Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 28 Februarie 2008 / 00:00 586 accesări

Ungaria - Barjă românească eşuată pe Dunăre

O barjă românească încărcată cu fosfat a eşuat ieri dimineaţă pe Dunăre, în dreptul localităţii ungare Dunafoldvar, la 80 de kilometri sud de Budapesta, relatează MTI. În afara remorcherului românesc, care tractează două barje pline cu fosfat, a eşuat şi o navă germană. Navele nu blocau circulaţia pe fluviul Dunărea. Este vorba de al patrulea accident de acest fel petrecut în ultimele zile pe Dunăre, al cărei nivel este scăzut.

SUA - Imigranţi ilegali, printre care şi români, arestaţi la Chicago

Peste 200 de imigranţi, printre care şi români, care aveau ordin de expulzare au fost arestaţi în Illinois şi în alte cinci state din SUA, în cadrul unei operaţiuni ce a durat patru zile şi s-a încheiat luni. În zona oraşului Chicago, agenţii federali au arestat 30 de persoane din Polonia, Mexic, România şi din alte nouă ţări, în cadrul unei operaţiuni conduse de poliţişti pentru a combate imigraţia ilegală care a generat teamă şi nemulţumire în toate comunităţile de imigranţi din întreaga ţară. Circa 72.000 de imigranţi fugari au fost arestaţi începînd cu anul 2003, au precizat ofiţerii Brigăzii pentru Imigrare şi Frontieră într-un comunicat. În Chicago, 632 de persoane au fost arestate în cadrul unor astfel de descinderi, începînd din octombrie şi pînă luna trecută.

Bulgaria - Risc de a pierde fonduri europene

Comisia Europeană ar putea decide sistarea finanţărilor acordate proiectului de modernizare a sistemului de canalizare din Sofia, în cazul în care autoritatea naţională de utilităţi DKEVR nu acceptă planul de investiţii. Fondurile se ridică la 58 de milioane de euro, dar banii nu vor fi alocaţi în cazul în care planul de investiţii, care include şi majorarea preţului pe metru cub de apă cu 17 procente, nu este acceptat de DKEVR, pînă la 1 mai. Potrivit unor surse oficiale, în cazul în care Bulgaria nu reuşeşte să absoarbă aceste fonduri, ea riscă declanşarea clauzelor de salvgardare pentru că nu îndeplineşte standardele privind calitatea serviciilor de aprovizionare cu apă.

Cehia - Memorandum de suspendare a vizelor pentru SUA

Cehia şi SUA au încheiat, marţi, un memorandum de înţelegere care va duce la suspendarea regimului de vize pentru cetăţenii cehi pînă la sfîrşitul lunii octombrie. Documentul a fost semnat de ministrul ceh de Interne, Ivan Langer şi de secretarul american pentru Securitate Internă, Michael Chertoff, la Washington, în prima zi de vizită a premierului Mirek Topolanek în SUA. Chertoff a declarat că ambele ţări trebuie să adopte măsurile necesare pentru implementarea prevederilor acordului. Documentul menţionează că SUA va lua în considerare angajamentele Cehiei faţă de UE. Reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Sloveniei, statul care deţine preşedinţia semestrială a UE, au declarat că examinează în continuare memorandumul semnat la Washington. Oficialii europeni au refuat să precizeze dacă textul este conform normelor europene. Premierul ceh a subliniat însă că versiunea finală a documentului este acceptabilă pentru Bruxelles.

Italia - Apropiere de Rusia

Silvio Berlusconi, liderul formaţiunilor italiene de dreapta în alegerile legislative din perioada 13-14 aprilie, a pledat pentru o apropiere a Italiei de Rusia, exprimîndu-şi regretul că relaţiile dintre cele două ţări s-au răcit. Berlusconi a fost întotdeauna un susţinător fervent al preşedintelui Vladimir Putin, pe care îl consideră prieten. El l-a calificat în aprilie 2007 pe Putin ca ”o persoană providenţială pentru Rusia”. El susţinuse, în aceeaşi perioadă, intervenţia brutală a poliţiei împotriva manifestanţilor opozanţi ai lui Putin de la Sankt Petersburg, acuzînd presa că a exagerat incidentele. Potrivit sondajelor, formaţiunile de dreapta ar cîştiga alegerile legislative italiene.

Rusia - Fost senator rus, inculpat pentru terorism şi asasinate

Un fost senator rus suspectat că ar fi condus o grupare mafiotă va fi inculpat pentru terorism, asasinate, corupţie şi incendiere premeditată, a dezvăluit, ieri, cotidianul ”Kommersant”. Igor Izmestiev, care a făcut parte între 2001 şi 2006 din Consiliul Federaţiei (Camera Superioară a Parlamentului rus) unde a reprezentat regiunea Başkortostan din Urali, a fost arestat în ianuarie 2007, apoi încarcerat. Parchetul va anunţa oficial, în zilele următoare, acuzaţiile împotriva acestuia. Igor Izmestiev este acuzat în special că a organizat două atentate teroriste, că a ordonat şapte asasinate şi a mituit un ofiţer însărcinat cu securitatea. Avocatul fostului senator a anunţat că toate aceste acuzaţii sînt respinse de clientul său. Potrivit Parchetului, acesta este implicat într-o tentativă de atentat cu maşină-capcană (bomba a fost în cele din urmă dezamorsată de poliţie) în 2003, la Ufa, capitala regiunii Başkortostan şi în explozia, la scurt timp după aceasta a unui alt vehicul care a provocat moartea a două persoane în acelaşi oraş. Averea lui Izmestiev, care îşi datorează prosperitatea în special petrolului, a fost evaluată la circa 200 de milioane de dolari de revista rusă ”Finans”, în 2005.

Libia - Acord-cadru cu UE

Comisia Europeană a propus ieri, aşa cum a promis după eliberarea infirmierelor bulgare, deschiderea de negocieri pentru consolidarea relaţiilor dintre UE şi Libia, cu obiectivul de încheiere a unui prim acord-cadru pînă la sfîrşitul anului. UE, care a ridicat toate sancţiunile sale împotriva Libiei în 2004, nu are în prezent nicio relaţie contractuală cu această ţară, dar a promis că va acţiona în acest sens după eliberarea în iulie 2007 a infirmierelor bulgare condamnate la moarte de Libia. Acest prim acord-cadru vizează la modul general consolidarea relaţiilor politice, sociale, economice, comerciale şi culturale dintre europeni şi Libia. Libia este considerată potenţial strategică de către europeni, care vor diversificarea resurselor de gaze şi petrol şi o mai bună controlare a imigraţiei ilegale. Proiectul de mandat al Comisiei va fi studiat de grupuri de lucru, înainte de a fi prezentat statelor membre.

Marea Britanie - Judecaţi pentru sprijin acordat al-Qaida

Cinci persoane sînt judecate, începînd de ieri, în baza acuzaţiilor de sprijinire a unei grupări inspirate după reţeaua al-Qaida, pentru a comite atentatele sinucigaşe eşuate din iulie 2005, de la Londra. Shadi Abdelgadir, Omar Almagboul, Esyas Girma, Yeshiemebet Girma şi Muluemebet Girma au compărut în faţa tribunalului londonez Old Bailey, fiind acuzaţi de sprijin acordat infractorilor şi deţinere de informaţii cu privire la acte de terorism. Patru bărbaţi, Muktah Said Ibrahim, Yassin Hassan Omar, Ramzi Mohammed şi Hussein Osman, au încercat să detoneze bombe cu peroxid de hidrogen, la 21 iulie 2005, în Londra, însă dispozitivele lor artizanale nu au explodat. Aceste atentate eşuate au intervenit la două săptămîni după ce patru atacatori islamişti britanici au ucis 52 de persoane în trei garnituri de metrou şi un autobuz din Londra.

Liban - Criza politică se agravează

Criza politică din Liban se agravează iar ingerinţele externe în lupta dintre coaliţia de guvernămînt şi opoziţia condusă de mişcarea Hezbollah sînt fără precedent, a declarat un mediator. Într-un comentariu publicat miercuri, secretarul-general al Ligii Arabe, Amr Moussa, a făcut apel la noi eforturi regionale şi arabe pentru a pune capăt impasului în care se găsesc cele două tabere politice rivale, a căror luptă pentru putere a generat cea mai gravă criză de la încheierea războiului civil din perioada 1975-1990. Libanul nu mai are preşedinte de mai bine de trei luni, iar cele două părţi îşi dispută, de asemenea, locurile din noul cabinet. Moussa a mediat două zile de negocieri în cursul acestei săptămîni, dar nu a reuşit să înregistreze progrese privind reglementarea conflictului înaintea unui summit al lumii arabe care va avea loc, luna viitoare, în Siria.

Pakistan - Avertisment nuclear

Testarea de către India a unei rachete nucleare va declanşa o nouă cursă a înarmării în regiune, a avertizat, miercuri, comandantul Forţelor Navale pakistaneze. India şi Pakistanul, puteri nucleare, au purtat trei războaie după proclamarea independenţei în 1947, însă relaţiile s-au îmbunătăţit din 2004. India a testat, marţi, un nou tip de rachetă, de pe un submarin, apropiindu-se de tehnologia de care dispun ţări precum SUA, Rusia, Franţa şi China.



12