săptămînă pentru creşterea prezenţei la urne şi sporirea legitimităţii Camerei Comunelor. Miniştrii urmează să aibă o serie de consultări asupra proiectului după alegerile locale din mai. Decizia de a analiza sistemul de alegere a membrilor Camerei Comunelor a survenit pe fondul propunerilor de reformare a Camerei Lorzilor, ai cărei membri nu vor mai fi numiţi, ci vor fi aleşi cel mai sigur printr-un sistem de vot proporţional. Miniştrii se tem că în acest condiţii Camera Comunelor îşi va menţine cu greu statutul de cameră legislativă preeminentă, avînd în vedere că lorzii, aleşi prin vot proporţional, ar putea pretinde o autoritate sporită în Parlament.

SUA - Primar democrat, inculpat

Kwame Kilpatrick, primarul oraşului Detroit, a fost inculpat pentru sperjur, obstrucţionarea justiţiei şi comportament nepotrivit, într-un scandal sexual, dar pentru modul în care democratul a gestionat un acord de 8,4 milioane de dolari într-un proces împotriva oraşului. Controversa din jurul politicianului de culoare, considerat la un moment dat o stea în ascensiune a partidului său, ar putea avea consecinţe asupra alegerilor prezidenţiale şi asupra deciziei Partidului Democrat privind delegaţii din Michigan, pe care şi-i dispută Hillary Clinton şi Barack Obama. Cele opt capete de acuzare anunţate de procurorul districutului, Kym Worthy, includ şase delicte grave. Kwame Kilpatrick riscă pînă la 15 ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat. Este al doilea scandal sexual ce implică politicieni democraţi importanţi din ultimele două săptămîni. Guvernatorul de New York Eliot Spitzer şi-a anunţat demisia, la două zile după ce s-a aflat despre implicarea sa într-un scandal de prostituţie.



12