Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 21 Februarie 2008 / 00:00 543 accesări

Transnistria - Reglementare politică

Rusia se pronunţă pentru reglementarea politică a problemei transnistrene, pe baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova, a declarat, ieri, la Moscova, premierul rus, Viktor Zubkov, la încheierea convorbirilor avute cu omologul său moldovean, Vasile Tarlev, aflat în vizită în capitala rusă. ”Pentru elaborarea unui statut solid şi garantat Transnistriei, noi vom continua să acţionăm pentru relansarea dialogului direct dintre Chişinău şi Tiraspol”, a subliniat premierul rus. La rîndul său, premierul moldovean a declarat că reglementarea conflictului transnistrean este singura problemă în relaţiile dintre Chişinău şi Moscova şi a salutat poziţia Rusiei în problema Transnistriei. Problema transnistreană urmează să fie discutată la summit-ul CSI de la Moscova, din 22 februarie, cînd se pare că preşedinţii Vladimir Putin şi Vladimir Voronin vor avea o nouă întrevedere separată pe acest subiect.

R. Moldova - Invitaţie pentru Gazprom

R. Moldova a invitat compania rusă Gazprom să participe la activităţile de explorare a rezervelor de petrol şi gaze, a declarat premierul rus, Viktor Zubkov, după întîlnirea cu omologul moldovean Vasile Tarlev. ”Există oportunităţi pentru explorarea rezervelor de gaz şi petrol din R. Moldova, iar Gazprom va accepta invitaţia de a vizita Moldova la sfîrşitul lunii, pentru aceste activităţi”, a spus premierul rus. Anterior, Gazprom a anunţat că preţul gazelor livrate R. Moldova va creşte de la 209,6 dolari pentru 1.000 de metri cubi pînă la 225,4 dolari, spre sfîrşitul anului.

Muntenegru - Djukanovici, din nou premier

Preşedintele muntenegrean l-a numit premier pe Milo Djukanovici, ”arhitectul independenţei Muntenegrului”, după demisia titularului anterior al acestei funcţii din motive de sănătate. ”Djukanovici a fost premier şi preşedinte în momentele cele mai dificile ale istoriei moderne a Muntenegrului şi a contribuit în mod semnificativ la reputaţia şi prezenţa ţării la nivel internaţional”, a spus preşedintele Filip Vujanovici, explicîndu-şi alegerea. Vujanovici a convocat o sesiune urgentă a Parlamentului muntenegrean pentru a aproba componenţa guvernului pe care îl va conduce Djukanovici. Acesta, care are 45 de ani, a fost deja de patru ori premier şi de trei ori preşedinte al fostei republici iugoslave Muntenegru. El a demisionat în octombrie 2006, pentru a se consacra afacerilor, dar a rămas la conducerea partidului său, Partidul Democratic al Socialiştilor. Muntenegru a devenit independent de Serbia în iunie 2006.

SUA - Revizuirea politicii faţă de Cuba

Peste 100 de congressmeni americani i-au cerut secretarului de Stat, Condoleezza Rice, o revizuire completă a politicii americane faţă de Cuba, după retragerea lui Fidel Castro. ”După 50 de ani, este timpul să ne gîndim şi să acţionăm într-un nou mod”, scriu în scrisoarea adresată lui Rice cei 104 congressmeni democraţi şi republicani, respectiv un sfert din Camera Reprezentanţilor, formată din 435 de membri, făcînd referire la embargo-ul economic impus Cubei în 1962, de SUA. Semnatarii scrisorii reproşează Washingtonului că nu a obţinut niciun rezultat. ”Timp de cinci decenii, politica americană a mizat pe sancţiunile economice şi izolare, pentru a obliga Guvernul cubanez să se schimbe. Evenimentele au demonstrat că această politică nu a funcţionat”.

Indonezia - Seism puternic

Un cutremur de 7,6 pe Scara Richter a zguduit, ieri, Indonezia. Seismul s-a produs la 319 kilometri de Medan, în Sumatra, a anunţat Institutul american de geofizică. Cel puţin trei persoane au murit şi alte 25 au fost grav rănite, potrivit unui bilanţ al Ministerului Sănătăţii. Numeroase edificii au fost avariate în îndepărtata insulă Simeulue din nordul Sumatrei. Autorităţile au emis alertă de tsunami atît pentru Indonezia, cît şi pentru Thailanda, dar ulterior, a fost anulată. Pe 7 ianuarie, un cutremur de 6,2 pe scara Richter s-a produs în aceeaşi regiune. Seismul de atunci a fost la o adîncime mică, aşa că nu a fost instituită alerta de tsunami. De asemenea, în septembrie anul trecut, Sumatra a fost afectată de cinci cutremure, cel mai mare cu magnitudinea de 8,4 pe Scara Richter. Indonezia este vizată des de mişcări telurice, deoarce se află pe Centura de Foc a Pacificului. Cel mai puternic seism a fost înregistrat în decembrie 2004, urmat de un tsunami care a făcut peste 230.000 de victime.

Franţa - Palatul de Justiţie din Corsica a fost mitraliat

Palatul de Justiţie din Corsica a fost mitraliat, marţi seară, dar nu s-au înregistrat răniţi, a informat o sursă din sistemul judiciar. Arma utilizată era de calibru mare, iar autorii atacului au folosit o maşină furată, găsită în flăcări la circa 500 de metri de Palat, după cîteva minute. Un glonţ a trecut prin fereastra unei clădiri de apartamente aflată la cîteva sute de metri în spatele clădirii. Poliţia a stabilit imediat un perimetru de securitate, iar secţia antiterorism a Parchetului din Paris s-a sesizat şi a încredinţat ancheta poliţiei judiciare din Ajaccio.

FYROM - Cinci denumiri noi

Mediatorul ONU a propus cinci denumiri posibile pentru Macedonia, ţara balcanică pe care Grecia a ameninţat că o va împiedica să adere la NATO şi la UE din cauza unui conflict legat de nume. Grecia blochează din 1991 recunoaşterea internaţională a Macedoniei sub această denumire, considerînd că acesta aparţine exclusiv patrimoniului său naţional. Potrivit mai multor ziare elene, denumirile sugerate sînt Republică Democrată Macedonia, Republica Constituţională Macedonia, Republica Independentă Macedonia, Republica Macedoniei de Sus şi Republica Macedonia Nouă. Mediatorul ONU Matthew Nimetz a făcut un nou efort, marţi, pentru a încerca să rezolve disputa, cu două luni înainte de summit-ul NATO de la Bucureşti, crucial pentru fosta republică iugoslavă. O sursă elenă apropiată negocierilor a declarat că numele vehiculate de presă sînt similare celor propuse de Nimetz. Macedonia a fost admisă în 1993 în ONU cu numele provizoriu de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, FYROM, dar Atena a ameninţat că îşi va folosi dreptul de veto faţă de aderarea acesteia la NATO. ONU mediază acest dosar din 1993, deocamdată fără succes. Între timp, peste 100 de ţări, printre care SUA, China şi Rusia, au recunoscut micul stat sub numele de Republica Macedonia. Premierul macedonean Nikola Gruevski a declarat că ţara sa va accepta numai un nume care să servească intereselor sale naţionale.

Rusia - Exporturile de petrol Lukoil către Germania, suspendate

Grupul petrolier privat Lukoil, unul dintre cele mai importante din Rusia, a anunţat că suspendă livrările de petrol către Germania. Decizia a fost luată în urma unui dezacord la nivelul tarifelor. Distribuţia a fost întreruptă pentru luna februarie deoarece preţurile propuse nu erau satisfăcătoare. Responsabilul a adăugat că nu se încalcă nicio obligaţie faţă de consumatori, deoarece compania nu are contracte de lungă durată cu Germania. Măsura este temporară şi se aşteaptă ca Lukoil să reia livrările în luna martie, deşi acest fapt nu este încă sigur. Compania rusă a mai redus o dată, în vara anului trecut, nivelul exporturilor de petrol către Germania, din cauza creşterii tarifelor de tranzit pe teritoriul republicii Belarus.

Irak - Misiune încheiată

Trupele australiene staţionate în sudul Irakului şi-au încheiat misiunea şi vor reveni în ţară la jumătatea lui 2008, a anunţat, ieri, comandantul armatei. Angus Houston a apreciat că cei 550 de soldaţi australieni desfăşuraţi în provinciile irakiene de sud Al-Muthanna şi Dhi Qar au transferat cu succes operaţiunile forţelor de securitate locale. Premierul laburist australian, Kevin Rudd, îşi reafirmase, la sfîrşitul lui 2007, la Bagdad, angajamentul de a retrage, pînă în iunie, cei 550 de soldaţi australieni din Irak, menţinînd însă circa 1.000 de persoane care operează în afara acestei ţări, pentru coaliţia condusă de SUA. Circa 110 persoane se ocupă de protecţia ambasadei australiene din Bagdad.

Singapore - Avion cu ghinion

Primul Airbus A 380 intrat în serviciu şi cumpărat de Singapore Airlines pare să fie lovit de ghinion. În doar o lună de zbor, aparatul a fost implicat deja în două incidente tehnice. După ce luna trecută avionul a depăşit pista de aterizare, ieri, acelaşi aparat a rămas la sol din cauza unei probleme la o pompă de combustibil. Cursa spre Sydney a fost anulată, iar aparatul va fi verificat de ingineri.



12