SUA - Un nou masacru într-o universitate
Şase studenţi au fost ucişi şi 15 răniţi, dintre care trei în stare gravă, în campusul Universităţii Northern Illinois, după ce un tînăr a deschis focul într-o sală de curs în care se aflau circa 150 de persoane. Atacatorul s-a sinucis înainte ca Poliţia să îl poată reţine. Agresorul, îmbrăcat din cap pînă în picioare în negru, este un fost student al universităţii. Poliţia l-a identificat deja, însă a refuzat să facă publice aceste informaţii. Zgomotul produs de focurile de armă au iscat panică în întreg campusul universitar. Studenţii s-au ascuns în săli sau au fost primiţi de profesorii lor în birouri. Atacatorul a intrat prin spatele profesorului în amfiteatrul în care se ţinea cursul şi se pare că tirul a vizat numai o parte a sălii, după cum au povestit studenţii îngroziţi. Totul a durat nu mai mult de două minute, după care individul s-a sinucis.
Belgia - Vicepremier în spital
Vicepremierul belgian şi cel mai probabil viitor şef al Guvernului Yves Leterme a fost spitalizat joi din cauza unei hemoragii interne gastro-intestinale. Liderul creştin-democraţilor flamanzi, în vîrstă de 47 de ani şi care se simţea rău de mai multe zile, va rămîne sub observaţie medicală în următoarele zile la Louvain, în apropiere de Bruxelles, unde a fost internat. Nu s-au dat detalii cu privire la gravitatea hemoragiei interne de care suferă. Yves Leterme joacă un rol esenţial în eforturile aflate în curs pentru găsirea unei soluţii durabile pentru criza politică fără precedent care a afectat ţara anul trecut, cînd timp de aproape şase luni Belgia nu a avut Guvern.
Marea Britanie - Explozie într-un bloc
Explozia survenită vineri într-un cartier din Londra, soldată cu rănirea unui bărbat, pare să fi fost provocată de o scurgere de gaze şi nu este de origine teroristă, a anunţat poliţia britanică. 40 de persoane au fost evacuate din clădirea avariată de explozie. Sînt pagube majore la etajul patru al clădirii, iar acoperişul a fost aruncat în aer de explozie.
Liban - Cutremur
Un seism de 5,1 pe scara Richter a zguduit, ieri, Libanul. Trei persoane au fost rănite, potrivit unui prim bilanţ al poliţiei. Pînă acum, autorităţile nu au anunţat dacă există şi pagube materiale. Cutremurul s-a simţit şi în Israel şi Fîşia Gaza. Seismul a afectat zona de coastă a Libanului, la frontiera cu Israelul. Mişcarea telurică a durat 30 de secunde. Sute de oameni se tem să se întoarcă în casele lor, de teama unor eventuale replici.
Italia - Ajutor german
Autorităţile italiene au cerut ajutorul Germaniei pentru a scăpa de deşeurile din Napoli, a anunţat, vineri, Federaţia germană a societăţilor de prelucrare şi reciclare a deşeurilor. Cea mai mare federaţie a societăţilor pentru gestionarea deşeurilor din Europa este formată din 750 de companii care dispun de incineratoare şi de capacitatea de a transporta deşeurile. Cel mai bine ar fi ca deşeurile să fie trimise pe cale maritimă. Pentru început, autorităţile trebuie să autorizeze importul deşeurilor. La sfîrşitul lunii ianuarie, UE le-a dat autorităţilor italiene o lună pentru a dovedi că fac tot ce pot pentru a rezolva criza deşeurilor de la Napoli, în caz contrar riscînd să fie sesizată justiţia europeană.
Cehia - Realegere
Preşedintele ceh în exerciţiu Vaclav Klaus a fost reales, vineri, pentru un al doilea mandat de cinci ani, într-un alt treilea tur de scrutinîn Parlament. Vaclav Klaus a obţinut o majoritate de 141 voturi. Eurosceptic şi artizan al reformelor economice din Cehia postcomunistă, l-a învins pe economistul independent Jan Svejnar, susţinut de Partidul Ecologist şi de social-democraţii din opoziţie.
Gruzia - Protestul opoziţiei
Peste 10.000 de manifestanţi ai opoziţiei s-au strîns vineri în faţa Parlamentului din Tbilisi pentru a apăra democraţia în vederea alegerilor legislative din primăvară. Opoziţia cere o mai mare independenţă a televiziunii publice şi demisia preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, instituţii pe care le consideră prea legate de putere. Se cere şi eliberarea persoanelor arestate, potrivit militanţilor, în timpul manifestaţiilor violent reprimate în luna noiembrie.
SUA - Urmări penale
Camera Reprezentanţilor s-a pronunţat în favoarea urmării penale a doi apropiaţi ai preşedintelui Bush, care refuză să depună mărturie în Congres despre demiterea controversată a mai mulţi procurori federali în 2006. Secretarul general al Casei Albe Joshua Bolten şi fosta şefă a serviciului juridic al preşedinţiei Harriet Miers sînt citaţi în faţa mai multor comisii ale Congresului pentru a explica motivele acestor demiteri, suspectate că ar fi de natură politică. Preşedintele Bush a invocat însă privilegiul Executivului pentru a împiedica mărturiile celor doi în acest scandal, care l-a costat funcţia pe fostul secretar al Justiţiei Alberto Gonzales.