Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 14 Februarie 2008 / 00:00 510 accesări

Vineri, şedinţă CSAT

CSAT se va reuni mîine în şedinţă pentru a discuta despre summit-ul NATO din aprilie, şeful statului refuzînd includerea pe ordinea de zi a notei Guvernului privind particiarea militară a României în Ciad. Guvernul este reprezentat în CSAT nu doar de premier, ci şi de către ministrul Apărării şi cel al Justiţiei - două portofolii a căror soartă este neclară acum, după ce premierul a propus ca Teodor Meleşcanu să treacă de la Apărare la Justiţie, iar preşedintele s-a opus acestei \"rocade\" tocmai din cauza summitului NATO. Şeful statului declara, săptămîna trecută, la TVR, referindu-se la problema participării militare în Ciad, că nu va accepta ca România să fie angajată de un ministru de Externe şi al Apărării, euforici, în noiembrie anul trecut, fără mandat.

Modificarea Codului Fiscal, amînată

Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a amînat, ieri, pentru săptămîna viitoare, dezbaterea propunerilor de modificare a Codului Fiscal, deoarece la şedinţă nu a fost prezent nici ministrul Finanţelor şi niciun secretar de stat din acest minister. Preşedintele Comisiei de buget, Aurel Gubandru, a precizat că regulile parlamentare impun ca proiectele de lege să fie discutate de comisie numai în prezenţa unui ministru sau a unui secretar de stat. El a arătat că ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, nu a putut fi prezent la comisie, iar secretarul de stat Cătălin Doică a fost chemat de urgenţă la Guvern, pe tema taxei auto.

Meleşcanu, la Conferinţa miniştrilor de Justiţie francofoni

Teodor Meleşcanu participă astăzi la Conferinţa miniştrilor de Justiţie francofoni de la Paris, unde statele membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei vor semna o Declaraţie privind îmbunătăţirea sistemelor judiciare din ţările pe care le reprezintă. La conferinţă se va supune semnării şi adoptării o declaraţie \"cuprinzând o serie de elemente şi angajamente esenţiale pentru îmbunătăţirea sistemele judiciare din statele membre\".

Verificările din oficiu de la CNSAS, blocate după decizia CC

Membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţi (CNSAS), Cazimir Ionescu a admis că, din 31 ianuarie, ziua în care Curtea Constituţională a comunicat că legea în baza căreia instituţia funcţiona este neconstituţională, verificările din oficiu au fost blocate. El a mai precizat că, în prezent, activităţile CNSAS sînt legate de accesul la propriul dosar şi de deconspirarea ofiţerilor din dosarele victimelor Securităţii.

Guvernul are la dispoziţie 45 de minute la dezbaterea moţiunii PD-L

Reprezentanţii Guvernului vor avea la dispoziţie 45 de minute pentru a-şi susţine punctul de vedere în legătură cu taxa auto, la dezbaterea de luni asupra moţiunii simple depuse de deputaţii PD-L \"Anulaţi taxa de primă înmatriculare\". Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, Ioan Munteanu, a precizat că modificările aduse componenţelor unor comisii permanente ale Camerei Deputaţilor şi dezbaterile moţiunii simple vor reprezenta singurele puncte de pe ordinea de zi a şedinţei de plen a deputaţilor, de luni.

“Trebuie sesizate Camerele privind urmărirea penală a miniştrilor parlamentari“

“Cele două Camere ale Legislativului trebuie sesizate în privinţa cererii de urmărire a penală a miniştrilor care sînt şi parlamentari”, consideră Comisia juridică a Senatului. Senatorii au redactat sesizarea pe care preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, urmează să o adreseze Curţii, referitoare la conflictul juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi preşedintele României, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public, pe de altă parte, pe tema urmăririi penale a membrilor Guvernului care au şi calitatea de parlamentari. Preşedintele de şedinţă al Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, a arătat că răspunderera politică a miniştrilor şi a Guvernului în ansamblu se angajează \"în exclusivitate\" în faţa Parlamentului.



12