Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 19 Februarie 2008 / 00:00 574 accesări

Cipru - Preşedintele în exerciţiu, eliminat din primul tur

Preşedintele cipriot în exerciţiu, Tassos Papadopoulos, adeptul unei politici dure în dosarul divizării insulei, a fost eliminat, duminică, din primul tur al alegerilor prezidenţiale, în turul doi urmînd să se confrunte Ioannis Kasoulides (dreapta) şi Demetris Christofias (comunist). Kasoulides, eurodeputat şi fost ministru de Externe, s-a clasat pe primul loc, cu 33,51%, devansîndu-l pe preşedintele Parlamentului, Demetris Christofias, cu doar 980 de voturi. Papadopoulos a obţinut 31,79%. Kasoulides şi Christofias se declară adepţi ai deschiderii către comunitatea cipriotă turcă. Ceilalţi şase candidaţi de la aceste alegeri, considerate cele mai strînse din istoria Ciprului şi hotărîtoare pentru viitorul insulei, au obţinut mai puţin de 1,5%. Potrivit şefului Comisiei Electorale, nivelul de participare a fost de 89,42%, faţă de 90,55% în 2003. Circa 516.000 ciprioţi au fost chemaţi la urne pentru aceste alegeri, primele de la aderarea Ciprului la UE în 2004.

Pakistan - Alegeri legislative

80 de milioane de oameni au fost chemaţi, ieri, în Pakistan, la alegerile legislative considerate cruciale pentru această ţară condusă de Pervez Musharraf. Pakistanul se confruntă cu o gravă criză politică şi cu atentate care, în ultimele trei zile, au lăsat în urmă 50 de morţi. Alegerile sînt cu atît mai importante cu cît, potrivit sistemului politic din această ţară, preşedintele nu poate lua nicio decizie de interes naţional fără să aibă aprobarea Parlamentului. În primă fază, Pervez Musharraf are nevoie de o majoritate în Parlament în contextul în care Legislativul decide care va fi planul de combatere a grupărilor islamiste din nord-vestul Pakistanului. Principalele formaţiuni care participă la cursa electorală, amînată cu şase săptămîni după asasinarea fostului premier, Benazir Bhutto, sînt Partidul Poporului Pakistanez al cărui lider a fost Bhutto, Liga condusă de fostul premier Nawaz Sharif şi partidul la guvernare, Liga Musulmană Quaid-e-Azam. Peste 80.000 de membri ai forţelor de securitate au asigurat ordinea la alegerile de astăzi. Un atentat soldat cu cinci morţi, printre care şi un candidat al opoziţiei, a avut loc deja ieri dimineaţă, în Lahore.

Grecia - Ajutor pentru o navă rusească

Două elicoptere şi o fregată au fost trimise luni, de Paza de Coastă a Greciei, pentru a acorda ajutor unei nave militare ruseşti aflată în dificultate în apropierea insulei Ikaria din estul Mării Egee. Nava Amur, care avea la bord un echipaj de 106 persoane şi se afla la circa 30 de kilometri în largul ţărmului, a trimis un mesaj cerînd ajutor, în condiţiile în care regiunea este afectată de furtuni puternice şi rafale violente de vînt.

Franţa - Operaţiune în suburbii

Poliţia franceză a reţinut 17 persoane, luni dimineaţă, într-o operaţiune de mare amploare, care a mobilizat aproape o mie de poliţişti în Villiers-le-Bel, în căutarea autorilor violenţelor împotriva forţelor de ordine de la sfîrşitul lunii noiembrie. Cele 17 arestări au fost efectuate în Villiers-le-Bel, Sarcelles, Gonesse şi Seine-Saint-Denis. În perioada 25-27 noiembrie, în Villiers-le-Bel s-au înregistrat ciocniri între tineri şi poliţie după moartea a doi adolescenţi într-o coliziune a motocicletei lor cu o maşină a forţelor de ordine. Potrivit Ministerului Justiţiei, violenţele s-au soldat cu 19 răniţi în rîndul forţelor de ordine. Un comisar sosit primul la locul accidentului a fost grav rănit de tineri furioşi şi efective importante ale poliţiei au fost desfăşurate cîteva nopţi la rînd, pentru a calma situaţia. La începutul lunii decembrie, poliţia a distribuit în Villiers-le-Bel manifeste care cereau eventualilor martori oculari să depună mărturie în schimbul unei sume generoase. Preşedintele Nicolas Sarkozy a asigurat la 29 noiembrie că se vor depune toate eforturile pentru găsirea persoanelor care au tras asupra poliţiştilor.

Afganistan - Atentat sinucigaş

Un atentat sinucigaş îndreptat împotriva unui convoi militar străin a provocat, luni, moartea a cel puţin 35 de civili afgani într-un oraş din sudul Afganistanului, în apropiere de graniţa cu Pakistanul. Atacul a avut loc pe un drum din oraşul Spin Boldak. Un oficial local a declarat că doi soldaţi străini au murit în urma atacului.

Rusia - Stat prezidenţial

Următorul preşedinte al Rusiei va rămîne cel mai puternic oficial al ţării, chiar dacă actualul şef al statului, Vladimir Putin, va fi premier, a declarat candidatul favorit al alegerilor prezidenţiale, Dmitri Medvedev. Analiştii au ridicat semne de întrebare cu privire la cine va conduce Rusia, Medvedev, un fost profesor de drept în vîrstă de 42 de ani sau Putin, mentorul său popular şi cu experienţă, care s-a declarat pregătit să devină premier în timpul mandatului lui Medvedev. Acesta a declarat însă că puterea va rămîne concentrată la preşedinţie. “Ţara noastră a fost şi rămîne o republică prezidenţială. Nu poate fi altfel. Nu pot exista două sau trei sau cinci centre de putere. Preşedintele se ocupă de Rusia şi, conform Constituţiei, nu poate exista decît un preşedinte. Rusia este un stat federal cu un mare potenţial şi nu puţine probleme. Un stat ca acesta poate fi condus doar cu ajutorul unei puteri prezidenţiale solide, indiferent cine ocupă funcţia de la Kremlin la un moment dat”, a precizat Medvedev.

Iran - Previziuni sumbre

Liderul Gardienilor Revoluţiei iraniene, generalul Mohammad Ali Jafari, a preconizat viitoarea distrugere a Israelului de către gruparea libaneză Hezbollah, a relatat luni agenţia iraniană Fars. “Într-un viitor apropiat, vom asista la distrugerea microbului canceros care este Israelul, de către mîinile puternice ale combatanţilor Hezbollah”, a declarat generalul Jafari, care conduce armata ideologică a regimului iranian. El a făcut aceste declaraţii într-un mesaj de condoleanţe pentru martirul Imad Moughniyah, adresat liderului grupării şiite Hezbollah, Hassan Nasrallah. Moughniyah, comandantul operaţiunilor armate ale Hezbollah, a fost ucis la 12 februarie, într-un atentat cu maşină-capcană, comis la Damasc. Hezbollah şi Iranul acuză Israelul, care a negat însă orice implicare.



12