Interimat cît mai scurt la Justiţie
Premierul Tăriceanu a declarat, în şedinţa de ieri a Guvernului, că doreşte ca interimatul la Ministerul Justiţiei să fie cît mai scurt şi că vrea să găsească o \"rezolvare durabilă\" în ceea ce priveşte numirea unui ministru definitiv pentru acest portofoliu. El a precizat că ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, beneficiază de sprijinul său şi al colegilor din Cabinet pentru interimatul la Justiţie şi a amintit că Meleşcanu va participa la următorul Consiliu European de Justiţie şi Afaceri Interne. Tăriceanu i-a solicitat lui Meleşcanu să menţioneze, la Bruxelles, angajamentul Guvernului de a continua măsurile convenite cu Comisia Europeană în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare pentru continuarea reformei în Justiţie.
”PD-L, gramofonul lui Băsescu”
Vicepreşedintele liberal Crin Antonescu a declarat că PD-L este un partid care nu are puncte de vedere, fiind \"un soi de gramofon, de pîlnie de amplificare pentru ceea ce gîndeşte, spune şi hotărăşte preşedintele Traian Băsescu\". El a adăugat că în spatele acestor schimbări la 180 de grade ale celor de la PD-L stă \"voinţa lui Traian Băsescu de a folosi oameni, legi şi împrejurări pentru ca în fruntea unor instituţii cheie să se află oamenii săi\". Chestionat cu privire la propunerea PD-L ca procurorii şefi să nu mai fie numiţi de ministrul Jusţiei, ci de către CSM, Antonescu a spus că legea a fost modificată în acest sens în mandatul ministerial al Monicăi Macovei, menţionînd că o asemenea propunere nu merită a fi comentată.
Verificări privind scumpirea alimentelor
Premierul Tăriceanu a cerut ieri miniştrilor Agriculturii, Finanţelor şi Internelor să discute cu reprezentanţii patronatelor din sectorul alimentar despre intenţiile acestora de a majora preţurile la produsele comercializate şi să stabilească dacă astfel de creşteri sînt justificate. El a arătat că deşi piaţa internă nu este confruntată cu o criză a produselor alimentare, a grîului sau a altor cereale, chiar şi după un an agricol \"relativ prost\", sînt observate încercări de creştere artificială a preţurilor, prin acţiuni speculative.
Critici pentru problema muncitorilor români din UE
Europarlamentarul PNL Renate Weber îl critică pe premierul italian Romano Prodi pentru că foloseşte termenul \"imigranţi\" cînd se referă la muncitorii români din UE, precum şi pe Comisia Europeană, afirmînd că aceasta nu face suficient pentru informarea legată de condiţiile de muncă şi studii în UE. Weber critică şi modul în care presa manipulează, intenţionat sau din ignoranţă, atunci cînd, referindu-se la lucrătorii români, îi numeşte imigranţi, deşi ei sînt deja, de peste un an, cetăţeni ai UE şi, prin urmare, nu li se mai aplică regulile privitoare la imigranţi, ci cele privind libertatea de mişcare în spaţiul UE.
Posibilă sesiune extraordinară pentru votul uninominal
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat că Parlamentul s-ar putea reuni în sesiune extraordinară pe tema votului uninominal, în ultima săptămînă de vacanţă parlamentară, în condiţiile în care Comisia de cod electoral va redacta în timp util raportul. Liderii PSD, PD-L şi PC s-au exprimat public în favoarea convocării unei sesiune extraordinare a Parlamentului la finalul lunii ianuarie, pentru dezbaterea legii votului uninominal.