telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

telegrafic

Administrație 22 Noiembrie 2007 / 00:00 600 accesări

Cursuri normale în şcolile cu secţii de votare

Consilierul personal al ministrului Educaţiei, Mihaela Suciu, a precizat că în toate unităţile de învăţămînt din ţară, unde vor fi organizate secţii de votare, orele se vor desfăşura normal vineri şi pot fi suspendate în prima parte a zilei de luni, doar în anumite condiţii. Consilierul a făcut această precizare după ce Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat că la toate unităţile şcolare unde sînt organizate secţii de votare vor fi suspendate cursurile vineri şi luni, pînă la prînz, orele urmînd să fie recuperate pe parcursul semestrului I al anului şcolar 2007-2008. Mihaela Suciu a explicat că orele ar putea fi suspendate, luni dimineaţă, doar în cazul în care secţiile de votare sînt prea multe şi nu pot fi strînse în timp util şi dacă nu există săli suplimentare în care cursurile să se poată desfăşura normal. În cazul în care secţiile pot fi ridicate în timp util, atunci cursurile se vor desfăşura normal şi luni.

Urnele pentru PE şi pentru referendum pot fi depozitate în aceeaşi încăpere

Purtătorul de cuvînt al Biroului Electoral Central (BEC) pentru euroalegeri, Marian Muhuleţ, a declarat că urnele pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendum vor putea fi puse în aceeaşi încăpere numai dacă spaţiul permite delimitarea în bune condiţiuni a celor două procese electorale. El a menţionat că aceasta a fost recomandarea făcută în cadrul comisiilor tehnice constituite în vederea alegerilor pentru Parlamentul European din 25 noiembrie. Potrivit lui Muhuleţ, această recomandare este valabilă atît pentru secţiile de votare din ţară, cît şi pentru cele din străinătate. Muhuleţ a explicat că ar putea, de exemplu, să funcţioneze alăturat două secţii de votare într-o sală de sport.

Numărătoare paralelă a voturilor pentru europarlamentare

PLD va efectua, la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie, o numărătoare paralelă a voturilor, prin intermediul reprezentanţilor formaţiunii acreditaţi la fiecare secţie de votare din ţară. Vicepreşedintele PLD Gabriel Sandu a declarat că liberal - democraţii vor centraliza toate datele de la secţiile de votare din ţară. Gabriel Sandu a precizat că toţi reprezentanţii partidului în secţiile de votare vor participa la numărătoarea voturilor, începînd cu ora 21.00, cînd scrutinul pentru alegerile europarlamentare va fi încheiat. În plus, PLD a anunţat că va centraliza şi toate copiile proceselor verbale de la secţiile de votare, aşa cum a stabilit BEC, şi va sancţiona toate încercările de fraudare a alegerilor. Şi PSD şi PC au anunţat că vor face numărătoare paralelă la euroalegeri.

Secţiile de votare din străinătate trebuie organizate în birouri separate

Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Marian Muhuleţ, a susţinut că la secţiile de votare din străinătate trebuie să existe birouri electorale separate pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendum. “Birourile electorale ale secţiilor de votare constituite pentru alegerile europarlamentare trebuie să îşi îndeplinească atribuţiile privind alegerile europarlamentare, nu pot îndeplini şi atribuţii pentru altceva”, a declarat Marian Muhuleţ, care este şi membru BEC pentru euroalegeri. El a sublinit că aşa cum există două birouri electorale centrale, pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendum, cum birourile electorale judeţene sînt diferite pentru cele două evenimente, tot aşa şi birourile electorale ale secţiilor de votare din ţară şi din străinătate trebuie să fie distincte, pentru consultarea populară şi pentru alegerile europarlamentare.

Românii din străinătate vor putea face parte din secţiile de vot pentru referendum

Potrivit unei hotărîri adoptate marţi de BEC pentru referendumul privind introducerea votului uninomininal, membrii comunităţii româneşti din străinătate vor putea să facă parte din birourile secţiilor de votare pentru referendum organizate peste graniţă. Potrivit unei hotărîri anterioare a BEC, birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate se constituie dintr-un preşedinte, desemnat de şeful misiunii diplomatice, din cîte un delegat al partidelor politice parlamentare şi din membrii misiunii diplomatice, pe baza propunerilor formulate de MAE. Majoritatea membrilor BEC stabiliseră că în situaţia în care partidele politice parlamentare nu desemnează delegaţi în birourile electorale, componenţa acestora va fi completată cu membri din cadrul misiunilor diplomatice, prin tragere la sorţi efectuată de preşedintele BEC. Potrivit deciziei date marţi de BEC, dacă, din motive întemeiate, componenţa birourilor de votare ale secţiilor de votare organizate în străinătate nu se poate stabili în condiţiile stabilite anterior, tragerea la sorţi se va face dintr-o listă întocmită de MAE, cu consultarea partidelor politice parlamentare, cuprinzînd membri ai comunităţii româneşti din ţara în care se organizează secţia de votare.



12