Bulgaria - Guvernul a supravieţuit votului de neîncredere
Parlamentul bulgar a respins, vineri, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, care este acuzat de opoziţie că nu a reuşit să combată corupţia. Coliţia de guvernămînt a supavieţuit votului de neîncredere, al patrulea de la începerea mandatului său, în august 2005, 149 de deputaţi votînd împotrivă şi 86 în favoarea moţiunii. Votul a fost menit să exercite presiuni asupra Cabinetului şi să sporească rata opoziţiei înaintea alegerilor din 2009. Mii de membri ai partidelor de opoziţie au manifestat, joi, în centrul Sofiei, cerînd Guvernului să eradicheze corupţia, despre care bulgarii spun că s-a infiltrat în viaţa publică. Guvernul bulgar nu a pus sub acuzare şi nici nu a întemniţat vreun demnitar important sub acuzaţia de corupţie, doar un lider al crimei organziate aflîndu-se după gratii pînă în prezent. Potivit unei cercetări a Centrului pentru Studierea Democraţiei (CSD), domeniul serviciilor publice şi sistemul judiciar sînt cele mai corupte sectoare. UE a cerut Sofiei, într-un raport provizoriu, progrese în lupta împotriva corupţiei.
Grecia - Ministru ameninţat
Ministrul grec al Muncii şi Protecţiei Sociale, Fanni Palli-Petralia, care coordonează un program-pilot foarte contestat referitor la reforma pensiilor, a primit un plic care conţinea şase gloanţe de 38 de milimetri şi un mesaj de ameninţare, a anunţat, vineri, o sursă din poliţie. Plicul a fost găsit în cursul dimineţii, de către un angajat al ministerului responsabil cu distribuirea corespondenţei şi a fost imediat înmînat poliţiei. Ancheta a fost preluată de serviciile de luptă împotriva terorismului, care au refuzat să ofere vreun detaliu privind conţinutul mesajului adresat ministrului. Palli-Petralia urma să se întîlnească, vineri după-amiază, cu premierul grec, Costas Karamanlis, în vederea lansării reformei pensiilor, prezentată drept prioritară de Guvernul conservator. Sindicatele din sectorul privat şi public au organizat, începînd din decembrie, două greve generale care au paralizat activitatea în întreaga ţară.
Rusia - Observatori APCE la prezidenţiale
O delegaţie formată din 25 de membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) urmează să meargă săptămîna viitoare în Rusia, pentru a participa ca observatori la alegerile prezidenţiale din 2 martie, a anunţat, vineri, agenţia paneuropeană la Strasbourg. Delegaţia, condusă de elveţianul Andreas Gross, va sosi miercuri la Moscova, pentru a se întîlni cu candidaţii, reprezentanţii partidelor politice şi cu preşedintele delegaţiei parlamentare ruse pe lîngă APCE. Observatorii urmează să discute şi cu preşedinţii Comisiei Electorale Centrale, cu reprezentanţii presei şi ai organizaţiilor neguvernamentale, înainte de a participa ca observatori la alegerile de la 2 martie, precizează APCE într-un comunicat. O delegaţie preelectorală a APCE, compusă din cinci membri, şi-a arătat preocuparea faţă de lista limitată a candidaţilor, în urma unei vizite la Moscova, în perioada 7-8 februarie.
Afganistan - Aterizare de urgenţă
Un elicopter la bordul căruia se aflau trei senatori americani a efectuat, joi, o aterizare de urgenţă în Afganistan, au declarat surse militare din din Congresul SUA, citate de CNN. Elicopterul, la bordul căruia se aflau senatorii democraţi Joseph Biden şi John Kerry şi senatorul republican Chuck Hagel, a fost nevoit să aterizeze într-o zonă muntoasă din Afganistan, din cauza unei furtuni de zăpadă violente. În urma incidentului, niciunul dintre pasageri nu a fost rănit, a precizat purtătorul de cuvînt al lui Kerry, David Wade, adăugînd că senatorii şi-au continuat drumul cu un convoi de maşini. După cîteva ore, senatorii au fost evacuaţi de trupele americane şi au revenit la baza aeriană Bagram, de unde au plecat spre următoarea lor destinaţie, la Ankara.
Iran - Atitudine cooperantă
Iranul a dat dovadă de deschidere în legătură cu programul nuclear, dar nu a rezolvat problemele existente înainte de termenul stabilit de comun acord, constată Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Agenţia subliniază că Iranul a oferit acces la instalaţiile nucleare şi a oferit clarificări, însă nu a rezolvat problema principală referitoare la activităţile nucleare. Potrivit AIEA, Iranul evită răspunsurile referitoare la acuzaţiile că ar încerca să se doteze cu arme nucleare. În plus, continuă să testeze noi centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului, fapt care ar putea atrage noi sancţiuni din partea Consiliului de Securitate ONU.
Grecia - Tren deraiat
Un bărbat a murit şi alte şase persoane care se ocupau de întreţinerea unui tren au fost rănite uşor, vineri, cînd acesta a deraiat la terminalul feroviar din portul Pireu, în apropiere de Atena, ajungînd pe o stradă aglomerată, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei. Cele şase vagoane ale trenului s-au lovit şi au distrus un zid care separa gara de bulevardul construit de-a lungul portului. Victima este un imigrant care cerşea de cealaltă parte a zidului, potrivit primelor indicii de care dispun anchetatorii. Răniţii, angajaţi care se ocupau de întreţinerea trenului, se aflau la bordul acestuia în momentul accidentului, ale cărui cauze nu a fost încă determinate. Maşinile parcate în apropierea gării au fost avariate.
Israel - Securitate aeriană sporită
Ministerul israelian al Transporturilor le-a cerut tuturor companiilor aeriene care operează curse spre Israel să sporească măsurile de securitate, pe fondul ameninţărilor proferate de Hezbollah după asasinarea lui Imad Moughniyeh, relatează site-ul ynetnews.com. Hezbollah a ameninţat cu represalii după atacul în care a murit Imad Mougniyeh, pe care mişcarea şiită l-a atribuit Israelului. Danny Shenar, responsabil de securitate în cadrul Ministerului Transporturilor, le-a cerut tuturor companiilor care operează zboruri în Israel să oblige pasagerii să rămînă pe scaune cu 30 de minute înainte de aterizare, mai precis cu 300 de kilometri înainte de teritoriul israelian. Pînă acum, pasagerii erau obligaţi să îşi ocupe locurile cu doar 15 minute înainte de aterizare. În acelaşi timp, piloţii aeronavelor trebuie să blocheze uşile cabinei cu 30 de minute înaintea aterizării, pentru a nu le permite teroriştilor să deturneze aparatul.
Rusia - Reuniune la Moscova
Vladimir Putin a găzduit, ieri, ultimul summit informal al CSI în calitatea de preşedinte al Rusiei, ocazie pentru invitaţi să îl cunoască pe Dimitri Medvedev, cel mai probabil viitorul lider de la Kremlin. Din ianuarie 2000, atunci cînd a devenit preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin a participat la 15 summit-uri CSI (Comunitatea Statelor Independente). La reuniunea informală au participat preşedinţii din Belarus, Kazahstan, Ucraina, Turkmenistan, Tadjikistan, R.Moldova, Gruzia, Kîrgîzstan, Azerbaidjan şi Armenia. Miniştrii de Externe ai Abhaziei, Osetiei de Sud şi Transnistriei s-au întîlnit, ieri, la Moscova, pentru a pregăti o reuniune a preşedinţilor celor trei regiuni separatiste. Aceştia au discutat probleme legate de pregătirea unei reuniuni a preşedinţilor republicilor separatiste dar şi despre situaţia de după recunoaşterea independenţei Kosovo de către un număr de state.
Sri Lanka - 92 de rebeli şi 3 militari ucişi
Cel puţin 92 de rebeli Tigri Tamil şi trei militari ai forţelor guvernamentale au fost ucişi în confruntările desfăşurate în ultimele zile în nordul Sri Lankăi. Surse oficiale de la Colombo afirmă că trupele guvernamentale au atacat buncărele controlate de militanţii Tamil dispuse de-a lungul liniei de front care desparte regiunea secesionistă de restul insulei. În luptă au mai fost răniţi alţi 20 de soldaţi. Potrivit unui bilanţ oferit de autorităţile de la Colombo, peste 60.000 de oameni au fost ucişi în acest război care macină Sri Lanka de mai bine de trei decenii. Sîngerosul conflict s-a întrerupt pentru scurt timp prin semnarea unui acord de încetare a focului la 23 februarie 2002, mediat de Norvegia, dar care nu a fost respectat ulterior de niciuna dintre părţi.