Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 27 Februarie 2008 / 00:00 496 accesări

Italia - Trei românce moarte la Roma

Cinci persoane, între care trei cetăţeni români, au murit la periferia Romei, marţi dimineaţă, după ce un vehicul a intrat într-o staţie a autobuzelor şcolare. Potrivit presei italiene, victimele sînt trei fete cu vîrste cuprinse între 7 şi 14 ani şi două femei de 30 şi, respectiv, 37 de ani. Accidentul a avut loc în jurul orei 8.00 (9.00 ora României) în suburbia Fiumicino, la periferia vestică a Romei. Cele cinci persoane aşteptau în staţia autobuzelor şcolare în momentul în care au fost lovite de un autovehicul. Accidentul iniţial a fost urmat de o coliziune în care au fost implicate în total opt vehicule. Potrivit cotidianului “Il Tempo”, trei dintre cele cinci victime sînt cetăţeni români. Este vorba de o femeie în vîrstă de 30 de ani, Giovanna Rozzica şi de fiicele acesteia, de 7 şi 14 ani, dezvăluie “La Stampa”. Celelalte două persoane care au murit în accident sînt o femeie de 37 de ani şi fiica ei de 13 ani. Alte opt persoane au fost rănite şi transportate la spital. Pe de altă parte, tot ieri, poliţia italiană a arestat, într-o operaţiune fulger, 20 de persoane suspectate că ar face parte dintr-o grupare de extremă-dreaptă ce plănuia atacuri vizînd tabere de romi şi cetăţeni români. ”Operaţiunea a început în iunie anul trecut, după o agresiune vizînd nişte spectatori la un concert desfăşurat în parcul Villa Ada. Ancheta a urmărit, aproape în timp real, planificarea raidurilor punitive în tabere de romi şi împotriva cetăţenilor români, ca formă de răzbunare pentru uciderea Giovannei Reggiani”, a precizat un poliţist italian. Gruparea a lansat la începutul lunii noiembrie un ultimatum prin care le-a cerut imigranţilor români şi romi din Genova să părăsească taberele din oraş în decurs de zece zile, ameninţînd că în caz contrar va folosi ”metode ce depăşesc simplele proteste”.

India - Rachetă cu capacitate nucleară, lansată cu succes

India a lansat, marţi, cu succes, o rachetă cu capacitate nucleară, de pe o platformă submarină, a anunţat Ministerul Apărării. Racheta a fost lansată de pe un ponton submarin aflat pe coasta de sud-est a ţării, în apropiere de oraşul-port Visakhapatnam, a declart purtătorul de cuvînt al Ministerului Apărării. India a anunţat la începutul lunii că va proceda la primul test cu rachetă balistică de tip K-15 (cu o rază de acţiune de 700 de kilometri) destinată să echipeze un submarin.

SUA - Demisie la Pentagon

Pentagonul a anunţat luni că şeful serviciilor sale juridice, William Haynes, implicat în controversa privitoare la tribunalele militare excepţionale de la Guantanamo, se va retrage din funcţie în următoarele săptămîni. Săptămîna trecută, colonelul Morris Davis, procurorul general al tribunalelor militare excepţionale de la Guantanamo din 2005 pînă în 2007, şi-a anunţat intenţia de a depune mărturie în favoarea apărării, pentru a denunţa o serie de presiuni politice. Davis l-a acuzat direct pe Haynes, un jurist civil numit la începutul primului mandat al lui Bush şi considerat unul dintre artizanii politicilor antiterorism controversate. Potrivit colonelului, care a demisionat în ziua în care o directivă ministerială l-a plasat pe Haynes într-o poziţie superioară în ierarhie, în octombrie, acesta i-a spus cu doi ani înainte că niciun proces de la Guantanamo nu va duce la o achitare. ”Politicile din cadrul ministerului nu fac onoare celor care poartă uniforma. Această influenţă politică asupra procedurii fură justiţia sistemului judiciar militar”, a denunţat Davis. Pentagonul a contestat acuzaţiile. Luni, comunicatul care anunţa retragerea lui Haynes nu a menţionat polemica, nici faptul că acesta a fost numit în 2003 judecător al Curţii de Apel federale din Richmond, nominalizare controversată pe care Senatul încă nu a confirmat-o. Haynes, care va reveni la practica privată, va fi înlocuit de adjunctul său, Daniel Dell\'Orto.

Israel - Compromis prin care Katzav scapă de închisoare

Curtea Supremă din Israel a aprobat, marţi, un compromis acceptat de Parchet, ce îi permite fostului preşedinte Moshe Katzav să nu fie inculpat pentru viol şi să nu fie încarcerat. Judecătorii şi-au dat aprobarea pentru compromis cu trei voturi pentru şi două împotrivă, printre care cel al preşedintelui Curţii, în pofida protestelor unor asociaţii feministe. Potrivit compromisului, Katzav şi-a recunoscut responsabilitatea pentru hărţuire sexuală şi acte indecente, iar procurorul general Menahem Mazuz a renunţat la acuzaţia de viol. Katzav a scăpat de pedeapsa cu închisoarea şi se confruntă doar cu închisoare cu suspendare şi plata unor despăgubiri. În calitate de fost preşedinte, Katzav, în vîrstă de 62 de ani, are dreptul la o pensie bună, un birou, două secretare, maşină cu şofer şi o locuinţă.

Italia - Descoperire macabră

Autorităţile italiene au găsit, luni seară, trupurile mumificate a doi copii căutaţi de aproape doi ani în România. Cei doi băieţi italieni au dispărut de acasă în vara lui 2006. Poliţiştii italieni au acuzat-o iniţial de răpire pe menajera de origine română care lucra pentru familia de italieni. Poliţiştii au găsit trupurile copiilor din întîmplare. Un băiat de 11 ani a căzut într-o cisternă dintr-un depozit părăsit din oraşul Gravina, în timp ce se juca. Oamenii legii au fost chemaţi să-l salveze pe copil. Au găsit însă şi două trupuri mumificate în aceeaşi cisternă, iar resturile de haine corespundeau celor din descrierea fraţilor dispăruţi. Ciccio şi Tore Pappalardi au dispărut de acasă la 5 iunie 2006, din localitatea Gravina, regiunea Puglia. Poliţia din întreaga Italie şi poliţia din România i-au căutat timp de 20 de luni. Prima suspectă a fost menajera familiei Pappalardi, o româncă. Femeia a dispărut la scurt timp după ce poliţia a început să caute copiii. Procurorul italian a venit pînă în România ca să o interogheze pe femeie, iar poliţiştii români i-au căutat şi ei pe cei doi fraţi. Nu i-au găsit însă niciodată. Părinţii copiilor dispăruţi s-au despărţit între timp. Mama băieţilor l-a acuzat de mai multe ori pe tată că ar fi un om violent şi că ar fi abuzat de cei doi băieţei. Tatăl copiilor este acum suspect de crimă. Poliţiştii cred că bărbatul şi-a ucis copiii şi i-a aruncat în depozitul părăsit. Italianul se află în arestul poliţiei de mai multe săptămîni.

Franţa - Trupe pentru Afganistan

Franţa ar putea trimite cîteva sute de militari în estul Afganistanului, unde trupele conduse de NATO se luptă cu rebelii susţinuţi de al-Qaida, a afirmat marţi ”Le Monde”. Potrivit publicaţiei, această acţiune s-ar înscrie în cadrul unei noi politici referitoare la Afganistan elaborată de preşedintele Nicolas Sarkozy şi consilierii săi. Circa 1.900 militari francezi sînt staţionaţi în Kabul, unde violenţele sînt mult mai rare, iar ”Le Monde” a spus că trupele suplimentare vor fi desfăşurate în afara capitalei afgane. Anul trecut, Franţa a retras 200 de militari din forţele speciale care acţionau sub comanda americană în Afganistan. Un purtător de cuvînt contactat a refuzat să confirme sau să dezmintă informaţia. ”Preşedintele nu a luat nicio decizie, discutăm cu partenerii noştri, în cadrul NATO, dar nu exclusiv”, a precizat el. Washingtonul cere eforturi sporite în Afganistan din partea membrilor NATO. Marea Britanie, Canada, Polonia şi alte state au răspuns cererii.

Pakistan - Susţinere SUA pentru Musharraf

Casa Albă şi-a exprimat susţinerea deplină pentru preşedintele pakistanez, Pervez Musharraf, asupra căruia se exercită presiuni pentru a demisiona, după înfrîngerea partidului său la alegerile legislative. ”Preşedintele Bush îl susţine pe preşedintele Musharraf pentru efortul pe care l-a depus pentru a ne ajuta să luptăm împotriva terorismului”, a spus purtătorul de cuvînt al Casei Albe, Dana Perino. ”Dacă vă uitaţi la ceea ce i-am cerut preşedintelui Musharraf să facă: să renunţe la funcţia de comandant al armatei, să organizeze alegeri libere şi corecte şi să ridice starea de urgenţă proclamată în noiembrie, din cauza protestelor şi care a fost ridicată în decembrie, el a îndeplinit toate aceste solicitări. Acum depinde de poporul pakistanez să îşi formeze noul guvern, pe care preşedintele Bush bineînţeles că îl va susţine”, a spus ea. Musharraf continua luni să se confrunte cu solicitările de a demisiona, venite de la Nawaz Sharif, liderul Ligii Musulmane a Pakistanului-Nawaz (PML-N), plasată pe locul doi la alegerile legislative din 18 februarie. ”Pervez Musharraf trebuie să plece cît mai curînd posibil”, a spus Sharif, al cărui partid a acceptat să formeze un guvern de coaliţie cu Partidul Poporului Pakistanez (PPP) al fostului premier pakistanez Benazir Bhutto, ucisă la 27 decembrie, într-un atentat sinucigaş.

Nigeria - Răpiri

O femeie angajată a companiei petroliere franceze Total şi doi copii au fost răpiţi în două incidente separate petrecute la Port Harcourt. Femeia, care lucra ca secretară, a fost răpită luni seară, în timp ce se deplasa de la serviciu spre casă. În aceeaşi zonă, doi copii, fiii unui important om de afaceri local, au fost răpiţi ieri dimineaţă. Deocamdată, răpirile nu au fost revendicate, însă se ştie că de regulă, autorii lor aşteaptă recompense considerabile pentru eliberarea ostaticilor.



12