Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 29 Decembrie 2007 / 00:00 645 accesări

Ucraina - Fără vizele pentru români şi bulgari

Ucraina a decis să renunţe, începînd din 1 ianuarie, la vizele pentru cetăţenii români şi bulgari, ale căror ţări au devenit membre ale UE la începutul acestui an. Decizia a fost luată miercuri de Guvern şi publicată vineri pe site-ul său oficial. Ridicarea vizelor pentru români şi bulgari era un subiect de controversă între Ucraina şi UE. În 2005, după alegerea preşedintelui pro-occidental Viktor Iuşcenko, Kievul a ridicat unilateral vizele pentru cetăţenii UE şi alte cîteva ţări, printre care SUA. În 2007, Bruxelles-ul a cerut ucrainenilor să ridice vizele şi pentru cetăţenii români şi bulgari, după aderarea ţărilor lor la UE. Ucraina a refuzat în primă fază, argumentînd că ridicarea vizelor este un act de bunăvoinţă din partea sa şi nu o obligaţie. Kievul a cedat cererii UE în cele din urmă, dar guvernul lui Viktor Ianukovici, considerat pro-rus, a condiţionat ridicarea vizelor pentru cele două ţări de încheierea anul acesta a unui acord privind simplificarea regimului de vize europene pentru ucraineni. Noul guvern condus de Iulia Timoşenko, considerat pro-occidental şi care l-a înlocuit recent pe cel al lui Ianukovici, a renunţat la această condiţie, miercuri.

Italia – A fost aprobat decretul privind expulzarea cetăţenilor comunitari

Consiliul de Miniştri din Italia a adoptat, ieri, în ultima şedinţă din anul 2007, noul decret referitor la expulzarea cetăţenilor comunitari. Decretul era necesar deoarece directiva emisă în regim de urgenţă, în luna noiembrie, expiră la sfîrşitul anului, iar cele aproximativ 200 de persoane expulzate pînă acum ar putea reveni în Italia. Directiva fusese aprobată la o zi după uciderea Giovannei Reggiani. Din păcate, românii certaţi cu legea încă îngrozesc Italia. Un român a fost arestat după ce a jefuit şi violat o femeie. Italianca, în vîrstă de 50 de ani, tocmai intra în locuinţa sa din Verona, cînd a fost acostată de român, care a lovit-o cu pumnii şi picioarele, după care a violat-o. Românul de 22 de ani a fugit de la locul faptei cu mai multe bunuri ale victimei. Deşi în stare gravă, italianca a reuşit să ceară ajutorul vecinilor, care au transportat-o la spital. Atacatorul a fost prins de carabinieri pe baza descrierii făcute de victimă.

Bulgaria – 60 de euro, viza

Bulgaria a stabilit preţul vizelor pentru străini la 60 de euro, în urma unei decizii de joi a Consiliului de Miniştri. Depunerea cererii şi procesarea permisului de rezidenţă pe termen lung, pentru o perioadă de maximum şase luni, va costa 51 de euro, în timp ce un permis de rezidenţă pentru o perioadă de pînă la un an costă 200 de euro. Taxa nu va fi percepută cetăţenilor străini ce provin din ţări cu care Bulgaria a semnat acorduri internaţionale, precum şi la propunerea reprezentanţelor diplomatice sau consulare din străinătate. Taxa va fi plătită fie la Ministerul de Interne din Bulgaria, fie la reprezentanţele diplomatice şi consulare bulgare de peste graniţă. În Bulgaria, viza se plăteşte în leva, iar în străinătate, va fi plătită în euro dar şi în dolari americani sau monedă locală, acolo unde este posibil. Taxele au fost majorate pentru a amortiza costurile administrative sau de altă natură.

Franţa – Condamnaţi repatriaţi

Cei şase voluntari francezi condamnaţi în Ciad pentru tentativă de răpire de copii au fost trimişi, vineri, în Franţa, a anunţat agenţia France Presse. Francezii, membri ai organizaţiei umanitare Arca lui Zoe, au fost condamnaţi la 8 ani de închisoare în Ciad.

Rusia – Dezminţire

Rusia nu intenţionează să vîndă sistemul de rachete antiaeriene S-300 Iranului, a anunţat, vineri, o agenţie guvernamentală rusă. ”Chestiunea furnizării de sisteme de rachete antiaeriene S-300 Iranului, adusă în discuţie de presă, nu este pe agendă, nu este luată în considerare şi nu este discutată cu partea iraniană”, a declarat Serviciul pentru Cooperare Militară şi Tehnică din Rusia. Ministrul iranian al Apărării, Mostafa Moahammad Najjar, a spus miercuri că Rusia este de acord să vîndă acest sistem Iranului. Între timp, însă, Rusia a livrat, ieri, Iranului un al doilea transport de combustibil nuclear destinat centralei de la Bushehr, a declarat Ahmad Fayazbaksh, vicepreşedintele Oragnizaţiei iraniene pentru Energie Atomică (OIEA). El a precizat că este vorba despre o cantitate echivalentă cu primul transport de combustibil, livrat la 17 decembrie. Rusia trebuie să livreze în total circa 82 de tone de combustibil nuclear Iranului, pe o perioadă de două luni, în opt transporturi distincte. Purtătoarea de cuvînt a societăţii ruse Atomstroiexport, precizase la 20 decembrie că instalaţia nucleară de la Bushehr nu va fi lansată înainte de sfîrşitul lui 2008, declaraţie care contrazice termenul evocat de iranieni, care menţionau demararea activităţilor în două sau trei luni.

Croaţia – Zonă de pescuit protejată

Croaţia va introduce, de la 1 ianuarie 2008, o zonă de pescuit protejată în Marea Adriatică, aşa cum plănuise, în pofida obiecţiilor UE, însă consecinţele acestei iniţiative asupra negocierilor de aderare a ţării la UE rămîn neclare. Croaţia, care speră să devină membru UE în jurul lui 2010, vrea ca în această zonă, cunoscută sub numele de ZERP, să menţină stocuri de peşte şi să limiteze poluarea. Zona, aprobată de Parlamentul croat, este însă contestată de statele europene învecinate Italia şi Slovenia. Problema referitoare la zona protejată a tensionat relaţiile dintre Zagreb şi Bruxelles, care a avertizat la începutul acestei luni că demersul încalcă un accord preexistent cu Slovenia şi Italia. Ministrul de Externe sloven, Dmitrij Rupel, a precizat că această iniţiativă ar putea afecta candidatura Croaţiei la UE. Premierul Italian, Romano Prodi, a declarat, în cursul acestei săptămîni, că această problemă ar trebui soluţionată în perioada următoare, într-o serie de negocieri directe între Italia, Slovenia, Croaţia şi Comisia Europeană. Ljubljana se opune introducerii acestei zone din cauza unei probleme frontaliere nesoluţionate în urma destrămării fostei Iugoslavii, iar Roma nu vrea ca pescarii italieni să fie monitorizaţi într-o zonă în care în prezent pescuiesc liber.



12