Alarmă la Senat
Şedinţa Senatului a fost suspendată, ieri, în urma unei alarme care a început să sune în clădire. Reprezentanţi ai staff-ului tehnic al Senatului au apreciat că alarma reprezintă un exerciţiu înaintea summit-ului NATO sau o defecţiune. După circa 20 de minute, şedinţa a fost reluată, însă preşedintele de şedinţă, Norica Nicolai, s-a plîns de \"starea tehnică deplorabilă\" a sistemului de alarmă. Conform unor surse parlamentare, incidentul a fost cauzat de o defecţiune a unui senzor de incendiu, situat în spatele sălii de plen. Secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu, i-a îndrumat, prin intermediul secretarei, pe ziariştii care au încercat să afle motivul incidentului care a perturbat lucrările, spre un director al Camerei, Sorin Bădescu, care, potrivit lui Vasiliu, ar fi putut să dea lămuriri despre condiţiile declanşării alarmei.
Parcul Bordei, de utilitate publică
Senatul a adoptat, ieri, un proiect de lege iniţiat de senatorii Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu şi Marius Marinescu, potrivit căruia Parcul Bordei este declarat de utilitate publică, iar expropriator este statul român, prin Ministerul Mediului. Actul normativ arată că transferul terenului din proprietate privată în proprietate publică a statului şi în administrarea expropriatorului operează de drept la data plăţii despăgubirilor pentru expropriere, stabilite conform legii. Proiectul mai prevede că dreptul la administrare al imobilului expropriat va fi transferat prin hotărîre a Guvernului, la cerere, Consiliului Local al Sectorului 1. De asemenea, se arată că Guvernul va urmări aducerea la îndeplinire a prevederilor legii. Primăria capitalei a perfectat, sîmbătă, la notariat, actele privind schimbul de terenuri dintre municipalitate şi omul de afaceri Costică Constanda, acesta devenind proprietar în Satul Francez, iar muncipalităţii revenindu-i Parcul Bordei.
Legea răspunderii ministeriale, la reexaminare
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, îi va cere preşedintelui Traian Băsescu, prin intermediul unei scrisori, să trimită Parlamentului Legea răspunderii ministeriale pentru reexaminare, pe motiv că CC a emis o decizie prin care stabileşte caracterul de neconstituţionalitate. Parlamentul a adoptat o propunere legislativă care prevedea că, pentru începerea urmăririi penale a unui ministru care este senator sau deputat, cererea să fie semnată de conducerea Senatului sau, după caz, a Camerei Deputaţilor şi de şeful statului, iar în cazul în care ministrul nu este parlamentar, doar de şeful statului. Decizia Curţii Constituţionale prevede însă că cererea pentru începerea urmăririi penale a unui ministru care este şi parlamentar trebuie aprobată doar de conducerea Camerei parlamentare din care face parte ministrul.
Vizele pentru SUA, în vizor
Europarlamentarii PSD Corina Creţu şi Daciana Sîrbu au adresat, ieri, o întrebare scrisă CE, în legătură cu strategia de negociere a Comisiei cu administraţia SUA în vederea eliminării vizelor de călătorie în Statele Unite pentru români şi alţi cetăţeni ai noilor state membre, evitîndu-se astfel negocieri duse în paralel pe această temă. \"Nu se poate ca această problemă importantă a vizelor să fie lăsată de izbelişte, în condiţiile în care românii, în calitate de cetăţeni ai UE, nu pot călători liber în SUA. Nu trebuie să existe cetăţeni de rang unu si cetăţeni de rangul doi în UE, în condiţiile în care Uniunea trebuie să asigure aceleaşi drepturi pentru toţi cetăţenii ei\", a declarat Daciana Sîrbu.
PC cere exproprierea lui Constanda din Parcul Bordei
PC face un apel public către toţi parlamentarii de a susţine în Senat adoptarea proiectului conservatorilor privind expropierea lui Costică Constanda din Parcul Bordei şi se angajează să trimită tuturor bucureştenilor lista de vot la acest proiect. Senatorul PC Marius Marinescu a declarat ieri că PC doreşte să facă publică lista de vot la acest proiect pentru ca bucureştenii să cunoască cine votează cu Constanda şi cine votează pentru redarea Parcului Bordei cetăţenilor capitalei.
Senatori, în vizită la militarii români din Tallil
Militarii români din baza militară \"Dracula\", din oraşul irakian Tallil, au fost vizitaţi, duminică, de reprezentanţi ai Comisiei de apărare din Senat, comandantul batalionului \"Lupii negri\" informîndu-i despre structura, capabilităţile şi dotarea unităţii pe care o comandă. Comandantul Batalionului 151 Infanterie \"Lupii negri\", locotenent-colonelul Dan Cîşlariu, i-a informat pe membrii Comisiei de apărare din Senat despre structura, capabilităţile şi dotarea unităţii pe care o comandă, modul de utilizare a resurselor aflate la dispoziţie, situaţia de securitate din zonă, precum şi despre misiunile pe care le execută militarii români în provinciile Dhi Qar şi Al Muthanna. Au fost vizitate apoi spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea militarii români.